От САЩ: Рано е да се каже дали срещу "Северен поток" има саботаж

По никакъв начин не сме замесени, уверяват американците
29 сеп 2022 08:00, Елка Василева
95
От САЩ: Рано е да се каже дали срещу "Северен поток" има саботаж
Снимка: БГНЕС

САЩ смятат, че все още е твърде рано да се каже дали срещу газопроводите "Северен поток" е извършен саботаж, заяви американски военен представител въпреки опасенията на съюзниците на Вашингтон, че става дума за умишлени действия, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Все още има много неясноти", каза на брифинг за репортери в Пентагона военният представител на САЩ, който пожела да остане анонимен. "Доколкото знам, много от нашите партньори са стигнали до извода, че става дума за саботаж. Ще бъда откровен - на този етап не мога да ви кажа нищо със сигурност."

Помолен да коментира дали може да бъде изключена всякаква замесеност на САЩ в течовете, американският военен представител заяви: "По никакъв начин не сме замесени".

Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс от своя страна заяви, че САЩ няма да спекулират с причините за течовете от газопроводите "Северен поток", предаде ДПА.

В изказването си той говореше за "това, което изглежда като очевидни саботажни действия срещу тръбопровода "Северен поток" и добави, че в оценката си на ситуацията американските власти се основават най-вече на данните от европейските си партньори. Но и на "това, което ние знаем", допълни Прайс.

"Подкрепяме европейските усилия за разследване на случая и сме готови да окажем съдействие за ограничаване на възможни екологични щети", каза той.

Говорителят не даде повече подробности и не пожела да коментира медийните съобщения, че през последните седмици американските разузнавателни служби са предупреждавали европейците за възможни нападения срещу тръбопроводите.

"Засега въпросите са повече от отговорите", каза Прайс и добави, че САЩ "няма да изпреварват разследването".

По думите му САЩ няма да правят никакви предположения за това кой е оказал необходимата подкрепа за извършването на саботажните действия, докато не приключи проверката. Това може да отнеме време, подчерта Прайс.

От Белия дом бяха предпазливи, когато бяха помолени да коментират възможни ответни действия, но признаха, че са притеснени от всякакви нападения срещу критична инфраструктура на съюзници от НАТО.

"Не искам да изпреварвам разследването", каза говорителят на американското президентство Карин Жан-Пиер.

Попитан дали Пентагонът оказва някаква помощ на разследването например чрез подводници или други военни способности за действие под вода, цитираният неназован американски военен представител отговори, че засега никой не е искал подобна помощ от САЩ.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е предложил помощ в телефонен разговор с датския си колега, съобщи високопоставен военен източник от САЩ, също пожелал анонимност.

Военноморските сили на САЩ обявиха, че са готови да окажат съдействие на съюзниците по отношение на "Северен поток" "в тясна координация" с тях.

Евросъюзът вчера обеща твърд отговор на всяко умишлено разстройване на енергийната си инфраструктура, след като обяви, че подозира саботаж след откритите течове по подводните руски тръбопроводи към Европа, припомня БТА.

Руското посолство в Дания заяви, че всеки саботаж срещу газопроводите "Северен поток" е посегателство срещу енергийната сигурност на Русия и Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е фашистка държава благодарение на шайката бандити в Кремъл и бункерния пcиxoпат... Именно затова ще престане да съществува.. Всичко във Вселената си има начало и край. Тази война в Украйна е началото на края на Paшистан...
22
2
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Ха ха ха... прекъсват се едновременно три тръби на едно и също място ей така от самосебе си... а в този район преди това е имало учение на НАТО и хамериканците са демонстрирали действия с подводни дронове... не е саботаж, а нападение...
21
1
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
А на таваришча колко милиарда са му авоарите...(може и в рубли)
20
0
 
9
 
! Отговори
А дали? преди 1 година
картите на полетите на военоморските ястреби на САЩ говорят за друго!
19
0
 
14
 
! Отговори
WWW преди 1 година
Рано е да си кажем
18
2
 
23
 
! Отговори
буци преди 1 година
войната е между сащ и Русия, това всички го знаем. Зеленото шмъркало е назначен на работа в украйнините на Русия от Джоузеф байдън като местно ***. Войната ще е дълга и кървава, виновник за която разбира се е сащ!!! Чий го дират в сърцето на Европа задокеанските мумии?
17
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка води война срещу Европа и евролидерите им съдействат, НАТО ВЪН!
16
0
 
21
 
! Отговори
от САЩ преди 1 година
Рано е да си кажем, че сме ние.
15
1
 
11
 
! Отговори
Хенри Кисинджър преди 1 година
"Незаконните неща ги правим веднага, за противоконституционните ни е нужно малко повече време!"
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега като източника е анонимен как се проверява тази драсканица дали е вярна?????? От достоверен анонимен източник казвате??? А?
13
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От държава, която хвърли 2 атомни бомби и сама си взриви СТЦ на 11.09, не чакайте да кажат истината.
12
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е умно да слагаш едно и също писание в коментарите под всяка статия и после да обясняваш че не си *** със спуснати опорки.
11
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бежда световният терорист ФАЩ да си признае. Абсурд.
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе днес. Бг вие на нереални ли ни правите? На официална конференция, някой си ще остане анонимен???? Ако не си заврете тъпотиите в дирниците и да се питате от там да ги прочета, дано да разберете какви глупости предлагате на читателите си? Майко колко сте жалки да можете.... на САЩ органелите.
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсете мотива! Кой има изгода да остави Европа без газови връзки и то точно, когато потреблението скача драстично със застудяването? Кой има и възможност за такива дълбочинни саботажни операции? Американските шистови производители потриват доволно ръце и се правят на ударени...,и загрижени- "ние ще помогнем на нашите европейски партньори"... пази Боже от такава помощ...
8
9
 
18
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
колко и ние ще си изберем в Неделия - Машините ще гласуват и за нас! ако Българите избираха, то 100% Възраждане взимаше едно 70-80% процента от вота!!
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една поговорка - крадеца вика дръжте крадеца.ФАЩ бяха против Северен поток и сега тъкмо намериха начин да го унищожат
6
1
 
24
 
! Отговори
дп чухте ли преди 1 година
украинците да чуят, какво са си избрали и за кой се бият, за израелските интереси
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано е да щото тръби гърмят всеки ден.
4
0
 
18
 
! Отговори
долу сащ преди 1 година
рано е да се каже беше ли преврат 2014 в Киев или не, както кой създаде вируса в 323 лаборатории в света, за сащ винаги е рано или късно и не ги касае