Димитър Луджев за международната ситуация: Връщаме се към епохата на Студената война

Според него, Путин е загубил всяко чувство за реалност
25 сеп 2022 18:50, Петя Славова
83
Димитър Луджев за международната ситуация: Връщаме се към епохата на Студената война
Снимка: БГНЕС

В международната ситуация имаме тенденция на връщане към епохата и нравите на Студената война. Това коментира пред БНТ икономистът Димитър Луджев - един от основателите на СДС, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната.

По думите му войната в Украйна е продукт преди всичко на конфронтацията, взела връх в света и международната политика.

Още по темата
"От страна на Русия - смятам, че Владимир Путин загуби всякакво чувство за реалност и очевидно не осъзнава стратегическия провал на неговата политика, която представлява отказ от онези принципи, формулирани от Горбачов за ненамеса във вътрешните работи на други държави, неизползване на военна сила, решаване на международните проблеми с пътя на диалога - всичко това бе зачеркнато с войната в Украйна", каза Луджев.

От другата страна - американската администрация и повечето европейски лидери се поддадоха на политиката на конфронтация, коментира още той.

"Всички споразумения, договорености от 90-те години между Русия и Запада бяха или забравени, или прекратени. Прекратена беше дейността на комитета НАТО - Русия. Не става дума нито за преговори, нито за диалог, нито за дипломатическо решение на конфликта".

Според Димитър Луджев политиката на санкции и на въоръжаване на Украйна от страна на Запада води до много по-големи проблеми за света и разрушаване на световния икономически ред.

Изходът от войната е ясен - връщане към диалога. Трябва да се възстанови диалогът между НАТО и Русия, категоричен е Луджев.

"Да се спре разширяването на НАТО на изток, Русия да се изтегли от окупираните територии от Украйна- Украйна да изпълни задълженията си по Минските споразумения, да създаде нова конституция и да изгради федеративен принцип с почти пълна автономя на отделните области и региони."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От цялата ситуация Американците са на печалба. Отслабват най-големият си военнен враг - Русия, отслабват най-големият си враг в технологично и интелектуално производство (ЕС). Големи концерни се изнасят от Германия посока САЩ. САЩ правят големи печалби за сметка на европейците на енергийния пазар. В крайна сметка ЕС и Русия трябва да страдат ,за да могат американците да са добре.
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все "експерти" от провалени правителства, с нищо незапомнени, но важното е да плюят срещу Путин и Русия.. В такива случаи се сещам за поговорката "пуделите си джавкат, а кервана си върви" ...
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не беше ли тоя военен министър преди години, когато военните изкопаха дупката в Царичина?
4
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да се спре разширяването на НАТО на изток, Русия да се изтегли от окупираните територии от Украйна- Украйна да изпълни задълженията си по Минските споразумения" - руснаците това го повтаряха с години и никой не им обърна внимание. Както е казал народът "късно е либе за китка".
3
1
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Войната не е никак студена!
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празен човек, с празен коментар. В студената война, имаше баланс и осъзнаване на реалноста, от поколение политици, пряко участвали в ВСВ.Сега ще има пердах, до ново установяване на приемлив баланс.
1
4
 
2
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Огненооките са студени:)))