Хиляди руснаци бягат в Монголия от мобилизацията

Монголското правителство се опитва да се дистанцира от конфликта
27 сеп 2022 17:37, Елка Василева
42
Хиляди руснаци бягат в Монголия от мобилизацията
Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди руснаци избягаха в Монголия от частичната мобилизация, която бе обявена в Русия във връзка с конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

Това създава допълнителни затруднения за монголското правителство, което се опитва да се дистанцира от този конфликт.

Още по темата
Бягащите от мобилизацията руснаци бяха принудени да чакат в продължение на часове на опашка на контролно-пропускателен пункт на руско-монголската граница, който свързва Монголия с руската провинция Бурятия, населена с етнически монголци.

"Моята страна започна частична мобилизация и си мисля, че това се отразява негативно върху обществото. Чакахме доста дълго време от руската страна на границата: около 16 часа", казва един от бягащите.

Сурен Бат-Тур, собственик на къща за гости в монголската столица Улан Батор, разказва, че помага на приятели от Бурятия да избягат от мобилизацията.

Къщата за гости се напълнила с руснаци, откакто Путин обяви мобилизацията.

"Исках да им помогна, много е трудно. Сега те си търсят работа в строителния бизнес или земеделието, за да имат някакво занятие, докато са тук", обяснява Бат-Тур.

Един от новопристигналите, който се представя като Алексей, казва, че е влязъл в Монголия през уикенда, като е оставил жена си и трите си деца в Русия. Алексей обяснява, че още много хора са постъпили като него.

"Имаше много млади хора, много хора, които се опитват да избягат от Путин", разказва 40-годишният мъж, който планира да остане в Монголия, докато ситуацията в Русия се подобри. Алексей споделя, че е готов да направи всичко, за да не става част от войната.

Въпреки че обикновени монголци излязоха на демонстрации срещу руското нахлуване в Украйна, правителството на Монголия съхранява пълен неутралитет, тъй като азиатската страна е напълно зависима от Русия за доставките на петрол и газ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Бегайте и от там ,бе преди 1 година
Монголия ше ви върне обратно...
27
1
 
7
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Защо бягат в Монголия, да направят един референдум и да присъединят Русия към Монголия. Нали можело?
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не хиляди, милиярди са
25
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Какво се учудвате ? Ако тук стане война и има мобилизация какво мислите ще бъде по границите ни ? А Монголия е една от малкото страни с почти недокосната природа ! Навремето ме поканиха приятели да ходим на лов за вълци там !
24
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Благодарение на "мъдрото" управление на Путин Русия се разви много.Руснаците емигрират в Монголия.Такова "развитие" само рашките могат да постигнат.
23
1
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Добре де, след като Бурятия е населена с етнически монголци, защо там не си направят "референдум" и да бъдат анексирани от Монголия? Правилно ли разсъждавам, че другите страни не са като империята на злото (даже не й пиша името, щото всички знаят коя е)?
22
3
 
2
 
! Отговори
Природен дар преди 1 година
България има нужда от цялостна и реална оправия и да стане РАЙСКА ГРАДИНА !Това е волята на БОГ ТАНГРА, създателите на човечеството, висшите сили, както и на други сили, които не са хора, а сили създадени от незнайни същества !
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко % е вече "рейтинга" на диктатора в Кремъл? Падна ли под 20?
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22 Китай нямя населението да превземе монголия раждаемост там отдавна няма нито жени а))))),Раждаемост няма, а всяка година с по 10тина милиона отгоре!Монголия е била китайска 17-19век.,По точно Външна Монголия, както а наричат в китайски Тайван. Вътрешна е в Китайската НР.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тубата има доста кадри от всички граници на РФ.Знака Z не се вижда по колите .1не видях.Z патриотите са минали в нелегалност.Украинците съобщават,че на тяхната граница няма наплив.След ,като ликвидираха професионалната армия сега чакали любителската.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23Влезли- 78 472 и излезли 62 120..))))))Тези които са излезли 62 120, нали не мислиш, че са отишли в Русия?За две седмици не са никак малко, още повече, че Армения няма обща граница с Русия.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бившият президент Елбегдорж обвини Русия, че използва монголските народи буряти, калмики и тувинци за пушечно месо, и прикани всички мъже заплашени от мобилизация да се спасяват в Монголия.
16
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-приятелската на Русия държава е Армения. Днес официално бе обявено колко руснаци са влезли и излезли от Армения за последните две седмици. Влезли- 78 472 и излезли 62 120.. Никой не иска да бяга реално. Последните няколко дена връщащите се са повече отиващите. Другото е лъжа. 40 дена след нахлуването в Украйна стотици руснаци започнаха да се връщат от Турция. И сега ще стане така.
15
3
 
4
 
! Отговори
Кайзерслаутерн преди 1 година
Китай нямя населението да превземе монголия раждаемост там отдавна няма нито жени а и тия от хонг конг едва ли ще искат да живеят в монголия а и самата монголия е пустиня на над 50%
14
5
 
14
 
! Отговори
Тъжна реалност преди 1 година
Руснаците не ги искат и в Монголия. Тъжна история.
13
0
 
16
 
! Отговори
. преди 1 година
Ужас, да те докарат до там че да бягаш в Монголия.Ако ми го бяха казали преди няколко години щях да се скъсам от смях. Но да ти е терорист като путин президент не е весело. Ще бягаш и в Антарктида за спасисиш кожата.Откъде-накъде ще се биеш и умираш за интереса на най-големия крадец в световната история путин.Може ли някой да ми отговори кога ще иде на фронта песчето на песков.Познахте - никога, там да вървят да се бият бу.наците,путинските тарикати ще си седят на топло и ще крадат, крадат много
12
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФЕЙК! ЛЪЖЕТЕ ЗА ВСИЧКО! ОСТАВАТ ВИ 5 ДЕНА ДА СЛУЖИТЕ НА АМЕРИКА И ЕС!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин отдавна е с диктаторски дарби.
10
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нашите тук ИТ-та ли са какви са дето се явиха на Киро и Хасан на спонтанен протест им пожелавам да ги мобилизират и нали го правят за България да не си и мислят да бягат, защото ще ги гърмим в гръб.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се казва в една руска поговорка,, Хубаво е там където Русия я няма""