Доклад: Европа е готова за зима без руски газ

Регионът може да внесе почти 40% повече LNG през зимата
28 сеп 2022 21:37, Анисия Иванова
165
Доклад: Европа е готова за зима без руски газ
Снимка: Bloomberg

Неистовото купуване на втечнен природен газ от Европа означава, че е вероятно тази зима да има достатъчно от горивото за производство на електроенергия, за да компенсира доставките от Русия, според BloombergNEF.

Регионът може да внесе почти 40% повече LNG през следващата зима, отколкото през предходната година, и може да увеличи покупките през следващото лято с около 14%, за да възстанови загубените запаси, каза BNEF в доклад, публикуван във вторник. Заедно с унищожаването на търсенето от по-високите цени на енергията, тези доставки са достатъчни, за да покрият пълното спиране на руските тръбопроводни потоци от 1 октомври, се казва в съобщението.

За да набавят допълнително гориво, европейските купувачи ще трябва да закупят 90% повече LNG на спот пазара, отколкото са осигурили по дългосрочни договори, което допълнително засилва конкуренцията с Азия. Това ще подкрепи глобалните цени на газа, които скочиха, откакто Европа се опита да намали зависимостта си от Русия, след като най-големият й доставчик нахлу в Украйна в края на февруари.

"Повишените спот цени на втечнен природен газ ще се запазят, тъй като Европа трябва да поддържа привличането на всички налични доставки на втечнен природен газ, оставяйки много малко за Азия“, каза BNEF. Китай и нововъзникващите азиатски пазари вероятно ще видят по-нисък внос.

Съгласно централния сценарий на BNEF, който предполага метеорологични условия в съответствие със средните за последните 10 години и липса на руски газови потоци, Европа се очаква да внесе 40 милиона тона LNG тази зима и малко повече през лятото, за да попълни запасите. Това би оставило 12 милиона тона спотов обем за Азия през периода, за който се смята, че се нуждае от само 8 милиона тона повече от договорените доставки.

Студената зима в Северна Азия обаче ще отклони 5,6 млн. т от Европа, главно за да подхрани търсенето в Япония, а последващото горещо лято ще доведе до увеличаване на този брой до 6,9 милиона през следващите 12 месеца, според доклада. Този сценарий вероятно ще доведе до повишена ценова конкуренция.

Междувременно повече руски LNG ще отива в Китай, където зимното търсене се очаква да спадне с 16% спрямо година по-рано. Прогнозата е, че потреблението в Япония ще спадне с 8% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на 2021 г., тъй като нацията включва въглищни централи, докато търсенето в Южна Корея може да нарасне с 10% на годишна база поради натрупването на запаси, показва докладът, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Предлагането вероятно ще се увеличи само незначително тази зима, което ще донесе малко облекчение на затегнатия пазар, каза BNEF. Рисковете за производството включват забавяне на рестартирането на проекта Freeport LNG в САЩ и проблеми с доставките от Египет и Нигерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
14
 
! Отговори
пиро преди 1 година
Европа си направи харакири .
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48 До тогава джуджето няма да го има....
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Населението тази зима все някак ще изкара тази зима, ще пестят, ще се къпят по рядко, ще намаляват отоплението, накрая като станат огромни сметките за отопление ще вземат някой и друг кредит за да платят, ЕЦБ ще напечата нова хартия. По лошо е за бизнеса, вече почват да фалират и да затварят.
34
1
 
8
 
! Отговори
А България? преди 1 година
Или ние сме втора категория европейци?!? Дали не е време за референдум за ЕС,да се попита за първи път населението иска ли или не? Ей така, щото сме уж демократична държава...
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година без газ от Русия няма да бъде най-критичната за Европа, първите месеци ще има газ от хранилищата. Страшното започва в средата или в края на зимата когато газта в хранилищата свърши, но напролет идват няколко топли месеца за ЕС. Убиец ще бъде 2023-та, когато няма да има запаси и цената на газа в ЕС ще надхвърли азиатските. Зимата на 2024 ще бъде ужасяваща. А зимата на 2025 ще бъде ад.
32
10
 
4
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Съвсем скоро жужето и коня ще обикалят с кранчето за газа из Европа и ще предлагат да пуснат на някого газ на промоция два кубика на цената на един. Иначе народа ще ги набучи островърхите кубета на Кремъл.
31
2
 
4
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 година
До Кори: хилядолетна европа????
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немците поумняха, преди 80 години ходиха до Сталинград за да мръзнат, сега си казаха - защо да ходим до Сталинград, като можем и у дома да мръзнем youtu.be/_fe-3J6RmEk.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха ще подскача за да се стопли, ако не знае как да пита Украйна
28
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Русия и русофилите мразят толкова много САЩ? Защото САЩ не позволяват на агресора Русия да заграби Европа, а и Русия е напълно безпомощна срещу мощта на САЩ. Всички видяхме колко жестоко катастрофира Русия в Украйна въпреки 500 милиарда долара изхарчени за въоръжаване през последните 15 години от Путин. Бяха достатъчни само 25 милиарда долара военна помощ за Украйна за да се накеннза Русия и то много обилно в Украйна.
27
2
 
15
 
! Отговори
шиш преди 1 година
Ще гледаме големи сеири тази зима .
26
11
 
8
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Може ли сериозен човек да смята, че хилядолетна Еврпопа, люлка на съвременната цивилизация, може да бъде разклатена от една треторазрядна държавица?
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоробите по републиките си. Ние в ЕС ще мръзнем , но ще се оправим и без вашия газ. А иначе няма да стъпите в "гадния и прогнил запад"
24
7
 
8
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Европа, никва обща армия не трябва да има! Европа, е зависима от Русия, а скоро ще бъде прочистена и анексирана! Един път като огладнеят и измръзнат, мечката зимата ще ги хапне всичките!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 На Европа не й трябва една армия и няма как да има една, защото народите са различни и никой разумен човек няма да мре за чужденци.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 Германия ще реагира със санкции срещу Русия, дори може да обяви Русия за терористична държава както направи Литва преди броени дни.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпроса е как ще реагират германците към американците за дето им взривиха тръбите.
20
16
 
7
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Всички крепостни бучат по форумите как имало криза в Европа. Европееца ще си намали парното с 1 градус а мужиците в Русия ще си останат във външните тоалетни(там сигерно е много топло) и сградите без течаща вода. Преценете къде е по добре.
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само санкции да Русия! Засилете санкциите на макс.
18
3
 
2
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
сигурно на едно място сме ходили, щото нямаше никакво свинско месо, никакви сапуни, от тези които купувам, нямаше Пепси, нямаше дори от българската бира която купувам - абсолютно невероятно, а и да - дори носни кърпички нямаше...