Москва обявява още днес резултатите от „референдумите“ в Украйна

Очаква се в петък Путин да подпише за присъединяване на 4 области
27 сеп 2022 08:40, Елка Василева
57
Москва обявява още днес резултатите от „референдумите“ в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Сражения съпътстват последния ден, в който в окупираните от Русия украински територии се провеждат така наречените референдуми за присъединяване към Руската федерация. Очаква се Москва да обяви резултатите още днес.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в късното си видеообръщение, че Киев изготвя проект за Специален международен трибунал за руските военни престъпления, предаде БНР.

Още по темата
Днес е последният ден от така наречените "референдуми" в украинските области Херсон, Луганск, Донецк и Запорожие, които съставляват около 15 процента от Украйна. Нито една от областите не е напълно под контрола на Москва.

Резултатите вероятно ще бъдат обявени още днес, а утре Държавната Дума ще премине към обсъждане на анексията на окупираните украински територии, съобщава РИА Новости. В петък се очаква президентът Владимир Путин да произнесе официална реч и да подпише анекс за присъединяването на областите.

Киев и Западът отхвърлиха допитванията като измама и заявиха, че няма да признаят резултатите.

За сблъсъци съобщават информационните агенции в района на Харков, фокусът на украинската контраофанзива този месец. Украинските сили продължават опитите за изваждане от строя на четири моста и и така да прекъснат линиите за доставки на руската армия на юг. Южното командване на украинските въоръжени сили съобщи рано тази сутрин, че контранастъплението в Херсон е довело до загуби на противника от шест танка, пет гаубици, три зенитни установки и 14 бронирани машини. Загинали са 77 военнослужещи.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че регионът на Донецк на изток остава основен стратегически приоритет на неговата страна. В късното си видеообръщение той съобщи още, че Киев изготвя проект за Специален международен трибунал за руските военни престъпления. Проектът е бил представен пред посланиците на 30 партньорски държави.

"Трудността да се преследва Русия за това престъпление е, че съществуващите международни правни инструменти не са достатъчни. Затова е необходимо да се създаде специален международен трибунал. И ние работим по този проект с педантично внимание към детайла. Нямам съмнение, че този съд ще бъде създаден. И всички, които започнаха престъпната война срещу Украйна и свободата в Европа, ще бъдат подведени под отговорност", каза Зеленски.

Според данни на руски опозиционни медии над 260 000 мъже са напуснали Русия, след като президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. Опашките в посока Грузия са достигнали над 3000 автомобила и се е чакало две денонощия за преминаване на границата, информират руски държавни медии.

Властите във Финландия съобщиха, че в почивните дни в страната са влезли 17 000 руснаци - два пъти повече от предишния уикенд. В Кремъл признаха, че се допускат грешки в мобилизацията, включително връчване на повиквателни заповеди на мъже без военен опит или със социален статут, който ги освобождава от военна служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва обявява още днес резултатите от референдумите в "Украйна"