Димитър Луджев за международната ситуация: Връщаме се към епохата на Студената война

Според него, Путин е загубил всяко чувство за реалност
25 сеп 2022 18:50, Петя Славова
83
Димитър Луджев за международната ситуация: Връщаме се към епохата на Студената война
Снимка: БГНЕС

В международната ситуация имаме тенденция на връщане към епохата и нравите на Студената война. Това коментира пред БНТ икономистът Димитър Луджев - един от основателите на СДС, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната.

По думите му войната в Украйна е продукт преди всичко на конфронтацията, взела връх в света и международната политика.

Още по темата
"От страна на Русия - смятам, че Владимир Путин загуби всякакво чувство за реалност и очевидно не осъзнава стратегическия провал на неговата политика, която представлява отказ от онези принципи, формулирани от Горбачов за ненамеса във вътрешните работи на други държави, неизползване на военна сила, решаване на международните проблеми с пътя на диалога - всичко това бе зачеркнато с войната в Украйна", каза Луджев.

От другата страна - американската администрация и повечето европейски лидери се поддадоха на политиката на конфронтация, коментира още той.

"Всички споразумения, договорености от 90-те години между Русия и Запада бяха или забравени, или прекратени. Прекратена беше дейността на комитета НАТО - Русия. Не става дума нито за преговори, нито за диалог, нито за дипломатическо решение на конфликта".

Според Димитър Луджев политиката на санкции и на въоръжаване на Украйна от страна на Запада води до много по-големи проблеми за света и разрушаване на световния икономически ред.

Изходът от войната е ясен - връщане към диалога. Трябва да се възстанови диалогът между НАТО и Русия, категоричен е Луджев.

"Да се спре разширяването на НАТО на изток, Русия да се изтегли от окупираните територии от Украйна- Украйна да изпълни задълженията си по Минските споразумения, да създаде нова конституция и да изгради федеративен принцип с почти пълна автономя на отделните области и региони."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
13
 
! Отговори
Весо преди 1 година
Гуджев,Гуджев и ти ли си от разбирачите?Много малко крадохте,че днес отново, вой до небесата Уядохте се Гуджев,уядохте се!
46
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война я потпали точно нато . През 2014 стана ясно че Украйна се разпада . Още тогава трябваше да се проведат референдуми . Който иска в Русия .Който иска в Украйна .Спора чеше да се реши с демокрация вместо с война която нато поиска . Войната ще е дълга а нато няма ресурси да воюва дълго . В крайна сметка народа ще победи нато и тези области които искат да са в Русия ще са в Русия колкото и време да мине .Това е така защото нато воюва срещу народа в Донбас и юга където хората не щат Украйна
45
10
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Луджев, тотално си закъснял с прозренията си, приблизително около 8 години. Втората 4Студена война" свърши в края на февруари 2022 г. И слуайноако не си разбрал, то сега сме едва в началото на Трета Световна Война. Диалога не се състоя или по-точно не донесе никъв резултат и заради това заговориха оръжията. Както се казва - Войната е другата форма на дипломацията!
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Димитър Луджев е икономист по образование, но темата на дисертацията му е била обявена от Института за исторически изследвания (преди промените се наричаше Институт по история) при БАН. Затова и трудовият му стаж е при историците, а темите, по които работи са тясно обвързани с тяхната проблематика. Човекът е научен работник, с политическа дейност се занимаваше само през един период от живота си
43
7
 
9
 
! Отговори
Тази мумия преди 1 година
от коя гробница я изровихте,бре?!? :)
42
6
 
17
 
! Отговори
Ех, преди 1 година
От къде го изкопахте този алкохолик - събеседник? Че от този и *** за бъчва не става! Знае ли някой, друг български "държавник" който да накара военни заводи да произвеждат маратонки вместо оръжие!!! Е този некадърник се опита да го направи!
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ ТАЗИ ВОЙНА и тя не студена И ПРИ ТОВА печели ВПК НА САЩ (Шаршан ) чрез всоите хиени (ЕС) трилиони които ще в мизерия и глад
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човека е много прав. Браво.
39
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз незнам, кой ще търпи да му разполагат бази на НАТО точно на границата и някакви биолаборатории в близост.
38
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен с 41 номер. Лично познавам българи работещи за американски организации, които бяха изпратени преди години в Украйна, за да демонстрират щедрост и охолен живот на местните. Целта си беше промиване на мозъците.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на студената война имаше преговори между изтока и запада. Имаше диалог. Не санкций и вмешателство. Сега, Русия тръгна да си връща откъснати територии от СССР, но какво общо има запада с това? А Америка? и дали точно Украйна е ябълката на раздора, или е просто полигон на сблъсаци между великите сили?
36
5
 
22
 
! Отговори
СС преди 1 година
САЩ и ЕС са срещу целият свят,който не се подчини получава "цветна революция" !!!
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула подкрепя комунизма и се изказа срещу империализма на Русия и руския капитализъм. Таван на цените искат еврокомунистите. Сега комунистите са на Запад, а в Русия има див капитализъм, империализъм.
34
17
 
11
 
! Отговори
Сащ преди 1 година
Само обърнете внимание какви хора подкрепят комунизма мързеливи пияндури злобни мазни вунящи без зъби защото по живково време всички съ били една класа всички бедни
33
12
 
7
 
! Отговори
Сащ преди 1 година
Гдп на ню юрк цити 1.9трилиона Гдп на русия 1.7 трилиона Къде си тръгнал да пикаеш срещу вятъра путине Едни дъфки не сте способни да произвеждате камо ли армия да имате със 2 села половин година неможете да се справяте иначе всичко върви по план само дето салдати нет като в авганистан чечня япония сега украина кой и да ви хване ви е б е яко хахахах
32
7
 
16
 
! Отговори
че те пратим почивка преди 1 година
А бе кво стана влезнаха ли швеция и финляндия в Нато ше влезнат га цъфнат наламите
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се върна към империализма и национализма, който болшевиките унищожиха през 1917 година. Русия е капиталистическо-феодална държава, с имперски желания за разширение. Русия излезе от Съветския съюз първа, за да скъса с анонимността в Съветския съюз и да започне своя собствен руски империализъм и капитализъм, без ограниченията на останалите 14 републики. За да продава петрол и газ на световни цени на своите бивши съюзници в СССР и Източна Европа.
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът стана по добро място след студената война (поне за държавите от източна европа и тези отървали се от СССР ) ,ако още една е нужна за да уврат дървените руски кратуни - нека бъде
29
11
 
7
 
! Отговори
Само бой преди 1 година
Никакви преговори сцруските фашисти!
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преместихме границата на Изток. Взехме Финландия 1918 година, Полша, Литва, Латвия, Естония два пъти ги вземаме - 1918 и 1991 година, Украйна ще вземем. Грузия.