Пригожин призна, че стои зад "Вагнер", но какви са другите му сенчести роли?

Той наруши прикритието си
27 сеп 2022 17:15, Нели Христова
29
Пригожин призна, че стои зад "Вагнер", но какви са другите му сенчести роли?
Снимка: БГНЕС

От сключване на голям договор за кетъринг в Кремъл до лично набиране на затворници в двора на затвора, които да се бият в Украйна - потайният бизнесмен Евгений Пригожин изглежда има уникална роля в Русия на президента Владимир Путин.

Днес 61-годишният бивш готвач, родом от Санкт Петербург, наруши прикритието си, като направи безпрецедентно лично изявление, потвърждавайки това, което мнозина вече предполагаха - че той стои зад изключително спорната наемническа група "Вагнер".

Още по темата

Но това далеч не е единственият спор около Пригожин,санкциониран от ЕС и Вашингтон, обвиняван в намеса в изборите в САЩ и отправял заплахи към лишения от свобода опозиционер Алексей Навални. Години наред Пригожин раздразнено отричаше твърденията, че е свързан с Вагнер, чиито бойци водиха сражения в Източна Украйна през 2014 г., Африка, Сирия, а сега и по време на руската интервенция в Украйна през 2022 г.

Днес той потвърди, че е основал "Вагнер" през 2014 г., като заяви, че е създал "група патриоти", които работят в Африка, Сирия и дори Латинска Америка, за да станат "стълбове на нашата родина".

"Приятелски отбор"

По-рано този месец се появи видеозапис, на който се вижда как плешив мъж, силно приличащ на Пригожин, в двора на затвора предлага на затворници договори за борба в Украйна със смразяващ набор от условия.

"Ако изкарате шест месеца, се прибирате у дома и сте свободни. Ако искате да останете (с "Вагнер"), можете. Никой не ви връща в затвора. Ако пристигнете в Украйна и решите, че това не е за вас, ще го считаме за дезертьорство и ще ви застреляме. Има ли някакви въпроси, момчета?", казва мъжът.

"Дезертьорството е най-големият гняв. Никой не трябва да се предава", казва той и добавя, че новобранците трябва да имат гранати със себе си в случай на залавяне. "Ако умрете, тялото ви ще бъде репатрирано на мястото, което сте записали във формуляра".

Не е възможно да се провери дали мъжът във видеото е Пригожин, но в изявление от негово име от холдинга му "Конкорд" не се отрича, че това е той.

В него се цитират думите му: "Разбира се, ако бях затворник, щях да мечтая да се присъединя към този приятелски отбор, за да мога не само да изкупя дълга си към Родината, но и да го изплатя с лихвите."

Той добавя: "Тези, които не искат ЧВК (частни военни компании) да воюват..., тогава изпратете децата си на фронта".

"Готвачът на Путин"

Пригожин се издига от скромен произход, за да стане част от вътрешния кръг на Путин, който също е родом от бившата имперска столица на Балтийско море. Той прекарва 9 години в затвора в последния период на СССР, след като е осъден за измама и кражба, и излиза на свобода през 1990 г., когато Съветският съюз се разпада. В хаоса на 90-те години на миналия век той започва умерено успешен бизнес с продажба на хотдог. Оттам навлиза в ресторантьорския бизнес и открива луксозен ресторант в Санкт Петербург, сред чиито клиенти е и Путин, който тогава преминава от работа в съветското КГБ към местната политика. Основаната от него група за кетъринг "Конкорд" в един момент работи за Кремъл, което спечелва на Пригожин прозвището "готвачът на Путин". Но самият обхват на неговите признати и предполагаеми интереси превръща това име в нещо погрешно.

"Фабрика за тролове"

Пригожин избягва светлината на прожекторите, а снимките на човека, който рядко се появява публично, са оскъдни. Когато е заснет от камера, той е с бръсната глава, пронизващ поглед и обикновено в тъмен костюм. Една от най-известните снимки го показва в Кремъл през 2011 г., как се навежда над седналия Путин, предлагайки му ястие, докато руският лидер го гледа с одобрителен поглед.

В руските медии той е описван като милиардер с огромно състояние, натрупано от държавни поръчки, въпреки че истинският размер на богатството му не е известен.

Той беше санкциониран от Вашингтон за това, че е изиграл роля в намесата в президентските избори през 2016 г., по-специално чрез своята интернет "фабрика за тролове". Пригожин отрича да е участвал и през март поиска от Съединените щати компенсация в размер на 50 млрд. долара.

Вражда с Навални

Досега той винаги е отричал връзките си с "Вагнер", който е обвиняван в злоупотреби и намеса не само в Украйна, но и в Сирия, Либия и страни от Субсахарска Африка.

През юли 2018 г. трима журналисти, които разследват операциите на "Вагнер" в Централноафриканската република за разследваща медия, бяха убити при засада.

Западните държави обвиниха Вагнер, че се е притекъл на помощ на военната хунта в Мали, което допринесе за решението на Франция да прекрати продължилата почти десетилетие военна операция там.

Пригожин е необичайно словоохотлив след отравянето на Навални, който се разболя по време на полет в Сибир и след това беше прехвърлен за лечение в Германия през 2020 г. Двамата никога не са крили враждата си, като антикорупционната група на Навални обвини фирма, която работи с "Конкорд", че сервира в училищата опасна за здравето на децата храна. Пригожин съди Навални за клевета и съдът осъди групата на агитатора да плати обезщетение от над 1 млн. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надявай се. Кадиров е там с тях и пазиха референдумите. Ай честито, крайна вече няма. Пък ти си дрискай простотиите тролски.
16
2
 
5
 
! Отговори
Разказаха им играта преди 1 година
Вагнеровци, магнеровци, спецназ - всички прехвалени руски съединения ги разпердушиниха в Украйна - станаха за смях от хохлите !
15
0
 
4
 
! Отговори
Природен дар в 21век преди 1 година
България има нужда от реална и цялостна оправия и трябва да стане РАЙска градина ! Божията воля е такава !
14
7
 
4
 
! Отговори
Пропаганда преди 1 година
Има в Русия частни военни организации, има ги и в САЩ. А във Франция точно с такива условия са набирани войници за Чуждестранният легион. Защо трябва да се занимаваме точно с Пригожин?
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи онзи наемник от Англия, дето се хвалеше публично и безкритично от "световната демократична общност" с подвига, че е отрязал сухозилията на пленено 18 годишно момче от Сибир. Накарал го е да плува. И след като момчето е преплувало го е убил! Е.....готин! Момчето е пратено там по заповед! Няма избор. Не е КРЪВОЖАДЕН наемник.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11Какво ще кажеш за "волфсангелите" от Азов, Торнадо, Днепър, Айдар и т.н. Готини момчета със свастики по униформите и кожата. Върховния комисариат на ООН по правата на човека се е изказал по въпроса в доклада си за 2016. 2015 Канада и САЩ първоначално обявяват, че няма да сътрудничат с Азов. Но на следващата година под натиска на Пентагоня променят позицията си. Убийства, изнасилвания, разселване, ограбване на имоти и т.н., и т.н. "Държавата Украйна"? Хаха!
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вагнер, ФСБ, КГБ и кви ли още не гестаповски отряди. Сплотен тесен кръг до един диктатор, всичко прилича на една пародия на Нацистка Германия."_____Тоест, точно като САЩ- Блекуотър, ФБР, ЦРУ.
10
6
 
12
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Гестаповските жужаци от Кремъл са изкукиригали. Сега искат да ликвидират собствения си млад руски народ.Мобилизацията= евтаназия за руснаците.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И зелените човечета в Донбас ги е пратил тоя.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер е кръстена на любомия композитор на Хитлер. В началото е съставена изцяло от наемни руски нацисти, копнеещи за кръв.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изключително спорната наемническа група "Вагнер" - та кое е спорното, наемници като наемници, нито са първите нито последните, ааааааа да, не се бият за урките! виж наемницете дето се бият за тях са си ок
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива "личности" такива резултати и такава държава. Нашата България е много по добре по всички показатели колкото и да мучат русофилите.
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1: Именно! И лично Пригожин се промъкваше и татуираше свастики на военните от ВСУ, докато спяха в казармите. Те, по-късно, чувствайки се буквално изнасилени от такова безцеремонно нахлуване в личното им пространство, формираха батальон Азов, за да се поддържат взаимно психологически.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само остана да признае, защо е кръстил ЧВК,, Вагнер".Вагнер е любимият композитор на Хитлер, това истината, и за да стане кашата пъла, Пригожин е евреин!
3
2
 
8
 
! Отговори
PL преди 1 година
От касапска физиономия какво да очакваш. - касапин. Лошото е че телетата свършват а като свършат свършват и касапите:))
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без приказки за бъдещото, да обобщим какво се случи до сега. путин каза, че ще започне специална операция, за да бъде Русия в по-голяма безопасност, да спре уж разширяването на НАТО и да демилиратаризира Украйна. В резултат на неговите действия Финландия и Швеция се присъединяват към НАТО, руската армия загуби много хора и машини, а украинската порасна многократно, най-вече и преди всичко с машините, които руснаците изоставиха. путин или излъга много, или е много ***, или и двете.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно наемниците на Вагнер убиваха рускоезични украинци в Донбас през 2014 преоблечени, като украинската армия.