Военен експерт: Путин вече осъзнава, че Русия може да загуби войната

За Украйна войната също "далеч не е спечелена", обяснява Франц-Щефан Гади
25 сеп 2022 09:35, Петя Славова
695
Военен експерт: Путин вече осъзнава, че Русия може да загуби войната
Снимка: БГНЕС

"Възможностите на Путин се изчерпват", твърди военният експерт Франц-Щефан Гади. Решението за частична мобилизация може да е знак, че Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната, предава "Дойче Веле".

Обявената частична мобилизация създава много проблеми за Русия, казва военният експерт Франц-Щефан Гади в интервю за германската обществено-правна медия АРД. В крайна сметка това може да понижи още повече бойния дух на руските войски. Той предупреждава обаче, че за Украйна войната също "далеч не е спечелена".

Според  Франц-Щефан Гади, в исторически план Русия е обявявала мобилизация на въоръжените си сили само три пъти през последните 120 години, така че може да се каже, че това е специално събитие. "Но все пак трябва да се ясно, че в Русия вече няма структура на въоръжените сили, насочена към масова мобилизация, както по съветско време. Това прави преценката за това колко бързо тези части могат да достигнат до фронта по-трудна.", уточнява той и допълва, че във всички случаи тази мярка ще повлияе на хода на сраженията - ще удължи войната, поне от руска страна. Това обаче не може да повлияе на непосредствения ѝ ход.

Още по темата

По думите му, руската армия може да създаде напълно нови части, които да бъдат обучени за известно време и след това да бъдат изпратени на фронта. Вторият вариант е директно да се попълнят редиците на някои тактически групи в Украйна, които имат ограничена капацитет Но това повдига въпроса: ще бъдат ли тези части изтеглени от бойните действия и изпратени обратно в Русия, за да се обучават с резервистите? Това също ще отнеме няколко месеца.

Руснаците така или иначе имат проблем. За разлика от украинците - не могат да освободят частите от фронтовата линия, за да могат да се възстановят и преоборудват във вътрешността на страната. Те вече са на фронта повече от 210 дни, а опитът показва, че след 200 до 240 дни се достига до своеобразен връх, след който моралът започва да спада - а това е един от най-важните елементи във войната. Тук украинците имат ясни предимства.

Третият вариант е новобранците да се използват за формиране на прости отбранителни, териториални батальони, които бързо да се сглобяват и да се използват за поддържане на различни участъци от фронта, както вече правят насилствено мобилизираните части на т.нар. народни републики. Такива единици могат да бъдат въведени в експлоатация в рамките на няколко месеца.

"За разлика от много западни въоръжени сили, руската армия няма единен център за обучение.Тук не става дума за резервисти в класическия смисъл на думата. Става дума за хора, които може би са преминали основно обучение и са отслужили военна служба преди години, но след това не са били призовавани за упражнения в резерва." допълва Гади.

"Най-важното в момента е, че войниците, които са подписали срочен договор с армията, вече няма да могат да прекратят службата си докато трае мобилизацията. Това само по себе си ще понижи бойния дух, което може би най-големият проблем, извън липсата на подготовка."

Според Франц-Щефан Гади, единственият ефект от военната мобилизация е да се удължат сраженията. "Във войната на изтощение се добавят нови войски, без да се увеличава оперативният капацитет на руските войски. Това е количествен подход за разрешаване на проблем с качеството. Не смятам, че това ще обърне хода на събитията в полза на Русия. Основната цел е да се стабилизира фронтът преди зимата. В противен случай щеше да има опасност Украйна да постигне още по-голям напредък и в Донбас."

Възможностите пред руския президент за продължаване на войната в Украйна се изчерпват, казва Франц-Щефан Гади

"Мисля, че за пръв път той осъзнава или е бил информиран, че Русия може и да загуби тази война. В Кремъл  се е случило нещо, което да предизвика решението. Може би причината е украинската офанзива. В този смисъл настъпва нова фаза на войната. Частичната мобилизация представлява ескалация, но е и знак, че Украйна е по-близо до победата, отколкото преди няколко седмици.", казва още експертът.

Що се отнася до косвената заплаха да се използва ядрени оръжия, той смята, че това не може да бъде изключено. "Мисля, че опасността е незначителна, но в крайна сметка само един човек знае със сигурност - руският президент. Подобна атака е част от военната доктрина на Русия. По-големият риск е Русия да разпъне т.нар. "ядрен чадър" (тук се има предвид ангажиментът на ядрена сила да защити свой съюзник, бел. ред.) над Донбас веднага след като там се проведе псевдореферендум.", заявява Гади.

"Въпросът е какво ще се случи, ако тези територии бъдат окупирани или нападнати от украинските войски. Повечето държави няма да признаят анексиите. Ще използва ли Путин подобни оръжия при тези условия? Какво ще стане, ако Украйна се опита да си върне Крим, чието анексиране също не е признато от международната общност? Тук има повече неизвестни, отколкото известни. Но аз вярвам, че това е целенасочена стратегия за сплашване на Запада и особено на Германия." допълва той и заключва, че Русия все още има възможности и за конвенционална ескалация с целенасочени нападения срещу украинската гражданска инфраструктура. Руската армия може да бомбардира Харков или Киев и по този начин да нанесе сериозни щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


695
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах , кой нападна Русия че се наложи тази мобилизация? Операцията си върви по план каза Песков т.ч. нещо друго е станало явно.
356
1
 
8
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Off
355
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За един от мачовете м/у Григор и Надал, коментарът на Макенроу бе, че "двамата говорели на корта с тениса си". На полетата в Украйна, руснаци и американци говорят чрез военните си действия за техните намерения (традиционно, американците воюват чрез проксита). Опитайте се да разберете, че ако това беше "война", украинците (въпреки, че се оказаха по-въоръжени от Турция), щяха да капитулират за няколко дни.. Да, това е военна операция, но тя е нещо повече от война! Това е шахматна дъска!
354
1
 
11
 
! Отговори
За Родину преди 1 година
но се изнасят на каваци нашите руснаци в посока съседни държави. Що тъй?
353
1
 
9
 
! Отговори
Do Sando преди 1 година
Да, ама, не! Той вече загуби доста.
352
17
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Путин е на път да спечели нови територии които са по-голями от цяла България ... а вие продължавайте да си пишете глупости
351
9
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Може да я загуби войната, но няма да я загуби. Още малко да минат референдумите и ще видите как куцо пиле отнася домат.
350
2
 
6
 
! Отговори
Катер преди 1 година
на финландската брегова охрана е извадил от водата във финския залив 34 руснака...
349
1
 
9
 
! Отговори
Рекогносцировчик преди 1 година
Ако Путин не правеше чрезвичайни референдуми щях да си мисля, че войната -- уупс, "специалната военна осирация -- върви по план. Е, ще пропуснем седемте по-бедни месеци, като "тактически ход".
348
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си реалист човече. А тая реч си я взел от нацистката пропаганда, когато се е обяснявало защо трябва да бъдат въдворени евреите в лагери. Абе спрете да четете нацистка литература и да я повтаряте дословно бе! Поне имайте срам и не ни цитирайте лозунгите на ония откачалки!
347
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив. Путин осъзна, че вие изобщо не осъзнавате че ви беше даден златен шанс да избегнете войната. Осъзна, че си има работа с тотални лъжци, които не могат да мислят и просто изпълняват заповеди. За това взима решения с които ще си гарантира, че този път ще го разберете наистина. А ако не. Е, пак ще бъде разбран, по един или по друг начин. Това е Русия. Не го забравяйте. Не е нито Сърбия, нито Ирак или Сирия. Ще имате сериозни проблеми с руснаците ако продължавате да се правите на неразбрал
346
9
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
1.войната ще продължи 10 г. 2. Влиянието на русия и путин в светът з белижимо ще спадне, за икономика и инвестици русия ще забрави в близките 30 г. 3. Дълго време руснак ще бъде обидна дума. 4. Руснаците никога няча да се променят,доката не изтърпят процес на деимпериализация. 5. Много е тъжно,за всички тази война,но специално за България има и нещо положително....разкриха се руските агенти и идва процес на отразяване и прочистване от руска агентура.
345
0
 
0
 
! Отговори
До Абе преди 1 година
А кога ЩЕ тръгне?
344
3
 
2
 
! Отговори
До абе преди 1 година
Не разбра ли, че вече няма редовна армия?
343
5
 
7
 
! Отговори
Германка преди 1 година
Щолц забрави, че Германия иска да изолира Арабите запади убийството на Кашоги и ги нарече парая! Сега изведнъж иска да са приятелчета и да си купува демократичен нефт! Арабите учтиво му показаха вратата! Унижение!
342
6
 
5
 
! Отговори
Щолц преди 1 година
Ще станем зависими от Саудитска Арабия!Те са по голяма демокрация от Русия! Моря дайте газ и нефт!
341
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизацията няма да успее, защото руснаците масово не се подчиняват или бягат и са деморализирани за военни действия! Освен това, не количеството мобилизирани, а тяхното КАЧЕСТВО ще предопредели победителя. В случая,,армията на Путин е на изключително ниско ниво като въоръжение и тактика, без никаква ефективност.
340
2
 
3
 
! Отговори
До Споко преди 1 година
Да не би да пишеш от Кавказката Ривиера, че си толкова ентусиазиран?
339
2
 
4
 
! Отговори
Лизи Тръс преди 1 година
Незнам къде е Украйна, но Украйна ще спечели! Защото Байдън каза така!
338
1
 
4
 
! Отговори
Байдън преди 1 година
Украйна ще спечели, защото аз казах така!