Гълъб Донев: Няма пряка военна заплаха за страната ни

Според него, мобилизацията води до ескалация на напрежението
Обновена: 25 сеп 2022 15:20 | 25 сеп 2022 11:25, Петя Славова
116
Гълъб Донев: Няма пряка военна заплаха за страната ни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са". Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев пред БНР.

Още по темата

По думите му това действие на Русия е недопустимо, особено като се има предвид, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията.

Служебният премиер отново подчерта, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки. "Ние не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна", добави Гълъб Донев.

Според премиера, референдумите нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. "Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила", каза премиерът.

Той коментира и санкциите към Русия като заяви, че е нужен анализ за тях и дали няма да имат обратна сила за страните от Европейския съюз.

Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия:

"Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България".

Позициите ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО, категорично изтъкна той и уточни:

"Ние твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията".

По повод вълната от напускащи Русия граждани Донев заяви: "Това е по-скоро една хипотеза за България, отколкото реален факт. Трябва да има единен отговор на ЕС при една засилена бежанска вълна от Русия. Никоя страна не би могла сама да се справи с такъв проблем".

Служебният премиер заяви още, че няма отказ от преговори с "Газпром": "Не бих казал, че има отказ, тъй като имаме действащ договор, на оперативно ниво няма промяна в ситуацията".

Несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия, коментира още Гълъб Донев: "Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци".

Какво още каза премиерът Донев вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До "Заплахата е само за русофилите роби който трябва да отидат на фронта за пушечно месо" не пиша номер, че сме в ЕО и цензурата е задължителна. Та то и руския цар в 1916 година така мислеше, ама стана тя една...
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сорросоидите се опитват са защитят националните предатели като ги изкарат от другия отбор ни ние не сме вчерашни и виждаме кой от кой отбор е. ..
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом го казва ЗКПП-то всеки да си прецени дали да му вярва?!!!
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хахахаххаха" Хахахаха! Пак любовниците на Укрия налягат на минусите! Идете малко навън бе, толкова ли нямате личен живот :DDD" Какъв личен живот да имат тия бе хаха нали повечето са "мъжкари" на средна възраст живеещи още при мама. По цял ден пред компютъра затворени в панелката си фантазират, че са някакви натовски генерали или нещо такова хаха
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплахата е само за русофилите роби който трябва да отидат на фронта за пушечно месо ха ха ха сбогом сбъркани русофили шубето си е голям страх джуджето търси доброволци русофили маи всички ще предадът джуджето нещастно никой не иска да се бие ха ха ха
25
0
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ЗАПЛАХАТА ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ ИДВА ОТ ВЪН А ОТ ВЪТРЕ , ОТ РОСЕНЕЦ ОТ БАНКЯ ОТ ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА И ДР. ЕМБЛЕМАТИЧНИ МЕСТА.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уродитеее Надал Мач и техните роднини марш от България .Гнусни същества
23
1
 
6
 
! Отговори
Гневен преди 1 година
Вече е традиция българското правителство да бърка границата, от която идва заплахата. Още от по-миналия век си е така. Намаляване с 400 на ден, 50 милионна Украйна и 140 милионна Русия дават на ден по толкова жертви във войната. Останали сме без армия и с изчегъркано национално съзнание, влизат си разни военни с автобуси и микробусчета през границита, говорещи си на езици дето не са родни на никой в България, пък и на съседите на България, и някакво пиле ми пее че всичко е наред.
22
2
 
6
 
! Отговори
стар набор преди 1 година
До: номер 22 "Психарите от САЩ всячески искат да ползват източния фланг на НАТО" По стила на писане ти личи комунистическата закалка, излагаш се яко!!! Така навремето в казармата ни учеха по политическа подготовка по времето на Тодор Живков:"Империалистическите кръгове на НАТО и Пентагона всячески се опитват да ни нападнат..." А "всячески" е русизъм, руска дума!
21
23
 
7
 
! Отговори
Аллаху Акбар преди 1 година
Абе вие ни дайте автоматите и рпг Тата и ще видите дали с Русия ще воюваме или ще основем наново НРБ. Аз съм се клел на БНА и познавам още десетина като мен, бързо ще ви превъзпитаме или утилизиране жендър поколението
20
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До въпрос хептен си се объркало бе въпросче те са слуги на САЩ и Нато бе.
19
23
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Съгласен. За жалост е така!
18
5
 
5
 
! Отговори
Инспектор запасни преди 1 година
До До ИнспекторБолен съм, но не съм мозък;))) Във войската не се изказва мнение, не са дават квалификации и определения, не се мисли, не се и разсъждава, там просто се изпълняват заповедите и основната задача на боеца е как съвършено да изпълни заповедта на командира си с подръчни средства и да остане жив!
17
1
 
0
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
До 19 А за Русия?
16
1
 
0
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
До 21. А за Русия?
15
3
 
15
 
! Отговори
Капитулрала България преди 1 година
За обезоръжена България нямало военна заплаха. Имало само чуждестранни военни да я пазят. Да се чуди човек защо не я наричат окупирана територия. Ако рекат утре оттук ще изстрелят една атомна бомба и стигне не стигне целта от нас нищо няма да остане.
14
7
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Че има ли по-голяма заплаха за България от теб бе, нищожество и кремълска подлого?! От теб и от другия национален предател и слуга на чудовището в Кремъл - коварния и в червата селяндурин от Славяново, който спечели втори мандат с чудовищна измама и грозни театрални постановки, подлъгали хиляди хора! позор за двамата национални предатели - Гарвана и Зеления Чорап! Позор и вън от България!
13
5
 
5
 
! Отговори
До Инспектор преди 1 година
Ти си болен мозък.
12
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откровено се притеснявам от това какво може да грози България. Със сигурност няма да гласувам за американските партии, в чиито интерес е да ни въвлекат в конфликт. За Украйна не ми се мре.
11
12
 
9
 
! Отговори
Инспектор запасни преди 1 година
До Калеко АлекоВиждам в теб, прекрасен боец, с Бойко сте двама, нали, с Дончев сте трима, уви;))) Призовките - утре сабахлян в зари! Хайде юнаци, чл.5 зове: Сички на фронта, сички в хор, в битка жестока с путинский отбор! Зелений ва сака, Зелений зове: Помощ пратете, вий болгаре. Брача сте наши, спор нема в тва! Смелост, юнаци! За Слава: Ура!