Военен експерт: Путин вече осъзнава, че Русия може да загуби войната

За Украйна войната също "далеч не е спечелена", обяснява Франц-Щефан Гади
25 сеп 2022 09:35, Петя Славова
695
Военен експерт: Путин вече осъзнава, че Русия може да загуби войната
Снимка: БГНЕС

"Възможностите на Путин се изчерпват", твърди военният експерт Франц-Щефан Гади. Решението за частична мобилизация може да е знак, че Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната, предава "Дойче Веле".

Обявената частична мобилизация създава много проблеми за Русия, казва военният експерт Франц-Щефан Гади в интервю за германската обществено-правна медия АРД. В крайна сметка това може да понижи още повече бойния дух на руските войски. Той предупреждава обаче, че за Украйна войната също "далеч не е спечелена".

Според  Франц-Щефан Гади, в исторически план Русия е обявявала мобилизация на въоръжените си сили само три пъти през последните 120 години, така че може да се каже, че това е специално събитие. "Но все пак трябва да се ясно, че в Русия вече няма структура на въоръжените сили, насочена към масова мобилизация, както по съветско време. Това прави преценката за това колко бързо тези части могат да достигнат до фронта по-трудна.", уточнява той и допълва, че във всички случаи тази мярка ще повлияе на хода на сраженията - ще удължи войната, поне от руска страна. Това обаче не може да повлияе на непосредствения ѝ ход.

Още по темата

По думите му, руската армия може да създаде напълно нови части, които да бъдат обучени за известно време и след това да бъдат изпратени на фронта. Вторият вариант е директно да се попълнят редиците на някои тактически групи в Украйна, които имат ограничена капацитет Но това повдига въпроса: ще бъдат ли тези части изтеглени от бойните действия и изпратени обратно в Русия, за да се обучават с резервистите? Това също ще отнеме няколко месеца.

Руснаците така или иначе имат проблем. За разлика от украинците - не могат да освободят частите от фронтовата линия, за да могат да се възстановят и преоборудват във вътрешността на страната. Те вече са на фронта повече от 210 дни, а опитът показва, че след 200 до 240 дни се достига до своеобразен връх, след който моралът започва да спада - а това е един от най-важните елементи във войната. Тук украинците имат ясни предимства.

Третият вариант е новобранците да се използват за формиране на прости отбранителни, териториални батальони, които бързо да се сглобяват и да се използват за поддържане на различни участъци от фронта, както вече правят насилствено мобилизираните части на т.нар. народни републики. Такива единици могат да бъдат въведени в експлоатация в рамките на няколко месеца.

"За разлика от много западни въоръжени сили, руската армия няма единен център за обучение.Тук не става дума за резервисти в класическия смисъл на думата. Става дума за хора, които може би са преминали основно обучение и са отслужили военна служба преди години, но след това не са били призовавани за упражнения в резерва." допълва Гади.

"Най-важното в момента е, че войниците, които са подписали срочен договор с армията, вече няма да могат да прекратят службата си докато трае мобилизацията. Това само по себе си ще понижи бойния дух, което може би най-големият проблем, извън липсата на подготовка."

Според Франц-Щефан Гади, единственият ефект от военната мобилизация е да се удължат сраженията. "Във войната на изтощение се добавят нови войски, без да се увеличава оперативният капацитет на руските войски. Това е количествен подход за разрешаване на проблем с качеството. Не смятам, че това ще обърне хода на събитията в полза на Русия. Основната цел е да се стабилизира фронтът преди зимата. В противен случай щеше да има опасност Украйна да постигне още по-голям напредък и в Донбас."

Възможностите пред руския президент за продължаване на войната в Украйна се изчерпват, казва Франц-Щефан Гади

"Мисля, че за пръв път той осъзнава или е бил информиран, че Русия може и да загуби тази война. В Кремъл  се е случило нещо, което да предизвика решението. Може би причината е украинската офанзива. В този смисъл настъпва нова фаза на войната. Частичната мобилизация представлява ескалация, но е и знак, че Украйна е по-близо до победата, отколкото преди няколко седмици.", казва още експертът.

Що се отнася до косвената заплаха да се използва ядрени оръжия, той смята, че това не може да бъде изключено. "Мисля, че опасността е незначителна, но в крайна сметка само един човек знае със сигурност - руският президент. Подобна атака е част от военната доктрина на Русия. По-големият риск е Русия да разпъне т.нар. "ядрен чадър" (тук се има предвид ангажиментът на ядрена сила да защити свой съюзник, бел. ред.) над Донбас веднага след като там се проведе псевдореферендум.", заявява Гади.

"Въпросът е какво ще се случи, ако тези територии бъдат окупирани или нападнати от украинските войски. Повечето държави няма да признаят анексиите. Ще използва ли Путин подобни оръжия при тези условия? Какво ще стане, ако Украйна се опита да си върне Крим, чието анексиране също не е признато от международната общност? Тук има повече неизвестни, отколкото известни. Но аз вярвам, че това е целенасочена стратегия за сплашване на Запада и особено на Германия." допълва той и заключва, че Русия все още има възможности и за конвенционална ескалация с целенасочени нападения срещу украинската гражданска инфраструктура. Руската армия може да бомбардира Харков или Киев и по този начин да нанесе сериозни щети.


695
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
451
1
 
1
 
! Отговори
АноН преди 2 месеца
Dnes.bg и т.н. спрете се с вашите Глупости!
450
0
 
0
 
! Отговори
АноН преди 2 месеца
Само аз ли мога да отгатна. Какво евентуално ще се случи на 2 Октомври? Ха-Ха..
449
1
 
1
 
! Отговори
PG преди 2 месеца
Така като ви четене глупостите излиза,че руснаците нямат армия,пишете само глупости,много сте зависими
448
1
 
5
 
! Отговори
Ъъъ... преди 2 месеца
Толкова много глупости на едно място отдавна не бях чел . На това му се вика пропаганда.
447
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЛЕД ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ИСТОРИИ СИ ДАВАМ СМЕТКА КОЙ ПЛАЩАШЕ И КОЙ ОРГАНИЗИРАШЕ ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО, ТАМ НИКОЙ НИЩО ВЕЧЕ НЕ КАЗВА ПАРИ ПО ТАЯ ЛИНИЯ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ПРОТЕСТИРАЩИ СЕ ИЗЧЕРПАХА РАША СЕГА ПЛАЩА ЗА ПРОПАГАНДА ЗА "СПРАВЕДЛИВАТА РАШКА ВОЙНА В УКРАЙНА"...А ИМАШЕ ЕДНИ НОРВЕЖЦИ КОИТО БЯХА В ПОЛУСТАРТ НА ГРАНИЦАТА ЗА ДА НИ ОТКРАДНАТ ДЕЦАТА...
446
1
 
9
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 2 месеца
Тази година немецът няма нужда да ходи чак до Сталинград, за да мръзне и умира, както през 1942-а. Тази зима немецът може да умре от студ и в къщи. С любезното съдействие на баба Урсуля.
445
3
 
5
 
! Отговори
до 432 преди 2 месеца
До Не дали, а кога! Ти не си ли гледал 'враг пред портите' - нареждат в редичка 10 руснака, на първия дават афтомат, другите се крият зад него, като падне първият, вторият взима афтомата, като падне вторият - третият и т.н. Отпред стрелят немците а отзад политкомисарите с картечниците. Нищо не се е променило от средновековието досега за ***.
444
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пудинга скоро ще умре. Няма да е от естествена ***.
443
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Купувайте рубли 442: И какво търгуват русия и Китай :) Хахахахахах. Я провери оборота на ЕС и на САЩ и на русия с Китай. Ела заповядай. Купи си рублаж после.
442
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От къде я взехте тази Новина? Може би от Дойче Лъже.
441
12
 
10
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 2 месеца
Путин ще умре малко преди Коледа. Запомнете ми думите.
440
4
 
12
 
! Отговори
Васил преди 2 месеца
Мисирката П. С. за пети път днес ни залива със своята словестна диария ?! Ние не сме индианци бе , продажна кукло ! Само такива като тебе янките могат да купят за сто долара !!
439
1
 
4
 
! Отговори
Смехурко преди 2 месеца
Разглеждам устава на ООН, и чл. 23 - СССР е постоянен член на Съвета за Сигурност и без него не може да се реши нищо, защото дори решенията на международния съд се оспорват пред Съвета за Сугирност, а там СССР има право на вето. Интересно и е че след толкова години още не са сложили Русия вместо СССР, ама .... Имаме параграф 22. Реално за петте постоянни члена на Съвета за Сигурност не важат никакви закони....
438
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Купувайте рубли. Купих си рубли за 20 лева, пробвах да ги дам на един таксиджия който също докато ме возеше ми обясняваше да купувам рубли. Налетя ми на бой като поисках да му платя в рубли.
437
9
 
9
 
! Отговори
333 преди 2 месеца
Тоя па се сети. Русия загуби войната още в средата на март.
436
10
 
12
 
! Отговори
Купувайте рубли преди 2 месеца
До Анонимен 435: "Рублата не струва нищо"? Хайде де. Русия и Китай се договориха да търгуват в рубли и юани в съотношение 50/50. Сега ще напишвш ли, че и юанът не струва нищо? Светът не се състои от САЩ и сателитите им.
435
12
 
16
 
! Отговори
Пак псевдоексперт преди 2 месеца
Г'лупости са това. Украинците не могат да спечелят война срещу Русия. По-добре да преговарят за мир. Колкото по-рано, толкова по-малко ще загуби Украйна.
434
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма мобилизация в просия , има специални военни повиквателни хахахаха
433
13
 
4
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
И още нещо във връзка с това, че Русия въобще няма да загуби, а ще излезе победител. Незабравяте, че ока Русия загуби, то и Беларус ще бъде разбита. Т.е. Лукашенко никога няма да позволи това да се случи защото ще бъде застрашено съществуването на самата Беларус или неговият живот (най-малко). А при най-малката възможност за здагуба на Русия или тя ще използва ядрено оръжие, или Беларус ще нахлуе от Север. Молете се да бъде второто в такава ситуация!
432
10
 
5
 
! Отговори
sss преди 2 месеца
Така "губи", че анексира територия произвеждаща 80 % от БВП на Украйна... и запада вече се чуди откъде да вземе оръжие да праща