Русия няма да спечели, но Путин може да направи безумия

Шаламанов: Недоволните от мобилизацията ги ще изпратят на фронта
26 сеп 2022 09:27, Петя Славова
284
Русия няма да спечели, но Путин може да направи безумия
Снимка: БГНЕС

Частичната военна мобилизация в Русия води до ескалация на напрежението, а военни експерти трудно прогнозират как ще продължи военния конфликт и какво ще е поведението на президента Владимир Путин.

Според Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, целта на войната от гледна точка на Владимир Путин е крайно неясна.

"Русия не може да спечели тази война, но не знаем какви безумия може да извърши Путин. Това е най-големият риск. Обявената мобилизация цели допълнително да смачка хората в Русия. Всички недоволни ще бъдат или пратени на фронта, за да загинат, или пратени в затворите, или ще бъдат принудени да станат дезертьори, изгнаници в чужбина", коментира той пред БНР.

Той допълни, че елитът в Русия е създаден изкуствено чрез насилие и репресия от съюза между КГБ и организираната престъпност:  

"Този елит е свързан със зависимости, идеологическа обвързаност. След промените се превърна в елит от сътрудници на ДС и организирана престъпност на базата на куфарчета с пари от явни престъпления, търговия с наркотици и оръжия. Такъв елит не може да води Русия в правилната посока".

Още по темата

Според него съществен проблем е намесата на Путин, включително на тактическо ниво:

"Русия се крепи на армията. Това, което прави той, е практически да я унищожи".

В предаването "Преди всички" военният експерт посочи реалните заплахи за страната ни - използване на ядрено оръжие, ядрена авария, масова бежанска вълна, ескалация на войната, засилени хибридни кибер атаки.  

"У нас не беше свикан Съветът по сигурността и не беше изработена ясна позиция, базирана на данни, на обмен на информация със службите на нашите съюзници. Президентът свика консултативна среща, в която зададе някаква рамка, която премиерът сега следва, но тя отклонява фокуса на правителството от реалните заплахи и рискове, които нямат пряка връзка с агресията на Русия. Това е изместване на фокуса, дезориентация на сектора за сигурност... Поради неумението да се управляват кризи накрая те се стоварват върху армията - бежанска криза, наводнения, пожари, пандемия. Армията е малка, с малък бюджет и с блокирана програма за превъоръжаване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
4
 
! Отговори
Nqkakъв преди 1 година
Трябва да си не знам какъв че малка Украйна че ще победи Русия.
242
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия така наречени "военни специалисти", които канят за коментар по теми в които очевадно не са в час да обяснят къде е нашата собствена армия...Че те контрольорите в Софийския градски транспорт са повече от редниците в нея...Без да слагаме пенсионираните но още работещи генерали и висши офицери пърдялници по кабинетите и прочие хрантутници сметката е вярна...И понеже сме пример във военно отношение гордо ще даваме акъл по медиите...КRЕТЕНи
241
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и нашите продажни политициправят безумия с тия украинци които се хранят безплатно по хотелите ,сега отново ще вкарват ноември !!!бях шест месеца на работя в хотел на черноморието ,тия хора толковаса бедни и бягаку от войната че карат луксозни коли и джипове за много хиляди евро )и като се изка един от ПП че те зиматя нямало какво да,се хранят )за това че преемаъ о зимата украински фашисти безплатно ,гадове няма да гласуваме за продажните партии
240
1
 
5
 
! Отговори
РУСКИ ЕМИГРАНТИ преди 1 година
СТОТИЦИ ХИЛЯДИ НАПУСНАХА РУСИЯ ПРЕЗ 2022 ! РУСНАЦИТЕ И НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ ПО СВЕТА СА СТОТИЦИ МИЛИОНИ !ВИСОКО КВАЛИФИЦИРАНИ И ОТКРИВАТЕЛИ ПРИЕМАТ В ЦЯЛ СВЯТ ! НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ Е ЛУД ДА става пушечно месо заради ПУНДЕРСКАТА БАНДА ! РУСИЯ става НЕАНДЕРТАЛИЯ НА 21 ВЕК ! ЕВРОПА НАПРЕДВА !
239
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все специалист канят за разговор, военни министр и.т.н! Българската войска е децимирана до колкото да попълни националния стадион и това е! Седем самолета, три летят другите за части, не знам имаме ли изобщо танкове абе изобщо какво натовско благородно желязо имаме?
238
1
 
6
 
! Отговори
ПРОТИВ ВОЙНАТА преди 1 година
До Кирил ИванковВсички бедствия на България идват от войната на Путин.Това е истината.
237
4
 
8
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Кога е бил на война този, че изказва такива заключения?
236
2
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Ама тя вече спечели,само дето тук ни промиват мозъците.Сега големите преговарят за баницата.
235
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците много пъти са ги или.Ще загубят и тая война.Това което ще им остане по традиция е бедност, мизерия и борба за насъщния.От векове.А богатите джуджета като тоя дребен измамник в Кремъл ще пируват и размножават за ваша погибел.
234
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 231...Опълченците" ,както ги наричаш , не са никакви борци за свобода а най обикновенни сепаратисти.Ако си гражданин на България, в което силно се съмнявам, щеше да се замислиш кои са турскоговорящите в нашата мила родина.И ако утре текът да воюват за ,,свободата си" ти пак опълченци ли ще им викаш че са.Но както казах, ти не си българин а най обикновен руснак работещ за рубли.Не се меси в българските села защото силно ще бъдеш наказан за неблагоразумието си.
233
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще спечели! Защото руснаците имат боен дух, смели сърца и са най-добрите воини на планетата ни... Като се смеете на руската мобилизация, я погледнете украинската - как ги търсят по кафенетата и дискотеката с полиция, как ги дебнат по улицата като излязат до магазина, как младежи бият мобилизиращи ги... А сега си представете ако трябва да се извърши мобилизация в БГ-то как ще бъде - ще е "грамофон свири, майка плаче".
232
12
 
10
 
! Отговори
днес преди 1 година
Днес в Украйна пристигнаха системи за противовъздушна отбрана. Скоро ще пристигнат и немските леопарди. Чакат се още бушмастъри от Австралия. Русия има само пълчища пушечно месо, ръждясал инвентар от 70-те и може би някоя друга все още читава ядрена ракета. русия е обречена.
231
1
 
4
 
! Отговори
до карачанаков преди 1 година
дори и тях може, ти какъв си че да ми казваш кай да формирам мнение за света. Или по лесно е пи стария партиен метод без да се мисли. Ей тва старите номенклатърчици най големите НАТОвци станахте.
230
4
 
15
 
! Отговори
Кирил Иванков преди 1 година
Всички бедствия на България идват от президентството на Радев.Това е истината.
229
5
 
0
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
До МН-О-О-О-ГО ЛОШ 244 А хич не е лош ,дори е много добър, великодушен вместо цяла Украйна иска само 4-5 области.
228
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
айде намери се папагал да цъка минуси, това за Тагарев, Съби и Вельо Далаверата не им хареса....
227
2
 
7
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
До Анонимен 249 Кого да поканят ве другарю Копейката ,Волгин или Бялата Златка те май имат по различен мироглед ,а може и онзи Малинов.
226
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шаламанов, Тагарев, Съби Събев взе от хранилката на САЩ, хайде поканете някой с по различен мироглед, дайте шанс на читателите да преценят сами кой крив кой прав. Иначе сме като по Тошово време. Вярната линия на партията.
225
6
 
5
 
! Отговори
Не учил достатъчно преди 1 година
Кой ще наказваш ти бе нато-стандарт? Не си учил достатъчно и немаш пари, как ще наказваш?
224
11
 
11
 
! Отговори
PG преди 1 година
Путин няма да загуби колкото и да се иска на някой,но много късно ще го разберат,а колкото по скоро *** дрогиран си замине толкова по добре