Гълъб Донев: Няма пряка военна заплаха за страната ни

Според него, мобилизацията води до ескалация на напрежението
Обновена: 25 сеп 2022 15:20 | 25 сеп 2022 11:25, Петя Славова
116
Гълъб Донев: Няма пряка военна заплаха за страната ни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са". Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев пред БНР.

Още по темата

По думите му това действие на Русия е недопустимо, особено като се има предвид, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията.

Служебният премиер отново подчерта, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки. "Ние не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна", добави Гълъб Донев.

Според премиера, референдумите нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. "Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила", каза премиерът.

Той коментира и санкциите към Русия като заяви, че е нужен анализ за тях и дали няма да имат обратна сила за страните от Европейския съюз.

Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия:

"Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България".

Позициите ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО, категорично изтъкна той и уточни:

"Ние твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията".

По повод вълната от напускащи Русия граждани Донев заяви: "Това е по-скоро една хипотеза за България, отколкото реален факт. Трябва да има единен отговор на ЕС при една засилена бежанска вълна от Русия. Никоя страна не би могла сама да се справи с такъв проблем".

Служебният премиер заяви още, че няма отказ от преговори с "Газпром": "Не бих казал, че има отказ, тъй като имаме действащ договор, на оперативно ниво няма промяна в ситуацията".

Несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия, коментира още Гълъб Донев: "Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци".

Какво още каза премиерът Донев вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Гугутка Донева преди 1 година
Ще ми разчепят гълъбарника!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямата заплаха за българите са тези абутали се в политиката случайни човечета , внушили си , че са годни да управляват държава . Те не мислят за хората , които за една държава трябва да бъдат най-важният фактор.Наближава времето , когато пак ще изберем едни хора и е ще забравят какво са ни обещавали , пак ще студуваме и пестим левчета да погасяваме задължения . Те се оядоха и за нас не им пука.Всеки път еднно и също се повтаря , обещания и така безкрай.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да попитам господин Донев САЩ в качеството си на страна членка на ООН не нарушава ли устава и прилагала ли е военна сила и то неведнъж от момента на членуването си през 1945 г.? Нямам повече въпроси.
47
0
 
5
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Калибърът може да стигне до всеки наш военен завод и руснаците хич не знаят, че украинците използват български муниции. Няма никаква заплаха за Сопот, Казанлък и т.н
46
5
 
0
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Трябва да се изгонят всички с руски паспорти е утре ще си направят в България руска народна република.. и всички които подържат руските терористи в България да им се търси наказателна отговорност и да се арестуват и съдят.
45
4
 
1
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Путин го е страх от НАТО и гледа да не дърпа котето за опашката защото много ще го заболи. Ако анексира окупираните територии ще използва химическо оръжие там до тактическо ядрено едва ли ще има топки да допре.
44
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 1 година
Що ли не си вдигнеш насрания *** от "Гълъбарника и не се изметеш още преди изборите, защото си отврат и всички те мразят?
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той коментира и санкциите към Русия като заяви, че е нужен анализ за тях и дали няма да имат обратна сила за страните от Европейския съюз. - Но пък ги подкрепя... Абе за какво са ни политици на нас? За какво им се плаща, като така или иначе просто правят каквото ЕС каже.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непряката заплаха бързо може да стане пряка.
41
0
 
5
 
! Отговори
Долу ДПС ГЕРБ ИТН преди 1 година
Радев слуга и *** на ДПС ИТН дъното и ГЕРБ. Гълъб е типичен пример за малодушие и *** на Радев атрофирал старец и некадърно управление на Радев които не искат съдебна реформа и добър живот за България. Селата около Карлово го доказаха безхаберие на некомпетентни ялови еднодневни служебни политици. Долу ДПС ГЕРБ ИТН дъното и Радев
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И докога тая клоунада? Алкохолици, наркомани, психично болни....такива ни управляват. Зеленски вече се мисли за вселенски и господар на света. Мъмри и хока Германия, а ония мижитуркат и му обещават мило и драго. Германия се срина не на дъното, а в ада.
39
1
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 1 година
и като се събуди ?
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно ?
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че тя най голямата заплаха за държавата сте вие , административния ви шеф Фуражко Грипенков и приватизационните милионери негови спонсори. И понеже всички сте се пръкнали от една партия няма да пропусна и полит бюрото ви от Позитано и дрипавите креслъовци от партията на варненските мутри.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коя е коствената обясни на простолюдието
35
6
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Никой не може да нападне България. Никога не сме побеждавани в битка, никога не е имало робство и тем подобни бошевишки измислици. Българите построиха този свят, властваха 1000 години и го предадоха на хората за да живеят свободни. След 1000 години, резултатът е, че хората отново са роби. Ще поставяме началото на 4 райх, но първо трябва да се сблъскат Русия и Турция и когато евреите се приберат в небесния Йерусалим, чакаме сигнала - падането на Ал-Акса - и се запукваме в АрМакедон.
34
5
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 година
Само една ракета калибър да падне на Бг територията и ще напълните памперса всички ! Най напред шапкарите !После ще тръгнат да бягат през границата,политици,магистрати,висши ченгета и всички тунеядци забогатели от прехода ! А евроатлантичетата ще са едни от първите ! Те знаят ,че са бивши комунисти и народа няма да им прости предателството !
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Великобритания нищо няма да плати на скапания съветски съюз.
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не го пита има ли пряка заплаха , Путин затъна в Украйна , трабва да прави мобилизация (нали разбирате ,че ако войната вървеше добре мобилизация нямаше да има) ,ако нападне НАТО-вска държава - руската армия си отива. Въпроса за България ясно да заяви къде стои спрямо тази война и спрямо последните действия на Путин и спрямо открите доказателства за военни престъпления от страна на Русия
31
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох родна русофилска мъка :)))