Доклад: Европа е готова за зима без руски газ

Регионът може да внесе почти 40% повече LNG през зимата
28 сеп 2022 21:37, Анисия Иванова
165
Доклад: Европа е готова за зима без руски газ
Снимка: Bloomberg

Неистовото купуване на втечнен природен газ от Европа означава, че е вероятно тази зима да има достатъчно от горивото за производство на електроенергия, за да компенсира доставките от Русия, според BloombergNEF.

Регионът може да внесе почти 40% повече LNG през следващата зима, отколкото през предходната година, и може да увеличи покупките през следващото лято с около 14%, за да възстанови загубените запаси, каза BNEF в доклад, публикуван във вторник. Заедно с унищожаването на търсенето от по-високите цени на енергията, тези доставки са достатъчни, за да покрият пълното спиране на руските тръбопроводни потоци от 1 октомври, се казва в съобщението.

За да набавят допълнително гориво, европейските купувачи ще трябва да закупят 90% повече LNG на спот пазара, отколкото са осигурили по дългосрочни договори, което допълнително засилва конкуренцията с Азия. Това ще подкрепи глобалните цени на газа, които скочиха, откакто Европа се опита да намали зависимостта си от Русия, след като най-големият й доставчик нахлу в Украйна в края на февруари.

"Повишените спот цени на втечнен природен газ ще се запазят, тъй като Европа трябва да поддържа привличането на всички налични доставки на втечнен природен газ, оставяйки много малко за Азия“, каза BNEF. Китай и нововъзникващите азиатски пазари вероятно ще видят по-нисък внос.

Съгласно централния сценарий на BNEF, който предполага метеорологични условия в съответствие със средните за последните 10 години и липса на руски газови потоци, Европа се очаква да внесе 40 милиона тона LNG тази зима и малко повече през лятото, за да попълни запасите. Това би оставило 12 милиона тона спотов обем за Азия през периода, за който се смята, че се нуждае от само 8 милиона тона повече от договорените доставки.

Студената зима в Северна Азия обаче ще отклони 5,6 млн. т от Европа, главно за да подхрани търсенето в Япония, а последващото горещо лято ще доведе до увеличаване на този брой до 6,9 милиона през следващите 12 месеца, според доклада. Този сценарий вероятно ще доведе до повишена ценова конкуренция.

Междувременно повече руски LNG ще отива в Китай, където зимното търсене се очаква да спадне с 16% спрямо година по-рано. Прогнозата е, че потреблението в Япония ще спадне с 8% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на 2021 г., тъй като нацията включва въглищни централи, докато търсенето в Южна Корея може да нарасне с 10% на годишна база поради натрупването на запаси, показва докладът, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Предлагането вероятно ще се увеличи само незначително тази зима, което ще донесе малко облекчение на затегнатия пазар, каза BNEF. Рисковете за производството включват забавяне на рестартирането на проекта Freeport LNG в САЩ и проблеми с доставките от Египет и Нигерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
8
 
15
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Тази зима ще бъде забавно-студ,глад и бунтове.втората световна ще ви се стори лека.Всички на запад-на пангара.
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рисковете за производството включват забавяне на рестартирането на проекта Freeport LNG и взривовете/пожарите в над 20 завода за LNG през последните седмици в Пиндостан. Еесовската Зона може да внесе почти 40% повече LNG през следващата зима, стига да останат мощности, които да го произведат.
75
9
 
9
 
! Отговори
В руски задник завре преди 1 година
те руския газ. Да се връща в средновековието матушкЪ.
74
4
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
10 градуса максимум. Следващата баня напролет.
73
7
 
7
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
както казах, зимата ще дойде и отмине, но вие ще си останете долниИпрезрени.
72
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То затова долара вече е над еврото, щот Европа цъфти и връзва дажеБ***си пропагандата..от най-долен и елементарен видкато за плиткоумни
71
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от пропаганда! Никой не ви вярва вече! Европа е в режим на свободно падане и всичките лъжи, които бълвате на всеки кръгъл час няма да променят действителността. Запазете поне малко достойнство и замълчете вече! Настанало е време разделно защото на хората вече им писна. Има само девет хранения между човечеството и анархията.
70
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа сама си отсече краката с руския газ. За оплаквания, арменския свещеник.
69
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедните руснаци. Властващите в Русия винаги са си избивали народа.
68
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не може да помогне на Русия вече.
67
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не гласувайте за агитката на Путин в България!!!
66
13
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Болгарин -- А за тези стотици хиляди, които бягат от Матушката Блатная, ни вопъл ни стон.
65
3
 
14
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
То ще се чуе и разбере колко е готова.
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кофти новина - взрив на газопроводи - 2 бр. преди зимата, след като си наплашил предварително "народонаселението", че ще трябва да икономисва, спешно трябва да се генерира съобщение "ние сме готови и за тази зима, и за следващата, и винаги готови". Така работи пропагандата, дори изготвила доклад. Даже знае за предстоящата студената зима в СЕВЕРНА АЗИЯ /което май се пада Русия/, както и за следващото горещо лято.
63
2
 
14
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Европа е готова-трънки...и един мармот навива станиол, а Урсула ходи да плаши със санкции.Дойде времето за революции,защото европейските граждани ще станат един голям пролетариат! Заради рахата на ЮЕСЕЙ и европейският им елит на хранилката.
62
4
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Друзя ! Аз съм готов от цели 7 години. Офгрид :) ТОК+ТОПЛО = ФРИЙ :) Не се кланям нито на руснаци нито на американци а още по малко на брадати араби. Да възможно е и в БЪЛГАРИЯ. Всички говорят как ще вдигат заплатите но никой не казва защо не КОПАМЕ газ в Етрополе :) ?
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е богат и икономически мощен но оставен без енергия икономиката и богатството ще се стопят със скоростта на геометрична прогресия. Разбира се няма да има никакъв апокалипсис, просто ЕС ще се превърне в Латинска Америка, в най-добрия случай, и Африка - в най-лошия вариант, но това не е болка за умиране, и там живеят хора.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали бе, като в Германия ли? С 10 пъти по-висока ел. енергия, много са готови, да. Подготвят палатките и спалните чували до контейнерите
59
9
 
2
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен, къде бе, Анонимен са са къпали? В реката? В РФ 80% нямат водопровод и канализация.
58
4
 
6
 
! Отговори
Аре стига коментари преди 1 година
Бегом да копате мазут за германците!