Един лунатик иска да убивам... Трима руснаци за мобилизацията и съсипания живот

Пълен съм с ярост, казва един от тях
Обновена: 28 сеп 2022 21:25 | 28 сеп 2022 21:14, Нели Христова
413
Един лунатик иска да убивам... Трима руснаци за мобилизацията и съсипания живот
Снимка: БГНЕС

Откакто миналата сряда Владимир Путин обяви първата мобилизация в Русия след Втората световна война, повиквателни бяха раздадени на хората в цялата страна.

Докато съпрузи, братя и синове се сбогуваха емоционално със семействата си, преди да заминат да се бият в Украйна, други се бореха да намерят начин да напуснат Русия, подтикнати от съобщенията, че някои наборници са били изпращани директно на фронтовата линия без обучение.

Още по темата

Възможностите за маршрути извън Русия намаляват, самолетните билети са разпродадени, а някои съседни страни се готвят да затворят границите си за руски туристи и търсещи убежище.

Трима руснаци споделят пред The Guardian как им е повлияла частичната мобилизация от Кремъл и какво планират по-нататък.

"Стигнах до Казахстан с влак, пълен с мъже"

Кирил, учител по английски от южната част на Русия, е "шокиран и онемял", когато новината за мобилизацията се появява.

До сряда вечерта 28-годишният мъж стигнал до заключението, че трябва да избяга. "Дотогава самолетните билети бяха поскъпнали и бяха напълно недостижими. От моя град обаче имаше влак за Казахстан. Качих се на този влак в петък, с много други хора като мен. Бих казал, че 80% от хората на борда бяха руснаци на възраст 20-45 години."

"Сега съм в апартамент под наем за кратко време в Атирау, така че да мога да обмисля следващия си ход. Оформям документите си за 90-дневно разрешение за престой и за получаване на местна банкова сметка. Местният жилищен пазар вече е силно притиснат, а има все повече хора, които пристигат всеки ден", допълва Кирил.

Връщането в Русия преди войната да е свършила, казва Кирил, вероятно не е опция, докато реакциите на местните жители на Казахстан към влаковете, пълни с новопристигнали като него, са смесени.

"Въпреки че има някои хора, които са раздразнени от нашето присъствие, отговорът е предимно разбиране и съчувствие. Хазяинът ми показа такава любезност, че почти ме накара да се разплача. Той не иска да ми вземе високата сума за наем, която другите искат, защото не иска да печели от положението ми", разказва младежът. "Майка ми беше толкова облекчена, когато пристигнах в Казахстан. Тя следи независими новини и разбира какво означава да бъдеш изпратен на фронтовата линия."

"Опитваме се да бягаме, но не знаем дали можем"

20-годишният Владимир и двама негови приятели на същата възраст са мечтали да се преместят в Чехия, за да учат за степен по естествени науки през 2024 г. Но миналата седмица бъдещето, към което тримата млади мъже са работили, се е сринало.

"Много сме уплашени. Искаме да избягаме", казва той. "Ние сме толкова млади, имаме толкова много планове, но държавата мисли друго. Обещаха ни, че няма да има мобилизация. Чувстваме се предадени. В Кремъл гледат на нас като играчки."

Владимир казва, че той и приятелите му са решени да избягат и са започнали да учат английски и да споделят средствата си. Самолетните билети са прекалено скъпи за тях, но те се надяват да намерят страна в Азия, до която могат да си позволят да пътуват.

"Светът се променя много бързо. Санкциите затрудниха влизането в Източна Европа, енергийната криза направи живота в Европа твърде скъп. Обмисляме Грузия, Малайзия, Тайланд. Всеки от нас има около 300 000 рубли [£4800]. Можем ли да се справим с това? Не можем да пишем на английски, но използваме приложение за превод, гледаме видеоклипове в YouTube на английски и успхяме да прочетем британска статия за руската икономика онзи ден. Не ни интересува какво ще се случи след това. Нашето решение е окончателно."

"Не мога да изляза, може да стана пушечно месо"

25-годишният Константин от Москва казва, че не може да си тръгне. Той и съпругата му планирали да напуснат страната, когато започна войната, но по думите му: "Вече е твърде късно".

"Планът беше да се занимавам с наука за данни, да си намеря дистанционна работа и да отида в Турция или Грузия. Но всеки момент може да ме мобилизират, границите може да затворят скоро, а ние нямаме достатъчно пари да си купим билети, камо ли да си наемем апартамент и да живеем в чужбина. Жена ми също има дъщеря от предишен брак и не можем да я вземем с нас без законното разрешение на баща й."

Константин има, както сега стоят нещата, само една възможност, казва той. "На всяка цена ще избегна наборната служба. Ако трябва да си счупя ръката, ще го направя, ако трябва да счупя челюстта на полицай и да вляза в затвора, така да бъде. Но аз няма да стана нашественик, няма да убивам невинни хора, защото един лунатик-убиец иска това от мен", категоричен е той.

"Жена ми е много уплашена и разтревожена. Тя плаче почти всеки ден. Казвам й, че всичко ще бъде наред", добавя мъжът.

Константин казва, че родителите му също се притесняват, но не могат да му помогнат финансово с бягството му, тъй като бизнесът им е бил унищожен заради санкциите, наложени след анексирането на Крим.

Дори да успее да намери парите, за да се измъкне сам, той се съмнява дали ще може да го направи още дълго време. "Млад здрав мъж, който напуска страната сега? Това е червен флаг. На всеки няколко часа идват новини, че на хората може да бъде забранено да напускат Русия от граничната охрана или може да им бъде отказан достъп до страни като Грузия, например. Чувствам се сякаш ме сваряват, бавно. Произхождам от бедно семейство от Северен Кавказ. С упорит труд стигнах до Москва и завърших медицинско училище. И сега трябва да напусна красивото си семейство - не да защитавам дома си, а да стана пушечно месо? Пълен съм с ярост."


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разни бълхи и въшки си натракали лайки като на задушница. Прявят се на неми ботове.
284
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В русия е време за революция, милиони сте, изметете ченгетата и олигарсите и живейте като хора страната ви е богата но ви грабят а сега искат и живота ви да заграбят.
283
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До анОбаче тия руснаци до преди 3 дни обясняваха, че нямало война, а операция и била заслужена и много правилно да се убиват нацисти. Сега внезапно ауууууу лоша работа. З
282
2
 
0
 
! Отговори
До преди 2 месеца
До ми боли ме хуяКато си морално скопен, не пиши тук. Не искаме да знам мнението ти.
281
4
 
11
 
! Отговори
ан преди 2 месеца
Руснаците не искат такъв живот на тирания и смърт. Хората искат да работят, да се развиват, света се глобализира. А този ги върна 200 години назад във векове на мрак и смърт. Не плюте всички руснаци, интелигентните хора искат свобода, а не подтисничество. И те са капан между затвора и моргата. Умните избугяха още март месец и загърбиха тази плява. Сега е момента нашите русофили да се докажат и да умрат в бой. След 1 година вече никой няма да се сеща за тях, освен мойтите им. Абе..къде е Кадиров?
280
2
 
3
 
! Отговори
до 277 преди 2 месеца
Първо се научи да пишеш граматически правилно, после прави глупави тълкувания. На руските момчета ли да вярвам, или на теб, който си неграмотен?
279
5
 
5
 
! Отговори
Картофчо преди 2 месеца
"Един лунатик иска да убивам..."Обаче има и друг един лунатик, който е подготвил хора които търсят всички руснаци да ги убият. Така че положението е или ти тях или те теб! Така че аки не си готов да убиеш, за да си защитиш живота, направо *** да си резервираш парцел на гробищата за себе си!
278
2
 
1
 
! Отговори
ПУТИН НА пенсия преди 2 месеца
Обсебения с наркотици и камери Путин въпреки че имаше дани за готвения преврат в Киев 2012- 2014 не си мръдна малкия пръст да ЗАЩИТИ НАРОДА НА УКРАЙНА.. Вместо това правеше ПИАР агитация в СОЧИ.След окупирането на Украйна 2014 окупаторите пратиха 60 000 армия за военно терористична спец операция срещу Источна Украйна.. ТАм региона е Руско говорящ.Изисква се руски език за охрана на територията поразена от древни оръжия.
277
4
 
2
 
! Отговори
Грабят с наркотици преди 2 месеца
Диверсиите срещу Руската империя продължават активно от 1915 досега. Окупирали власта в Русия 1917 година избиха десетки милиони вкл голяма част от Руската армия и дворянството безмилостно. Диверсанти чрез спец наркотици и ваксини обсебиха подставени на власт в Москва и с тяхна помощ окупираха Источна Европа 1989- .ПОследва имитация на преврат в Москва 1991 разрушиха СССР. Последва бясно ограбване на Источна ЕВропа и СССР. Хиляди трилионери. НЕ се родина стотици милиони важни деца..
276
5
 
4
 
! Отговори
АМИ..ТО преди 2 месеца
Винаги ще има бягащи от война- има ги навсякъде.По време на виетнамската война над 2 млн мъже са напуснали САЩ.В Китай досега проблем с наборници-само бедните отиват в армята с надежда за по-добър живот после..В Израел колко бягат по чужбина..Стига само Русия да я изкарват черна и виновна за нашите лоши дни. Истината я знаят единици,за които ние никога няма да научим.
275
2
 
2
 
! Отговори
Да бе, да! преди 2 месеца
До Падаря Това е за мужиците. Щ му пръснат резиновата попа.
274
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо това не е новина а фейк. Второ лайковете са манипулирани и трето да се страхуваш е човешко. Особено като се има предвид какви неща се изписаха и извършиха срещу тях от Запада. Четвърто от Украйна също има доста дезертьори.
273
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо това не е новина а фейк. Второ лайковете са манипулирани и трето да се страхуваш е човешко. Особено като се има предвид какви неща се изписаха и извършиха срещу тях от Запада. Четвърто от Украйна също има хилядолетна и дезертьори.
272
3
 
9
 
! Отговори
Бивш служител преди 2 месеца
Руската и украинската мафия са много добри в банковите и дигитални измами.Не ползвайте обществен wi-fi в хотели,кафета и др. ,не качвайте непознати приложения,не кликвайте на линкове на непознати мейли дори да пише, че са от банка.Банките в БГ не искат никаква информачия през мейл! Не давайте банкова информация на линкове пратени по олх,олх няма такава услига.Наглеждайте старите хора.Ползвайте само познати банкомати на обществени места.Одеса е столицата на банковите крадци от карти...
271
7
 
6
 
! Отговори
Прабългарин преди 2 месеца
Едни чеченци в черно търсят Кадиров да го бият.
270
3
 
4
 
! Отговори
Роко2 преди 2 месеца
Това е мероприятие на КГБ-вкарват по няколко стотин хиляди мъже в съседните територии...
269
3
 
10
 
! Отговори
Антрополог преди 2 месеца
Путин праща разни *** и бедняци на смърт москалите не ги бара
268
3
 
5
 
! Отговори
Падаря преди 2 месеца
Утре Путин ще обяви отцепените територии на Украйна за руски и втържение в тях ще се счита за атака на руска земя и ще може да се ползва атомно оръжите.Смятам да изляза петъка да се напием за последно,че понеделник може да светнем...
267
4
 
4
 
! Отговори
Демокрация ли бе преди 2 месеца
Два изперкали стърчока си играят със съдбата на планетата...
266
1
 
12
 
! Отговори
Военен брокер преди 2 месеца
Болниците в Русия са препълнени от мъже ,които си чупят крайниците,100 000 избягаха зад граница за няколко дена потока се удвоява