Украинската криза стигна територията на ЕС с взривовете по „Северен поток“

Руски издания: Използван е подводен дрон камикадзе, управляван от кораб
28 сеп 2022 10:13, Елка Василева
337
Украинската криза стигна територията на ЕС с взривовете по „Северен поток“
Снимка: БГНЕС

За пръв път от началото на конфликта в Украйна е сериозно повредена стратегическа трансгранична инфраструктура - морските газопроводи "Северен поток-1" и "Северен поток-2" с обща мощност 110 милиарда куб. метра. В момента на аварията газопроводите не се използваха, но съдържаха стотици милиони куб. метра технологичен газ, отбелязва руският в. "Комерсант" в коментар за установените в понеделник течове.

Още по темата
И европейските страни, и Русия смятат, че вероятната причина е диверсия, но засега никой не е поел отговорността за атаката, изисквала модерни технически средства. Проверката на газопроводите може да отнеме седмици, а възстановяването им - месеци, дори години, което изключва възможността да се използват за доставки в Европа тази зима. Впрочем Европа засега не изразява особено безпокойство, добавя вестникът.

Нито за Русия, нито за Германия има някакъв смисъл да разрушават газопроводите, но обвинения срещу Москва със сигурност ще има, затова темата не бива да се премълчава, пише "Росийская газета".

Евентуалната диверсия безспорно не носи никаква полза на Европа, освен може би на някои радикални природозащитници. Цените на газа току-що бяха спаднали под 2000 долара за 1000 куб. метра и ето че аварията може пак да тласне котировките нагоре, разсъждава аналитикът Александър Потавин.

Това може би е изгодно за продавачите на втечнен природен газ (ВПГ), най-вече американски - за тях Европа е премиен пазар и възможността да увеличат доставките е доста примамлива. В света обаче има недостиг на ВПГ и европейският пазар бе готов да погълне допълнителни количества, дори ако газопроводите работеха. А и не бива да се надценяват възможностите на продавачите - финансови, технически, административни, допълва маркетологът.

"Взгляд" анализира възможни причини за инцидентите и отхвърля например версията, че тръбите са били пробити от котвата на кораб, спрял над тях, както се случило в Хонконг през 2013 г. По-вероятно е според изданието използването на подводен дрон камикадзе - унищожител на мини, управляван от надводен кораб чрез оптичен кабел.

Различни страни разработват днес стотици подводни апарати, сред които подходящи за целта; повечето дори включват елементи на изкуствен интелект. Дронът може да е извършил диверсията, действайки в автономен режим, посочва военният експерт Вадим Козюлин.

Диверсията отваря кутията на Пандора. Мълчанието на западните политици по повод експлозиите на една европейска инфраструктура означава, че конфликтът значително ескалира и украинската криза се прехвърля директно на територията на ЕС, заявява "Независимая газета".

Кой точно е организирал експлозиите на тръбите от "Северните потоци" - Варшава, Киев, Вашингтон или "частни диверсанти" - вече няма значение. Щом може да бъде взривен газопровод, притежаван от европейците, защо да не може да бъде взривен някой химически завод в Германия или американска АЕЦ - нали тези предприятия използват руско гориво.

Взривяването на неработещите газопроводи не нанася допълнителни щети на Русия. Затова очевидната цел на диверсиите е да се интернационализира военният конфликт, военните действия да обхванат и територии на трети страни. Рисковете от разрушаване на промишлена инфраструктура и провал на доставки за износ явно нарастват, констатира руският всекидневник.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
8
 
3
 
! Отговори
некой си преди 1 година
Това заслужават руските пяндета! А нашия руски газопровод кога ще го взривят?
275
3
 
8
 
! Отговори
СЪДБА преди 1 година
ДЕЦАТА НА РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ И ДЕПУТАТИ СИ ЖИВЕЯТ ЖИВОТА В НАТОВСКИТЕ ДЪРЖАВИ,А НА БЕДНИТЕ РУСНАЦИ ДЕЦАТА ГИНАТ В ОКОПИТЕ НА БЕЗУМНАТА ВОЙНА!
274
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин гръмна газопроводите, защото няма друг начин да засегне ЕС.
273
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешка, нашият цар е Симеон.
272
3
 
3
 
! Отговори
Велик е нашият Цар преди 1 година
Сега трябва Цар Путин да почне да бумка кораби с втечнен газ. Един такъв бумне ли, от пристанището и града няма да остане нищо!
271
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея глупавите *** *** сами си режат клона на който седят, накрая и бити и унизени , сами в блатото и Крим в Украйна
270
3
 
7
 
! Отговори
$$$$??? преди 1 година
Браво на поляците.Посочиха и благодариха за тази диверсия на Целта на всичко това е да унищожи не само Русия но Европа.Не им трябва сила обединената Европа и РУСИЯ Разделяли и владей унищожи и смачкай всички тези които са ти ненужни принципа на USA.
269
0
 
15
 
! Отговори
**** преди 1 година
Всички американци да напуснат Европа.
268
4
 
18
 
! Отговори
Rip europe преди 1 година
Фон дер лайен и другите евролидери могат сама да пръ*днат на х*я на Путин . Човек вече е на 70 а направи цяла европа за смях . А тая зима най вероятно 500млн европейци ще тракаме зъби от студ важно е да има санкции до дупка .
267
5
 
23
 
! Отговори
999 преди 1 година
САЩ И УКРАЙНА. ДРУГ НЯМА ПОЛЗА.
266
5
 
28
 
! Отговори
Гръ преди 1 година
Интерес от това имат САЩ и Украйна за да отдалечат от себе си конфликта, но и го разпалят по-надалече. Да не забравяме и Великобритания, която някак си подозрително замълча от известно време. А само нетърпеливата Хиена Полша се разкикоти предателски.
265
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предвид тази мащабна фалшификация е нужно да се припомни също, че Дженифър Зен, АВТОРКАТА НА ФАЛШИВАТА НОВИНА е известна с това, че преди време тя е един от инициаторите на друга една лъжлива кампания коронавирусът COVID-19 е пуснат от китайска биолаборатория по заповед на ККП...?!!!
264
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ние мислехме, че демокрацията е власт нанарода, но другарят Труман ни обясни, чедемокрацията е власт на АМЕРИКАНСКИЯ народ"Й.В.Сталин, Ялта, 1945 г.
263
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЛИТИТЕ ТИКАТ СВЕТА КЪМ НОВА СВЕТОВНА ВОЙНА, УМОПОБЪРКАНИ ОТ АЛЧНОСТ.
262
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен НЕ Е ПАДНАЛ ЛЪЖИ СИ КОЛКОТО ИСКАШ.
261
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОРЕДНАТА ЛЪЖА ИЛИ НЕВЕЖЕСТВО - НАЛИ ПО ДОГОВОР ГАЗОПРОВОДИТЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА РУСИЯ ДО МОМЕНТА НА СТЪПВАНЕТО ИМ НА СУШАТА НА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА ОТ ЕВРОСЪЮЗА... ДОКОГА ЩЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ. ПОВРЕДЕНАТА СОБСТВЕНОСТ Е РУСКА 100 ПРОЦЕНТА.
260
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие помните ли как Виктория Нюлнд а после и Джо Байдън казаха че ако Путин нападне Украйна северен поток няма да съществува? И като журналисти попитаха байдън как точно ще стане това отговора мъ беше вярвайте ми така ще бъде
259
0
 
5
 
! Отговори
следва преди 1 година
Не давайте акъл на българските партизани ще надупчат целия южен паток ако нямя газ.
258
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лиман падна. :)))) 3 хиляди окупатори са във фаза ГРУЗ 200, 300 или са се предали :))))
257
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затворете американските посолства в Европа и тероризмът ще намалее драстично!