Четирите украински области, които Русия се кани да анексира

Ключови подробности за Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област
27 сеп 2022 11:55, Елка Василева
34
Четирите украински области, които Русия се кани да анексира
Снимка: архив, БГНЕС

В четири украински области, които се намират почти изцяло или отчасти под контрола на руските сили, протичат референдуми за присъединяване към Русия. Днес е последният ден на гласуване на тези референдуми, които международната общност заяви, че няма да признае. Франс прес дава някои ключови подробности за тези области.

Луганск и Донецк

Тези две области са населени предимно с хора, които говорят на руски език, и заедно образуват Донбас - индустриалния басейн на Украйна. От 2014 г. до тази година в региона имаше конфликт между проруските сепаратисти и украинските сили.

Още по темата
През февруари тази година обаче Владимир Путин призна независимостта на сепаратистите и оправда нахлуването на 24 февруари с необходимостта населението, което говори на руски, да бъде спасено от предполагаем геноцид.

Преди войната Луганска област имаше население от 2,1 милиона души. Тя граничи от три страни с Русия и според Киев от началото на руската офанзива през пролетта и в началото на лятото Москва е установила контрол над близо 98 процента от територията ѝ.

Четирите области, в които бяха организирани референдуми, са тези, в които руският контрол е най-силен, въпреки че бе постигнат на цената на тежки военни загуби.

В рамките на контраофанзивата си от началото на този месец, с която освободиха голяма част от съседната Харковска област, украинските сили си върнаха и частица от Луганска област.

Съседната Донецка област, в която също има референдум, преди войната имаше население от 4,1 милиона души, а областният център Донецк е третият по големина град в Украйна.

Преди руското нахлуване близо половината област беше под контрола на сепаратистите. Понастоящем около 67 процента от територията ѝ е под контрола на Москва и съюзниците ѝ, които превзеха и пристанищния град Мариупол, който бе опустошен от обсадата и от бомбардировките на руските сили.

Запорожка област

В тази област, която граничи с Черно море, се намира най-голямата ядрена централа на Украйна, която е разположена на брега на река Днепър. Преди войната населението на областта беше 1,63 милиона души.

Запорожка област е тази област, в която пропорционално руският контрол е най-малък - 63 процента от територията ѝ са под контрола на Москва и военната ѝ администрация.

Най-големият град в областта, Запорожие, е под контрола на украинските сили, но най-голямото областно пристанище, Бердянск, е в ръцете на Русия.

Гигантската ядрена централа в Запорожка област е под контрола на руската армия от март. Оттогава насетне двата лагера се обвиняват един друг в това, че я обстрелват и че създават риск от ядрена катастрофа. Увеличават се призивите за демилитаризирането на централата, но засега няма резултат.

Херсон

Около 83 процента от Херсонска област, най-западната от украинските области, контролирани от Москва, и областният център Херсон бяха превзети от Русия още в първите дни на войната.

Херсонска област, която е изключително важна за украинското земеделие, е от стратегическа важност за Москва, тъй като граничи с Кримския полуостров, който бе анексиран от Русия през 2014 г.

Превземането на Херсонска област, редом с крайбрежните райони на Запорожка и Донецка област, даде на Русия възможност да гарантира териториалната свързаност на всички региони в Украйна, които са под руски контрол, включително и Крим, с територията на Руската федерация.

Украинските сили извършват контранастъпление в Херсонска област и успяха да отбележат там някои успехи през последните месеци. Те например повредиха мостовете над Днепър, които се намират в покрайнините на Херсон, и така прекъснаха снабдителните линии на руските сили.

Освен това се увеличава броят на атентатите срещу руски представители и представители на проруските сили, като някои от тях бяха убити.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
килгор преди 1 година
До БочкоТо пък голяма разлика дали ще бършеш *** на 80 годишна германка или еврейка и да миеш чинии в някой бар след работа !пътували били из Европата!
23
3
 
4
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Кой каквото да си говори,но е ясно,че в петък след Указа на Путин Украйна ще остане без тези области както се казва завинаги.Нито эайда от ООН може да има при правото на вето на Русия,нито има сила,която да промени това,освен във фантазиите на разни анализатори,които смятат,че Русия ще загуби войната при положение,че там има едва 90 хиляди от над милион половина армия под ръка,отделно и над 13 хиляди съвременни танка на склад,а те са за настъпление,ако се наложи.Пада само еврото,а и паунда.
22
1
 
3
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Бочко, я да погледнат билборда на картинката : " С Русия " ! Не ,вие сте Русия, а вие сте С Русия. Значи и Москва гледа на тях като на някакъв страничен придатък, като на нещо чуждо, което е С тях.
21
2
 
4
 
! Отговори
Кори преди 1 година
В РФ на колко езика се говори? Москва отвори врата, която никога няма да може да затвори!
20
9
 
6
 
! Отговори
Смех преди 1 година
Че ми анексират дедовия, ядат бой по сички фронтове,мобилизират неубучени колхозници, дето само гледат да избегат и гнома реве по телевизията, кажете на украинците да не *** бият толкоз че ша фърла атома, баси неандерталците.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бендеро-нацистите извършват откровена терористична дрйност и увеличават броя на атентатите срещу руски представители и представители на проруските сили.
18
3
 
9
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Референдуми във всички области. Да се стигне до полската граница.
17
3
 
8
 
! Отговори
Моля моля .... преди 1 година
До Военен брокер Русофобите да не ползват ток, че горивото в АЕЦ-а е руско.
16
3
 
2
 
! Отговори
L. преди 1 година
До Военен брокер - че какво лошо виждаме тук в Новоросия от Варна до Бургас?
15
5
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Хората имат право да решават. А когато някой стреля по теб с американски ракети ежедневно, едва ли ще искаш да си към него.
14
3
 
6
 
! Отговори
Армения агресор преди 1 година
До ....Арменците окопираха Карабах-азерска земя призната от цел свят,арменците ходят да колят и като ги подпукат самите те се правят на жертви,чрез ПР агенциите на арменците във Франция.
13
11
 
4
 
! Отговори
Военен брокер преди 1 година
Русофилите да не бегате после към запада като репресирани оти:Таз година 4 нови республики догодина 5 та -Приморская новоруся от Варна до Бургас.
12
8
 
2
 
! Отговори
Бочко преди 1 година
То тия отцепници като чуха ,че украинците практически са вече в ЕС и могат да живеят и работят където си искат по света в момента малко искат да се връщат в украйна ,но вагнерите разбиват главата на всеки, който мърмори и така 99% са за да останат в неква буферна зона обречени вовеки на мизерията като в преднестовието .Абе белироми
11
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Спасиха се от еврогейско влиание
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЪРЦИЯ СЕ ВЪОРЪЖАВА СРЕЩУ ТУРЦИЯ, ЗА ДА СИ ЗАПАЗИ ОСТРОВИТЕ... а ние Пловдив все повече прилича на Дамаск - неевропейска визия, подготвя се за да е още повече потекла лигата на диктатора, дето сърцето му било в български свети градове...
9
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Русия! Години минаха,но Не остави на произвола на съдбата от безчинствата на Укрофашисткста власт,да избива Рускоговорящо население!!-:))
8
8
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Така е демократично!
7
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям Русия и никой друг! Русия ще си запази тези завоевания!-:))
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадно впечатление ми прави, че вече масово се нарушава международното право от Русия, но и от други демокрации като Украйна, Турция и Азербайджан, чрез агресии към собствено или съседно население. На никой политик днес не прави впечатление какви ги вършат Турция и Азербайджан. Защото тука Русия няма да дойде, защото ни пази член пети, ама Турция ни дели една граница, а те вече погазиха всичките си граници. Мисля, че е време да се свика ООН и да свърши този бруталитет без санкции за азери и т
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да е прав Дъглас Макгрегър, защото Украйна е 44 милиона а Русия контролира 8 милиона, няма как останалите 36 милиона да произвеждат само пет процента от брутния вътрешен продукт на Украйна... ако това е вярно това е егати икономиката едните произвеждат а другите само потребяват... Но искам да питам в Херсон като населението е против руската власт защо продължават да напират, заради Одеса е вероятно.