Гълъб Донев: Няма пряка военна заплаха за страната ни

Според него, мобилизацията води до ескалация на напрежението
Обновена: 25 сеп 2022 15:20 | 25 сеп 2022 11:25, Петя Славова
116
Гълъб Донев: Няма пряка военна заплаха за страната ни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са". Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев пред БНР.

Още по темата

По думите му това действие на Русия е недопустимо, особено като се има предвид, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията.

Служебният премиер отново подчерта, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки. "Ние не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна", добави Гълъб Донев.

Според премиера, референдумите нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. "Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила", каза премиерът.

Той коментира и санкциите към Русия като заяви, че е нужен анализ за тях и дали няма да имат обратна сила за страните от Европейския съюз.

Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия:

"Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България".

Позициите ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО, категорично изтъкна той и уточни:

"Ние твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията".

По повод вълната от напускащи Русия граждани Донев заяви: "Това е по-скоро една хипотеза за България, отколкото реален факт. Трябва да има единен отговор на ЕС при една засилена бежанска вълна от Русия. Никоя страна не би могла сама да се справи с такъв проблем".

Служебният премиер заяви още, че няма отказ от преговори с "Газпром": "Не бих казал, че има отказ, тъй като имаме действащ договор, на оперативно ниво няма промяна в ситуацията".

Несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия, коментира още Гълъб Донев: "Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци".

Какво още каза премиерът Донев вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Гугутка Донева преди 2 месеца
Ще ми разчепят гълъбарника!
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голямата заплаха за българите са тези абутали се в политиката случайни човечета , внушили си , че са годни да управляват държава . Те не мислят за хората , които за една държава трябва да бъдат най-важният фактор.Наближава времето , когато пак ще изберем едни хора и е ще забравят какво са ни обещавали , пак ще студуваме и пестим левчета да погасяваме задължения . Те се оядоха и за нас не им пука.Всеки път еднно и също се повтаря , обещания и така безкрай.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам да попитам господин Донев САЩ в качеството си на страна членка на ООН не нарушава ли устава и прилагала ли е военна сила и то неведнъж от момента на членуването си през 1945 г.? Нямам повече въпроси.
61
0
 
5
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 месеца
Калибърът може да стигне до всеки наш военен завод и руснаците хич не знаят, че украинците използват български муниции. Няма никаква заплаха за Сопот, Казанлък и т.н
60
5
 
0
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 месеца
Трябва да се изгонят всички с руски паспорти е утре ще си направят в България руска народна република.. и всички които подържат руските терористи в България да им се търси наказателна отговорност и да се арестуват и съдят.
59
0
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 месеца
Донев не мое ми разбереш начина на мислене, а той е: Свинщината е толкова огромна, а аз толкова нямам пряко и непряко участие в нейното създаване, че варианта аз да си го отнеса сериозно е точно 1% и 99% е вероятността малко да ме ръфнат да си ходя вкъщи и малко да ме поступат колко за профилактика, че съм се скрил при тях!
58
4
 
1
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 2 месеца
Путин го е страх от НАТО и гледа да не дърпа котето за опашката защото много ще го заболи. Ако анексира окупираните територии ще използва химическо оръжие там до тактическо ядрено едва ли ще има топки да допре.
57
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 2 месеца
Що ли не си вдигнеш насрания задник от "Гълъбарника и не се изметеш още преди изборите, защото си отврат и всички те мразят?
56
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 месеца
Последно: И стигаме до три фактора - Белогвардейците в Европа, САЩ срещу СССР и то жестока вражда и последният продукт на Третия райх - двама полубратя Алфред и Франсоа. И как всички те забравиха, че кръстоносните походи, завоевания, реконкисти са отдавна в историята ....
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той коментира и санкциите към Русия като заяви, че е нужен анализ за тях и дали няма да имат обратна сила за страните от Европейския съюз. - Но пък ги подкрепя... Абе за какво са ни политици на нас? За какво им се плаща, като така или иначе просто правят каквото ЕС каже.
54
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 месеца
В същото време Хер Адолф Хитлер има грандиозен план .... Той не е завършил художествена академия, даже не го приемат. И затова той и Фердинант се разбират чудесно за бъдещата арийска аристокрация. Тъй като Романови не били на линия , аристократична линия приета от католическа Европа биха били Сакскобургите, защото Уиндзор имали особено мнение за Фердинант. Те го изгонили от Британската империя все пак. Та този арийски план тип Сурия руснаците леко го правили, ама Фердинант навил европейците...
53
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 месеца
Оказало се, че или трябва да смени овцетеее дето да родят мъжки наследник или стерилитет или само дъщери.
52
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 месеца
Христо Явашев е космополит, широко скроена артистична личност! Фердинант Коспимолит?Вие ееебавате ли се нещо??? В смисъл за откриването на Държавното рисувателно училище са били нужни 140 човека и най-образованите мозъци на България с жестоко мнозинство та той да каже: Добре айде! Фердинант Космополит?По-скоро Свен Бомволен дето да изчукааа възможно най-много овчициии да осигури мъжки наследник.Ама станало проблем - Още при Борис у- хромозомата на Видукинд се оказала с изчерпани мъжки пермутации
51
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 месеца
Христо Явашев е коспилит, широко скроена артистична личност! Фердинант Коспимолит? Вие ееебавате ли се нещо??? В смисъл за откриването на Държавното рисувателно училище са били нужни 140 човека и най-образованите мозъци на България с жестоко мнозинство та той да каже: Добре айде! Фердинант Космополит? По-скоро Свен Бомволен дето да изчукааа възможно най-много овчициии да осигури мъжки наследник.Ама станало проблем - Още при Борис у- хромозомата на Видукинд се оказала с изчерпани мъжки пермутации
50
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 месеца
Началото на 20 век Фердинант некосмополита се оказва изгонен от Британската империя и единствен мъжки наследник на династията Сакскобурготски, чиито корени са от Улф Харконен извадил късмет преди 800 години, че 600 рицаря, 40000 армия и Балдуин Фландърски не се върнали от кръстоносен поход и бил без конкуренция за касапската си реализация по заповед на Ватикана. Известен като Видукинд. 800 години господари на овциии. Смятай къв пастир кръвожаден.
49
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 месеца
Началото на 20 век Фердинант некосмополита се оказва изгонен от Британската империя и единствен мъжки наследник на династията Сакскобурготски, чиито корени са от Улф Харконен издадил късмет преди 800 години че 600 рицаря, 40000 армия и Балдуин Фландърски не се върнали от кръстоносен поход и бил без конкуренция за касапската си реализация по заповед на Ватикана. Известен като Видукинд. 800 години господари на овциии. Смятай къв пастир кръвожаден.
48
0
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 месеца
Глей сега ще ти кажа голяма приказка Донев: Така е направено, че докато ние едвам оцеляваме в бездуховността на отсъствието на изкуство ( което е умишлено) некой хора блажат ли блажат, тлъстеят ли тлъстеят в банковите си сметки. Изкуството е акт на емпатия, жизнена необходимост, средство за оцеляване и цивилизационно условие Донев. То прави голямата разлика между маймунаааа шебек и човека Донев. Между феодализма и демокрацията!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Непряката заплаха бързо може да стане пряка.
46
0
 
5
 
! Отговори
Долу ДПС ГЕРБ ИТН преди 2 месеца
Радев слуга и *** на ДПС ИТН дъното и ГЕРБ. Гълъб е типичен пример за малодушие и *** на Радев атрофирал старец и некадърно управление на Радев които не искат съдебна реформа и добър живот за България. Селата около Карлово го доказаха безхаберие на некомпетентни ялови еднодневни служебни политици. Долу ДПС ГЕРБ ИТН дъното и Радев
45
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 месеца
Виж сега на днешните свинйе лойта и мазнините са в банките и се повдига въпроса е: Ваньо не знам дали ще ме разбереш ама на малко хора им отиват парите тия дни, а въпросът е тия свиннйе колко кожи на данъкоплатеца са одрали та да са толкова банково дебели, направо тлъсти! Направо са като мечка плюскала сьомга два месеца преди да влезе в хибернация!