Мобилизацията не променя войната в Украйна, референдумите я променят

Кючуков: Неотклонимо вървим към един глобален конфликт
27 сеп 2022 20:35, Анисия Иванова
111
Мобилизацията не променя войната в Украйна, референдумите я променят
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Единственият изход от ескалиращия военен конфликт в Украйна е да излезем от мисленето, че войната е средство за разрешаване на спорове. Неотдавна в Русия Алла Пугачова, която се обявява против войната, бе заклеймена като предател на страната. От друга страна, ако сега Джон Ленън можеше да изпее "Give Peace a Chance", той щеше да бъде обявен за путинист. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, дипломат и бивш зам.-външен министър, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Референдумите в окупираните от Русия територии в Украйна са политически акт, който се стреми да закрепи териториалното статукво, което има в момента. След обявяването на резултатите, вероятно руската Дума ще признае тези референдуми и районите ще бъдат официално присъединени към Русия. Референдумите и присъединяването няма да бъдат признати от никого в света, но това променя качествено ситуацията, категоричен бе Кючуков.

"Частичната мобилизация не променя качеството на войната. Тя дава допълнително количество на участниците в бойните действия. Докато референдумите променят самият характер на войната. Ако тези територии бъдат признати за част от Русия, то тогава Русия ще третира всяко нападение срещу тях, като нападение върху собствената си държава и ще действа в този план", обясни гостът.

Още по темата

Не бива да се пропуска и фактът, че `Русия не контролира изцяло тези четири области, подчерта Кючуков. "В Запорожка и Донецка област територията, която тя контролира е между 60 и 80%. Тоест би могло на даден етап Русия да потърси достигане до административните граници на тези области в Украйна. Оттук произтичат множество въпроси. Защото според нейното законодателство, всяка нейна територия тя трябва да защитава с всички възможни средства. И тук вече стигаме до голямата тема - възможното използване на ядрено оръжие".

На въпроса дали ядрената реторика на Русия е "блъф" Кючуков каза: "Аз не бих подценявал тази ситуация, защото първо, не следва да забравяме, че самата война започна, когато предния ден Путин призна независимостта на Донецките и Луганските самообявили се републики. Тоест, това беше достатъчен повод за започване на военни действия. Сега, според всички руски законодателни норми, те трябва да бъдат защитавани като руска територия. Самият факт, че ние на този етап, през 21 век, обсъждаме възможността за използване на ядрено оръжие, показва до каква степен се е променило нашето съзнание, до каква степен това вече изглежда не просто като възможно, а дори като вероятно. Това е може би най-сероизният откат в общественото съзнание в целия свят след края на Втората световна война".

Относно наличието на "полезен ход" за Запада в този случай, дипломатът заяви, че "за съжаление, ние също влязохме в своя коловоз". "Това, което ние ще направим, е повече санкции и повече оръжие", допълни той.

"Тоест, ние влизаме в спиралата на ескалацията, на конфронтацията и тук, за съжаление, може да се направи много тежкия извод, че всички ние много упорито и неотклонимо вървим към един глобален конфликт".

Първото нещо, което е необходимо, за да се разреши този глобален конфликт, е да се спрат военните действия, коментира събеседникът. "Не говоря за договор за мир, а за примирие, което да позволи проблемите да се прехвърлят от военното в политическото русло. Да се водят преговори. За съжаление в момента преговори няма след март, когато се водиха преговорите в Истанбул между Русия и Украйна. Дори и въпросът за водене на преговори не стои пред двете страни. Те отричат подобна възможност".

Ние, ЕС и НАТО, също в момента не говорим за мир, допълни Любомир Кючуков. "Много показателна в това отношение беше сесията на Генералната асамблея на ООН. Там Русия и ние, ЕС и НАТО, говорихме защо трябва да продължи войната. Всички останали, започвайки от генералния секретар Антониу Гутереш, говореха как да се спре войната, което е коренно различен подход".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
12
 
! Отговори
Пропаганда бате! преди 1 година
Напоследък, западната пропаганда твърди, че Русия смята да използва ядрено оръжие в Украйна. Това е просто бълнуване. За какво и е на Русия да си цапа с радиация териториите, които смята, че ще станат нейни??? Вятъра разнася радиоактивния прах без да гледа границите. В доктрината на Русия ясно е написано, че ще употреби ядрено оръжие само ако е атакувана с такова, или ако има заплаха за съществуването на държавата при конвенционална война. Е, като стигнат украинците до Москва, тогава очаквайте.
15
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютни глупости говори този човечец. "Референдумите" с нищо не променят ситуацията по простата причина, че руснаците не могат да направят нищо по-различно от зверствата си досега... Украйна изобщо няма да се съобрази с тези "референдуми" и ще прогони вaтниците от цялата си територия. Путин нямаше да направи мобилизация, ако ще използва ядрено оръжие, а освен това няколко пъти заяви, че няма да го използва първи...
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОФ.ВИТАНОВ В БЛИЦ= На Зеленски тежката му техника замина в двата юруша. И сега иска още танкове. Танковете обаче не извират от земята. Американските сенатори говорят, че войната ще се води до последния украинец, а не до последния натовски танк. А Ню Йорк Таймс пише за грамадните украински загуби покрай Херсон.
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофоба не помни миналото, затова живота му в настящето е да служи на господаря си отвъд океана, а бъдещето му е обречено на гибел - китайска мъдрост. Конфуций го е казал още преди 2000 години!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сарматия (лат. Sarmatia) е названието на Древна Скития, с което започнала да се нарича тя след завладяването на Северното Причерноморие от сарматите през 3 - 2 век пр.н.е.Степната територия на днешна Южна Русия и Украйна от началото на новата ера е обозначавана като Сарматия, а не като Скития, включително и от Клавдий Птолемей
11
3
 
8
 
! Отговори
Ей тази цeH3ypa преди 1 година
До до 18 Че то HeгpиTe и сега ги бият и избиват даже в щатите. А индианците са като животни по резерватите, на хранилка, алкохол, комар и социални помощи!
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОФ.ВИТАНОВ В БЛИЦ= Реве се срещу мен, че съм бил антиукраински настроен. Не съм. Критикувам потресаващата аматьорщина на украинската пропаганда и начина им на водене на войната, който е свързан с грамаден брой убити войничета.Това е планът. И той си се осъществява. Загубите са грамадни, идва момент, когато вече не могат да се крият, западняците почнаха да пишат за тях по големите вестници. За пропагандата отдавна съм се хванал за главата от аматьорщината. И аматьорщината става все по-голяма.
9
6
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Не ни дреме за неща, които са минали преди времето на прадядо ми.
8
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ако не беше Украйна, щеше да е нещо друго. Просто така е устроен света. Нима убийството на Франц Фердинант (което се изтъква за основна причина) е наистина повода за избухването на първата световна война? Дали ако на хората по света ги питате - искате ли няколко региона с територия колкото една трета от България да се самоопределят, или искате вместо това да има световна война, някой ще отговори второто?
7
5
 
14
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
Путин вчера каза ,че ядрени удари няма да има насочени към Европа а войната ще се пренесе на Американския контнинент и то с цялата си мощ. Да видим сега тарикатите дето се скатават и правят конфликти навсякъде но не и при тях ,дали имат нощни памперси??
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека се разделят на автономни територии, които да се съревновават помежду си по икономически ръст. И нека после се групират в някакъв РС, или нещо такова. Вместо да се занимават с глупости, нещастниците.
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия дори и предвид огромните си мащаби продължава да е една продънена, фалирала държава, пълна само с бедни, измъчени алкохолици. Може би е време да се раздели на няколко държави, с оглед оптимизация на управлението? Ще е по-лесно в по-малък мащаб, и край на страданието. И те не знаят за какво се борят, само си търсят още проблеми.
4
9
 
9
 
! Отговори
Аз пък си обичам преди 1 година
Русия.
3
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е крайно време да се свие малко, и да се приключва с цялата тази драма. Оставете хората на мира, животни!
2
8
 
9
 
! Отговори
Материала преди 1 година
Вече войната е между Русия и Полша, а не Русия и Украйна, само че за това нищо не говорят.
1
5
 
6
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ако има демокрация и народа не иска Украна,повече нищо не трябва да се прави за да се запазят жувоти !!! Друго само е в услуга на ИМПЕРСКИ ИНТЕРЕСИ и оръжейните магнати !!!!!!!