Доклад: Европа е готова за зима без руски газ

Регионът може да внесе почти 40% повече LNG през зимата
28 сеп 2022 21:37, Анисия Иванова
165
Доклад: Европа е готова за зима без руски газ
Снимка: Bloomberg

Неистовото купуване на втечнен природен газ от Европа означава, че е вероятно тази зима да има достатъчно от горивото за производство на електроенергия, за да компенсира доставките от Русия, според BloombergNEF.

Регионът може да внесе почти 40% повече LNG през следващата зима, отколкото през предходната година, и може да увеличи покупките през следващото лято с около 14%, за да възстанови загубените запаси, каза BNEF в доклад, публикуван във вторник. Заедно с унищожаването на търсенето от по-високите цени на енергията, тези доставки са достатъчни, за да покрият пълното спиране на руските тръбопроводни потоци от 1 октомври, се казва в съобщението.

За да набавят допълнително гориво, европейските купувачи ще трябва да закупят 90% повече LNG на спот пазара, отколкото са осигурили по дългосрочни договори, което допълнително засилва конкуренцията с Азия. Това ще подкрепи глобалните цени на газа, които скочиха, откакто Европа се опита да намали зависимостта си от Русия, след като най-големият й доставчик нахлу в Украйна в края на февруари.

"Повишените спот цени на втечнен природен газ ще се запазят, тъй като Европа трябва да поддържа привличането на всички налични доставки на втечнен природен газ, оставяйки много малко за Азия“, каза BNEF. Китай и нововъзникващите азиатски пазари вероятно ще видят по-нисък внос.

Съгласно централния сценарий на BNEF, който предполага метеорологични условия в съответствие със средните за последните 10 години и липса на руски газови потоци, Европа се очаква да внесе 40 милиона тона LNG тази зима и малко повече през лятото, за да попълни запасите. Това би оставило 12 милиона тона спотов обем за Азия през периода, за който се смята, че се нуждае от само 8 милиона тона повече от договорените доставки.

Студената зима в Северна Азия обаче ще отклони 5,6 млн. т от Европа, главно за да подхрани търсенето в Япония, а последващото горещо лято ще доведе до увеличаване на този брой до 6,9 милиона през следващите 12 месеца, според доклада. Този сценарий вероятно ще доведе до повишена ценова конкуренция.

Междувременно повече руски LNG ще отива в Китай, където зимното търсене се очаква да спадне с 16% спрямо година по-рано. Прогнозата е, че потреблението в Япония ще спадне с 8% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на 2021 г., тъй като нацията включва въглищни централи, докато търсенето в Южна Корея може да нарасне с 10% на годишна база поради натрупването на запаси, показва докладът, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Предлагането вероятно ще се увеличи само незначително тази зима, което ще донесе малко облекчение на затегнатия пазар, каза BNEF. Рисковете за производството включват забавяне на рестартирането на проекта Freeport LNG в САЩ и проблеми с доставките от Египет и Нигерия.


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До СВОЙПък фашистите в ЕС си греят помещенията само до 20 градуса - мислеше си Федя докато разбиваше леда във външния си *** в Мухосранск.
115
2
 
7
 
! Отговори
До дончо преди 2 месеца
Дончо, тя ги спря отдавна. На кой свят си? Да си ги държи. Да не им спрем тампоните
114
12
 
11
 
! Отговори
Дончо преди 2 месеца
Време е Русия да започне да налага санкции на Европа и Америка. Спира газ, нефт, метали, ядрено горива и ... всичко.
113
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Самият факт, че умряха, толкова много хора (над 100 хиляди от двете страни) за половин година говори достатъчно красноречиво, че войната изобщо не е за "защитата на хората в Донбас"... Там за 8 години има 3000 цивилни жертви и то, защото сепаратистите ги използваха, като щит. Путин е долен подлец и масов убиец. Ако ценеше човешкия живот нямаше да започне война, защото войната е масово убийство на хора и нищо друго.
112
10
 
5
 
! Отговори
Моля моля ... преди 2 месеца
До Химарсите . Химарси ще има, но снаряди за тях - не!
111
13
 
14
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 месеца
Да,да Европа е готова за Зимата в смисъл ако навън е +10, то и домовете ще е +10,а ако навън е -5, то в дома ще е малко хладничко.Няма страпно има стимули.Издаваш съседа че поддържа повече от 19гр. и получаваш пари.Някои велики демонкрации,даже със затвор ще стимулират послушанието.При ваксинацията демокрацията беше подобна(знаете).А,че икономиката на Европа,ще е супернекункорентна с остсналата част на Света?Това ще доведе до безработица и инфлация.
110
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не бързаите да се радвате. Да газ ще има, да видим какви ще са сметките обаче.
109
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
дойде време руски хакери да блокират кремъл
108
4
 
10
 
! Отговори
Западът преди 2 месеца
До Хикса сме го сложили на Просията. Завинаги.
107
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия е фашистка държава благодарение на шайката бандити в Кремъл и бункерния пcиxoпат... Именно затова ще престане да съществува.. Всичко във Вселената си има начало и край. Тази война в Украйна е началото на края на Paшистан...
106
22
 
14
 
! Отговори
Хикса преди 2 месеца
Добро ютро тролчета,Русия ще остане безразлична към Европата,ще приключи войната,хартишки не и трябват щото от враговете не купува нищо,имат си хлеб,месо,вода,газ,нефт,дърва....и радостни нови клиенти с които да търгуват,ЕС е без перспектива с хора уморени от идиотската политика още от първите дни на ковида.ЩЕ спрат ЕС фондовете за медиите,които освен вътрешни сблъсъци в държавите да предизвикат друго не ще могат.
105
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички русофили трябва да са извън закона и България!
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Супер, значи ще можем да се къпем колкото си иска а и няма да стоим на тъмно.
103
14
 
9
 
! Отговори
Хикса преди 2 месеца
Хубаво беше изборите да са напролет.Затова си мисля,че пак ще имаме служебно правителство и напролет да дойде акъла на българите и да излязят да гласуват на 100%,за да изхвърлиме соросоидната пасмина веднъж и завинаги
102
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Смърт за ЕС !
101
11
 
10
 
! Отговори
Для Rrr преди 2 месеца
Украина отправила России в жопу Путина.
100
0
 
5
 
! Отговори
Rrr преди 2 месеца
До Анонимен133. европка пусть засунет свои фантики себе в жопу и ими топит
99
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа ще се оправи без руския газ, но Русия ще катастрофира без европейските пари.
98
11
 
15
 
! Отговори
ХИМАРСите преди 2 месеца
са 25 и пристигнаха още 18 нови. Мобилизираните руснаци са неопитни, ще дезертират в плен, ще оголят фронтовете и с изоставеното оръжие ще въоръжават украинската армия. След като Русия загуби войната, Диктатурата ще бъде свалена и пленниците ще се завърнат при семействата си.
97
11
 
11
 
! Отговори
Нефт и Газ преди 2 месеца
има и без Русия ! Цените падат с увеличаване на доставките ! Русия си отряза пазарите и възможността да продължи войната. Диктатурата се клати. Кремъл е в паника и допуска грешка подир грешка.