Какво следва след референдумите за присъединяване към Русия?

Очаква се Путин най-рано на 30 септември да произнесе реч
Обновена: 27 сеп 2022 11:45 | 27 сеп 2022 11:25, Елка Василева
182
Какво следва след референдумите за присъединяване към Русия?
Снимка: БГНЕС

Гласуването на референдумите за присъединяване към Русия, които бяха организирани в четири украински области, намиращи се изцяло или частично под контрола на Москва, приключва днес и може да се очаква, че влизането им в състава на Руската федерация може да бъде обявено още в края на тази седмица, пише Франс прес.

Още по темата
Като вземем предвид това, което съобщават руските медии, и начина, по който бе анексиран Крим през 2014 г., ето как би трябвало да протече тази процедура, която западните страни и Украйна отсега заявиха, че няма да признаят.

Бързи резултати

Въпреки че Киев, западните страни и голям брой наблюдатели смятат, че референдумите в контролираните от Русия територии са фарс, Москва държи на това да им придаде облика на легитимен процес.

По тази причина ще е необходимо известно време за преброяване на гласовете.

Предварителни резултати ще бъдат обявени от избирателните комисии, образувани от Москва във всяка от тези територии, най-рано тази вечер или през следващите дни.

Експресен вот в парламента

Ако жителите на четирите области гласуват преимуществено с "да" - в което няма никакво съмнение, руският парламент ще гласува споразумение, с което ще бъде формализирано присъединяването на областите към Русия.

Законопроект в този смисъл може да бъде внесен в Държавната дума тази вечер, а утре е възможно той да бъде приет на извънредна сесия, става ясно от информации през уикенда на руските новинарски агенции ТАСС и РИА Новости.

Председателят на Думата Вячеслав Володин заяви в петък, че ще подкрепи присъединяването на областите към Русия след референдумите.

Текстът след това ще бъде изпратен в Съвета на федерацията (горната камара на парламента). Формалност, която може да бъде уредена утре или вдругиден, съобщават руските агенции.

Путин

След като процедурата в парламента приключи, се очаква президентът Владимир Путин най-рано на 30 септември да произнесе реч, с която официално да обяви присъединяването на украинските територии, съобщават няколко руски агенции.

Според някои медии това ще бъде реч пред депутатите в Кремъл, според други - реч в една от двете камари на парламента.

Според ТАСС сенаторите са били инструктирани да си направят три теста за ковид с оглед на това, че в петък щяло да има "важно събитие" - строга здравна мярка, на която са подложени всички, които се срещат с президента в Кремъл.

Не е изключено обаче Путин да направи обръщение и по-рано.

През 2014 г. той подписа договора за присъединяване на Крим към Русия само два дни след референдума, организиран там от руските власти. Церемонията по подписването се състоя в Кремъл, още преди руският парламент да е гласувал.

Анексията на Крим не е призната от международната общност.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво следва ? Ами как какво .. най = после Американските мастиииии ще спрат да тролят с коментарите си.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БорисоFF води с 6 процента и в Донецк и в Луганск
3
4
 
25
 
! Отговори
ТСВ преди 1 година
След присъединяванета към Русия на тези територия, Украйна продължава да обстрелва вече части от Русия. Русия обявава война на Украйна, след което ще унищожи инфраструктурата на Украйна (електрическа, телекомуникациянна, пътища и мостови и т.н.). НАТО се намесва, чрез Полша. Беларус се намесва и ... започва Трета Световна Война. Китай ще нападне Тайван...Дали ще се използва ядрено оръжие...дано да не се стигне до там!
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бихте ли ни информирали за резултатите от референдума, при който Косово се отдели от Сърбия? Благодаря!
1
9
 
38
 
! Отговори
Зеленски къде си? преди 1 година
Нали имаше брутално контра-настъпление на украинците, които уж освободиха половината Запорожие и Луганската област? Нямаше да има никакви референдуми ако в тези райони се водеха военни действия. Къде са бандеровските герои? В началото се говореше за набрана инерция на контра офанзива ама нещо медиите и Зеленски млъкнаха по въпроса.