Мобилизацията не променя войната в Украйна, референдумите я променят

Кючуков: Неотклонимо вървим към един глобален конфликт
27 сеп 2022 20:35, Анисия Иванова
111
Мобилизацията не променя войната в Украйна, референдумите я променят
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Единственият изход от ескалиращия военен конфликт в Украйна е да излезем от мисленето, че войната е средство за разрешаване на спорове. Неотдавна в Русия Алла Пугачова, която се обявява против войната, бе заклеймена като предател на страната. От друга страна, ако сега Джон Ленън можеше да изпее "Give Peace a Chance", той щеше да бъде обявен за путинист. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, дипломат и бивш зам.-външен министър, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Референдумите в окупираните от Русия територии в Украйна са политически акт, който се стреми да закрепи териториалното статукво, което има в момента. След обявяването на резултатите, вероятно руската Дума ще признае тези референдуми и районите ще бъдат официално присъединени към Русия. Референдумите и присъединяването няма да бъдат признати от никого в света, но това променя качествено ситуацията, категоричен бе Кючуков.

"Частичната мобилизация не променя качеството на войната. Тя дава допълнително количество на участниците в бойните действия. Докато референдумите променят самият характер на войната. Ако тези територии бъдат признати за част от Русия, то тогава Русия ще третира всяко нападение срещу тях, като нападение върху собствената си държава и ще действа в този план", обясни гостът.

Още по темата

Не бива да се пропуска и фактът, че `Русия не контролира изцяло тези четири области, подчерта Кючуков. "В Запорожка и Донецка област територията, която тя контролира е между 60 и 80%. Тоест би могло на даден етап Русия да потърси достигане до административните граници на тези области в Украйна. Оттук произтичат множество въпроси. Защото според нейното законодателство, всяка нейна територия тя трябва да защитава с всички възможни средства. И тук вече стигаме до голямата тема - възможното използване на ядрено оръжие".

На въпроса дали ядрената реторика на Русия е "блъф" Кючуков каза: "Аз не бих подценявал тази ситуация, защото първо, не следва да забравяме, че самата война започна, когато предния ден Путин призна независимостта на Донецките и Луганските самообявили се републики. Тоест, това беше достатъчен повод за започване на военни действия. Сега, според всички руски законодателни норми, те трябва да бъдат защитавани като руска територия. Самият факт, че ние на този етап, през 21 век, обсъждаме възможността за използване на ядрено оръжие, показва до каква степен се е променило нашето съзнание, до каква степен това вече изглежда не просто като възможно, а дори като вероятно. Това е може би най-сероизният откат в общественото съзнание в целия свят след края на Втората световна война".

Относно наличието на "полезен ход" за Запада в този случай, дипломатът заяви, че "за съжаление, ние също влязохме в своя коловоз". "Това, което ние ще направим, е повече санкции и повече оръжие", допълни той.

"Тоест, ние влизаме в спиралата на ескалацията, на конфронтацията и тук, за съжаление, може да се направи много тежкия извод, че всички ние много упорито и неотклонимо вървим към един глобален конфликт".

Първото нещо, което е необходимо, за да се разреши този глобален конфликт, е да се спрат военните действия, коментира събеседникът. "Не говоря за договор за мир, а за примирие, което да позволи проблемите да се прехвърлят от военното в политическото русло. Да се водят преговори. За съжаление в момента преговори няма след март, когато се водиха преговорите в Истанбул между Русия и Украйна. Дори и въпросът за водене на преговори не стои пред двете страни. Те отричат подобна възможност".

Ние, ЕС и НАТО, също в момента не говорим за мир, допълни Любомир Кючуков. "Много показателна в това отношение беше сесията на Генералната асамблея на ООН. Там Русия и ние, ЕС и НАТО, говорихме защо трябва да продължи войната. Всички останали, започвайки от генералния секретар Антониу Гутереш, говореха как да се спре войната, което е коренно различен подход".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като гледам сащ се разпада. Рейтинга на Путин в сащ е по-голям от този на Байдън. Може да се повтори превземането *** капитолия. Този път ще бъде по-кърваво.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 Да,така е,но след това РФ ще се разпадне.
34
5
 
7
 
! Отговори
mn преди 1 година
Като цяло смислено интервю на фона на цялата една, или друга пропаганда, която ни залива от медиите.
33
1
 
1
 
! Отговори
Много преди 1 година
коментари изчезнаха???
32
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно, руски ботуш ще марширува в Берлин,Париж,Лондон и Вашингтон ! Колкото по-рано, толкова по-добре за човечеството и по-зле за соросоизма !
31
0
 
0
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Апсолютно! Точно!
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, питай Сноудън, откъде пиша. И се пише смях. Явно си привикнал на речника на едни шоплъшки наркомани. За теб спасение няма.
29
7
 
5
 
! Отговори
И този експерт преди 1 година
е взел копейки...
28
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С разгрома на руската първобитна армия от украинските войски, България се освобождава от РУСКОТО РОБСТВО, след 77 г. / От Окупацията през 1944 г. до скоро . Честито на всички достойни българи .Путинофилите на Костадинов / КОПЕЙКИН! и Стефан Янев ,ще отговарят пред съда ,за държавна измяна....
27
9
 
6
 
! Отговори
Уил Смит преди 1 година
За ВСУ и Пентагона референдуми никога не е имало нито в Крим нито в Донбас, номера с референдумите е изтъркан вече и на Запад не му обръщат внимание каквото Z ките очакваха
26
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С разгрома на руската първобитна армия от украинските войски, България се освобождава от РУСКОТО РОБСТВО, след 77 г. / От Окупацията през 1944 г. до скоро . Честито на всички достойни българи .Путинофилите на Костадинов / КОПЕЙКИН! и Стефан Янев ,ще отговарят пред съда ,за държавна измяна....
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБЕ МНОО ЕРБАП ПУТИНОФИЛА ТУКА, ДА НЕ ВЗЕМЕМ ДА ТТЕ МОБИЛИЗИРАМЕ,КАТ СИ ТОЛКОЗ ОТВОРЕН... МНОГО СТЕ ГОЛЕМИ НА ДУМИ! ТО С ОРКЕСТЪРА ЩЯХТЕ ДА НИ ПРЕВЗЕМАТЕ, ТО ЗА СЕДМИЦА ЩЯХТЕ ДА ПРИКЛЮЧВАТЕ, А НАКРАЯ РЕВЕТЕ НА МОБИЛИЗАЦИЯ...
24
12
 
12
 
! Отговори
Гневен Българин преди 1 година
Смееех :) Изпаднали общаци и охранители на паркинги, драскат мокри сънища за успешни референдуми, руски територии и какво ли не, на счупени телфончета за 120лв и пийват домошарка от шишенце минерална вода. Ей любители на ссср, от в алкохола се отделят химикали от пластмасата, акъла ви съвсем е заминал :)
23
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** знаех си че си тук. Всеки ден свириш една и съща русофобия. Вече нямаш значение. Плямпай си, регионите са руски. Ще последва и удар и по американците. Е тогава вече ще млъкнеш, но ще е късно.
22
11
 
2
 
! Отговори
Уил Смит преди 1 година
до Z твоя дедо путин ще ми свирне на питоня хахахахаха аз това помня че обеща на 24. 02
21
18
 
11
 
! Отговори
Z преди 1 година
Нали родните атлантици не забравяте какво обеща Путин когато започна операцията в Усраина? Не забравяйте, че след денафикацията на нацистите в Украина ще обърне внимание и на предателите атлантици в България. Чакам с нетърпение да анексира областите и да доиде ред на мижитуркити в България. Да знаете че ние също чакаме да има наказани атлантици.
20
13
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Е са вече след тези референдуми в Запорожка и Донецка област като станат руснаци и по паспорт ше цъфнат и ше вържат:):):)Путин ше ги огради с бодлива тел да не бягат оттам хората както беше при комунизма във всички държави от соц лагера или сега в Северна Корея:):):)Нали си спомняте разликите ГДР-ФРГ?Трабант и Вартбург срещу МБенц и БМВ:):):)
19
6
 
17
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Западът,ще, седи и ,ще гледа като бебе лампа,и,ще плямпа глупости, Украйна потъна,точка.А,и,половин Европа.
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Путин е обещал след унищожението на последния украинск фашяга, да обърне специално внимание на Козяк 16 и няколкото му агитотари-клакьори, стремящи се да организират "майданче" в София и да ни вкарат във война с Русия !
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за конфунций, но западняка си присвои от Китай хартията барута компаса и книгопечатането и после взе да си ги приписва че той ги е измислил. От там нататък взе да ги използва за робство и колонизация, след като вече не гореше своите на клада, понеже имаше достатъчно чужди за изтребване. И сега разни подражаващи платени от западняка помиярченца се правят на умни и цивилизовани и красиви, докато не ги изхвърли в някоя цветна революцийка като пушечно месо.