Москва обявява още днес резултатите от „референдумите“ в Украйна

Очаква се в петък Путин да подпише за присъединяване на 4 области
27 сеп 2022 08:40, Елка Василева
57
Москва обявява още днес резултатите от „референдумите“ в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Сражения съпътстват последния ден, в който в окупираните от Русия украински територии се провеждат така наречените референдуми за присъединяване към Руската федерация. Очаква се Москва да обяви резултатите още днес.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в късното си видеообръщение, че Киев изготвя проект за Специален международен трибунал за руските военни престъпления, предаде БНР.

Още по темата
Днес е последният ден от така наречените "референдуми" в украинските области Херсон, Луганск, Донецк и Запорожие, които съставляват около 15 процента от Украйна. Нито една от областите не е напълно под контрола на Москва.

Резултатите вероятно ще бъдат обявени още днес, а утре Държавната Дума ще премине към обсъждане на анексията на окупираните украински територии, съобщава РИА Новости. В петък се очаква президентът Владимир Путин да произнесе официална реч и да подпише анекс за присъединяването на областите.

Киев и Западът отхвърлиха допитванията като измама и заявиха, че няма да признаят резултатите.

За сблъсъци съобщават информационните агенции в района на Харков, фокусът на украинската контраофанзива този месец. Украинските сили продължават опитите за изваждане от строя на четири моста и и така да прекъснат линиите за доставки на руската армия на юг. Южното командване на украинските въоръжени сили съобщи рано тази сутрин, че контранастъплението в Херсон е довело до загуби на противника от шест танка, пет гаубици, три зенитни установки и 14 бронирани машини. Загинали са 77 военнослужещи.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че регионът на Донецк на изток остава основен стратегически приоритет на неговата страна. В късното си видеообръщение той съобщи още, че Киев изготвя проект за Специален международен трибунал за руските военни престъпления. Проектът е бил представен пред посланиците на 30 партньорски държави.

"Трудността да се преследва Русия за това престъпление е, че съществуващите международни правни инструменти не са достатъчни. Затова е необходимо да се създаде специален международен трибунал. И ние работим по този проект с педантично внимание към детайла. Нямам съмнение, че този съд ще бъде създаден. И всички, които започнаха престъпната война срещу Украйна и свободата в Европа, ще бъдат подведени под отговорност", каза Зеленски.

Според данни на руски опозиционни медии над 260 000 мъже са напуснали Русия, след като президентът Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. Опашките в посока Грузия са достигнали над 3000 автомобила и се е чакало две денонощия за преминаване на границата, информират руски държавни медии.

Властите във Финландия съобщиха, че в почивните дни в страната са влезли 17 000 руснаци - два пъти повече от предишния уикенд. В Кремъл признаха, че се допускат грешки в мобилизацията, включително връчване на повиквателни заповеди на мъже без военен опит или със социален статут, който ги освобождава от военна служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем отговора- 99.99% са съгласни да се присъединят към Блатная, а патом бягат в лошата Европа, че до дни затваря границите.
40
0
 
0
 
! Отговори
москва преди 1 година
Сърбия и Турция ги отхвърлиха, само нашето БСП още умува.
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз ги признавам Мустафата да си ходи. Go home. -------- питай за по-ново листче с опорки в руското посолство, Мустафата от месеци я няма.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби дори под дулото на автомата можеш да напишеш НЕ ----------- ти вярваш ли си бе вaтник?
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшив референдум с гласували на дулото на автомат...клоуни рашки ...никой няма да ви признае глупостите.
36
6
 
4
 
! Отговори
L. преди 1 година
Половината статия е по темата на заглавието, останалото - пак за зеленикавия.
35
5
 
8
 
! Отговори
ZZ преди 1 година
Според Киев и западняците, територии, населени предимно от хора с руски произход, отцепили се от антируското правителство на Киев и бомбардирани от същите 8 години не може да си изберат чрез референдум присъединяване към Русия, защото Путин бил лош и е нагласил резултатите? За това ли се отцепиха и воюваха досега, да останат в Украйна? Какво ще ги прави Зеленски, ако останат? Айде нема нужда!
34
11
 
13
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 1 година
То нацистка Москва можеше да обяви резултатите още преди месец..
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Хуан Гуайдо, още щом каза "аз съм президент на Венецуела", го признаха на минутата. А за него даже не беше гласувано по никакъв начин. Аман от лицемерие!
32
4
 
7
 
! Отговори
Аз ги признавам преди 1 година
До Анонимен И ще гласувам за тези, които ги признават. Мустафата да си ходи. Go home.
31
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай Вова! Глобалистите квичааат!
30
10
 
29
 
! Отговори
Басейн преди 1 година
Войната сега е между Русия и Полша за разпределение на територията. В Украйна се бият предимно поляци. А Зелника скоро ще замине в Израел да си харчи парите за унищожаването на Украйна.
29
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на мобилизацията:Втората армия в Света отива в Украйна да види какво е останало от първата
28
2
 
14
 
! Отговори
Моше преди 1 година
До До моше Да сравняваш Гуам с Украйна е повече от тъпппо!... Ами да , така е . В ГУАМ НЕ Е ИМАЛО РЕФЕРЕНДУМ А ОКУПАЦИЯ. Миналата година имаше протести на местното население срещу американската окупация които бяха отразени само в една американска медия съвсем накратко.. и толкова. Гуам не са официално част от САЩ , но си имат назначен от САЩ Губернатор и тотална забрана местните да избират който и да е от управлението им. Независимост, йок ....
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските Трооолчета къде са сега Ммм че вкуснооооооооо :)))
26
6
 
22
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 24: "Зеленски каза, че украинците са принудени да гласуват с пистолет на челото? Зеленски може да каже всичко - той е шоумен. Но Украйна загуби Донбас и Херсон. Сами си го търсеха. След осем години обстрел руското население там вече не иска да живее в една държава с укронацистите.
25
2
 
20
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
След "референдума" в Косово,незаконни референдуми просто няма!
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Засега 4 области , след НГ още 4 най-вероятно ще премина чт към РФ
23
17
 
23
 
! Отговори
Пълна истерия преди 1 година
Западаната пропаганда стига до пълна истерия в коментарите си за мобилизацията в Русия. И има за какво. Ако 300 хилядна армия се включи в сраженията в Украйна войната вече няма да е позиционна. Да му мислят укронацистите.
22
9
 
23
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Ще има такива, които ще гледат да избягат от мобилизацията, но няма да са много. Който е подценил патриотизма на руснаците винаги е сбъркал.