Украинската криза стигна територията на ЕС с взривовете по „Северен поток“

Руски издания: Използван е подводен дрон камикадзе, управляван от кораб
28 сеп 2022 10:13, Елка Василева
337
Украинската криза стигна територията на ЕС с взривовете по „Северен поток“
Снимка: БГНЕС

За пръв път от началото на конфликта в Украйна е сериозно повредена стратегическа трансгранична инфраструктура - морските газопроводи "Северен поток-1" и "Северен поток-2" с обща мощност 110 милиарда куб. метра. В момента на аварията газопроводите не се използваха, но съдържаха стотици милиони куб. метра технологичен газ, отбелязва руският в. "Комерсант" в коментар за установените в понеделник течове.

Още по темата
И европейските страни, и Русия смятат, че вероятната причина е диверсия, но засега никой не е поел отговорността за атаката, изисквала модерни технически средства. Проверката на газопроводите може да отнеме седмици, а възстановяването им - месеци, дори години, което изключва възможността да се използват за доставки в Европа тази зима. Впрочем Европа засега не изразява особено безпокойство, добавя вестникът.

Нито за Русия, нито за Германия има някакъв смисъл да разрушават газопроводите, но обвинения срещу Москва със сигурност ще има, затова темата не бива да се премълчава, пише "Росийская газета".

Евентуалната диверсия безспорно не носи никаква полза на Европа, освен може би на някои радикални природозащитници. Цените на газа току-що бяха спаднали под 2000 долара за 1000 куб. метра и ето че аварията може пак да тласне котировките нагоре, разсъждава аналитикът Александър Потавин.

Това може би е изгодно за продавачите на втечнен природен газ (ВПГ), най-вече американски - за тях Европа е премиен пазар и възможността да увеличат доставките е доста примамлива. В света обаче има недостиг на ВПГ и европейският пазар бе готов да погълне допълнителни количества, дори ако газопроводите работеха. А и не бива да се надценяват възможностите на продавачите - финансови, технически, административни, допълва маркетологът.

"Взгляд" анализира възможни причини за инцидентите и отхвърля например версията, че тръбите са били пробити от котвата на кораб, спрял над тях, както се случило в Хонконг през 2013 г. По-вероятно е според изданието използването на подводен дрон камикадзе - унищожител на мини, управляван от надводен кораб чрез оптичен кабел.

Различни страни разработват днес стотици подводни апарати, сред които подходящи за целта; повечето дори включват елементи на изкуствен интелект. Дронът може да е извършил диверсията, действайки в автономен режим, посочва военният експерт Вадим Козюлин.

Диверсията отваря кутията на Пандора. Мълчанието на западните политици по повод експлозиите на една европейска инфраструктура означава, че конфликтът значително ескалира и украинската криза се прехвърля директно на територията на ЕС, заявява "Независимая газета".

Кой точно е организирал експлозиите на тръбите от "Северните потоци" - Варшава, Киев, Вашингтон или "частни диверсанти" - вече няма значение. Щом може да бъде взривен газопровод, притежаван от европейците, защо да не може да бъде взривен някой химически завод в Германия или американска АЕЦ - нали тези предприятия използват руско гориво.

Взривяването на неработещите газопроводи не нанася допълнителни щети на Русия. Затова очевидната цел на диверсиите е да се интернационализира военният конфликт, военните действия да обхванат и територии на трети страни. Рисковете от разрушаване на промишлена инфраструктура и провал на доставки за износ явно нарастват, констатира руският всекидневник.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа остава без газ. Честито. Германия-чао, чао, чао....Не не се радвам. Просто факт
255
2
 
13
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ОТ ВСИЧКИ АРМИИ НА НАТО - ДЪЛБОЧИННИ БОМБИ ИМАТ САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ИСПАНИЯ. СИГУРНО ИСПАНЦИТЕ СА ГО НАПРАВИЛИ!
254
4
 
17
 
! Отговори
ми 6 ало преди 1 година
След като стана ясно че това е Полша чакаме извинение от фон дер Лайен за "саботажа" ?
253
1
 
15
 
! Отговори
И хоп те ти преди 1 година
Амииии... то и на трансатлантическите и транстихоокеанските кабели може да им се случи авария както е тръгнало, после на спътници,танкери и... хоп те ти Трета световна война.
252
17
 
11
 
! Отговори
Руснаците преди 1 година
ако употребят ядрено оръжие в Украйна, ще кажат, че са американците!
251
0
 
0
 
! Отговори
Ясно е преди 1 година
До Анонимен 277 Питах те за източника ти, а ми поднасяш алабализми. Всичко е ясно :)))))
250
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ясно е - Явно малко четеш (немска преса), ама нищо де - те (немците) сега по Натовски ще се разберат с приятелчетата си в Нато. Ще излезе на яве и защо американски съдове, участващи в ученията на Нато в Северно море, за които са отговаряли баш немците (!) са били с изключени транспондери. За това писа немската преса през м. август, ама не навлязоха в подробности. Чел си го, нали??? )))
249
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наблюдател "Просто няма смисъл Русия да саботира СП и СП2" Русия спря газоподаването на половин Европа, тъй че Русия просто прави това, което правеше и досега - да се крие зад "технически" проблеми за да намалява доставките.
248
2
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Просто няма смисъл Русия да саботира СП и СП2 няма смисъл вижте ако те искаха просто щяха да спрат кранчето от тяхния край на СП няма нужда да унищожават инфраструктура все пак бизнеса си е бизнес но има едно но ако се унищожи тръбата то няма как да се пусне наново от крана така че няма смисъл те си имат кранче плащаш получаваш не плащаш не получаваш единствените които имат печалба да го направят са алтернативните доставчици но дори и те не могат да запълнят търсенето
247
2
 
23
 
! Отговори
Гръмал поток преди 1 година
Сеа гърмим тръбите, после като в добрата стара втора световна почваме с подводници да гърмим танкерите с ЛНГ и нефт и после почваме да се избиваме с удоволствие и без мярка. Защото на всички ни все нещо още ни трябва, все нещо не ни стига .... ама май и на господ взе да му писва от нас вече, ЗАКРИВАЙ тя планетата ще се оправи след някое хилядолетие без нас ще и е по-добре, да сте чували за парадокса на Ферми
246
9
 
5
 
! Отговори
Ясно е преди 1 година
До Анонимен 272 Чета всеки ден немска преса, не ми обяснявай какво "бълбукат немците" Я си дай източника на твърдението, че само американци и англичани имат такива подводни възможности: конкретен, не общи приказки :))))
245
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ясно е - Тъй, тъй... Аз ви пиша какво булбукат немците.... Онова, което - може би - нашите медии ще ви напишат след 2-3 дена или въобще няма да ви напишат.... А относно "абсолютната лъжа" - тя почва да ства абсолют истина, с оглед на данните които се подадени от норвежците за доста на брой НЕидентифицирани дронове (подводни) покрай техните брегове, където - за зла врага - е и оня остров, датска безмитна зона, покрай който е станал инцидента. С една дума - прояснява се положението
244
5
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Много е елементарно мнго цивилни хора от Европа започнаха да накарат тяхните правителства да отворят СП2 но за сметка на това щеше да се спре газопровода през Украйна който щеше да е излишен и сега нека се замислим кой казваше да не се пуска този газопровод още преди да беше завършен и кой щеше да изгуби много ако пеше пуснат помислете
243
5
 
8
 
! Отговори
фактология преди 1 година
До =Точно така, не ползват руско гориво. Ползват Казахстанско гориво. Най-големия производител на уран в света е Казахстан. Всички са техни клиенти.
242
7
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 268 (фдсфс) Ауууу! Ама ти и от телеметрия ли разбираш? Сигурно и от телепатия, и от телекинеза? А от телета?
241
8
 
11
 
! Отговори
фдсфс преди 1 година
Обикновено когато е Русия, тя бива обвинявана почти предварително ... този случай ще се води разследване , т.е не тя... пълно е данни от телеметрията на натовски кораби и хеликоптери няколко дни по-рано, вярно правили са учение или не съвсем
240
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След ударите по Северен Поток 1 и 2 цената на газта отново скача нагоре. А русофилите обясняват отдолу, че русия намала изгода от тези удари. Очевидно в момента не се знае кой го е направил и е възможно да е всяка от страните във войната. Но е и очевидно, че не може да бъде отписана възможността русия да го е направила. Още повече това е една възможна заплаха към Европа, че всякакви газопроводи от Норвегия към Европа и от Африка към Европа да бъдат ударени и Европа да остане без газ.
239
4
 
12
 
! Отговори
Ясно е преди 1 година
До Анонимен 246 "Такива са само 2 страни в света - САЩ и Великобритания." Абсолютна лъжа. Газпром разполага с роботи за сервизиране на подводните си тръби, а руски подводни съдове спокойно могат да достигат на такива дълбочини.
238
8
 
23
 
! Отговори
сина преди 1 година
кой искаше най-много да няма северен поток 2 и северен поток 1 да спре работа - сащ разбира се, сещайте се кой ги е взривил !!! А евро.ейските "политици" мълчат като бити газове!
237
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ясно е - Немските органи разследващи инцидента рекоха, че го е направил някой, който има дълбоководна техника (роботи). Такива са само 2 страни в света - САЩ и Великобритания. Скоро ще се разбере точно кой е или са и двамата