Русия, САЩ...Кой отвори новия фронт в енергийната война със саботажа на "Северен поток"?

Рискът от смущения от кибератаки е реален, а енергийната мрежа е много по-уязвима
Обновена: 29 сеп 2022 08:11 | 29 сеп 2022 08:07, Анисия Иванова
136
Русия, САЩ...Кой отвори новия фронт в енергийната война със саботажа на "Северен поток"?
Снимка: БГНЕС

Не е нужно човек да е запален читател на романи от Студената война, за да види ехото от приключенията на 007 в събитията от реалния живот около газопроводите „Северен поток“ тази седмица. За един ден тръбопроводите, които свързват Русия с Германия под Балтийско море, претърпяха не едно, не две, а три отделни големи теча. В съзнанието изниква думата саботаж. Три теча за един ден изглеждат много, много не наред, пише Bloomberg.

Оставете настрана факта, че нито един от газопроводите „Северен поток" не работи в момента. Течовета са по-скоро съобщение: Русия отваря нов фронт в енергийната си война срещу Европа. Първо, въоръжи доставките на газ, спирайки доставките, включително по газопровода „Северен поток“. Сега може да атакува енергийната инфраструктура, която някога е използвала за транспортиране на енергията си.

Първата стъпка в милитаризацията на енергийните доставки можеше лесно да бъде обърната; просто имаше нужда от политическо решение за възстановяване на притока на газ. Вторият етап обаче е по-дългосрочен и може би дори постоянен. Ако някой в ​​Европа е очаквал, че Германия ще получи газ през тръбопроводите „Северен поток“ през 2023 г., тази очевидна атака слага край на тези надежди.

Още по темата

„Унищожението, което се случи в рамките на един ден на три линии от тръбопроводната система „Северен поток“, е безпрецедентно“, каза операторът на газопровода във вторник в изявление. „Сега е невъзможно да се оцени срокът за възстановяване на операциите.“

Може ли да е инцидент? Може би. Подводно кално свлачище може да обясни нарушаване на целостта на тръбите. Но геоложките институти не са засичали никакви земетресения наблизо наскоро, което предполага, че проблемът е причинен от човешка намеса. В миналото риболовни мрежи от траулери са повреждали подводни кабели, прекъсвайки телефонните и интернет услугите. Но дълбочината на тръбопроводите на "Северен поток" и техният размер в сравнение с телекомуникационните кабели правят тази възможност далечна. Подводница може да се е ударила в морското дъно и да се удари в тръбопровода. Но да се сблъскате три пъти, на три различни места? Малко вероятно, освен ако не е направено нарочно. Нечестната игра е най-вероятното обяснение.

Кой има полза? В социалните медии мнозина бързо посочиха, че президентът на САЩ Джо Байдън е обещал да „сложи край“ на газопровода. "Обещавам ви, ще можем да направим това“, каза той по-рано тази година в клип, широко разпространен във вторник. Теоретиците на конспирацията винаги виждат ръката на ЦРУ във всичко. Според Bloomberg ясният бенефициент от окончателното спиране на газопроводите „Северен поток“ е руският президент Владимир Путин.

Течовете от тръбопровода се случиха в датски води и енергийните власти на страната бързо разбраха истината: аварии като тази просто не се случват. „Счупването на газопроводи е изключително рядко и затова виждаме причина да повишим нивото на готовност“, каза във вторник в изявление Кристофър Бьотцау, ръководител на Датската енергийна агенция. „Искаме да осигурим задълбочен мониторинг на критичната инфраструктура на Дания, за да подобрим сигурността на доставките занапред.“

Европейските съседи на Дания трябва да последват примера и да поставят своята енергийна инфраструктура в повишена готовност. Вътре в енергийната индустрия политици и ръководители насаме шепнат, че техните опасения относно предстоящата зима не са ограничени само до доставките на газ, но също така обхващат кибератаки и саботаж срещу енергийната разпределителна мрежа. В продължение на месеци длъжностни лица и ръководители са обсъждали риска насаме. Сега кошмарът изглежда се сбъдва.

Европа е пресечена от мрежа от хиляди километри газопроводи и нефтопроводи и дори по-дълги надземни електропроводи, свързващи стотици помпени станции, места за съхранение и трансформатори. Ударете един, или чрез кибератака, или чрез физически саботаж, и ударът ще отекне из целия континент.

Историята показва, че рискът от смущения от кибератаки е реален - и предишни инциденти показват, че енергийната мрежа е много по-уязвима, отколкото правителствата признават.

През май 2021 г. кибератака принуди Colonial Pipeline, най-важният тръбопровод за превоз на бензин, дизел и реактивно гориво в САЩ, да бъде спрян, което сериозно наруши доставките за американското източно крайбрежие. По това време Белият дом каза, че атаката е извършена от група, работеща от Русия, която е поискала и получила паричен откуп. По-рано тази година кибератака срещу съоръжения за товарене в ключовия европейски петролен център Амстердам-Ротердам-Антверпен предизвика хаос на пазара на рафинирани продукти. Повече от дузина петролни терминали бяха засегнати и се появи местен недостиг.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ енергията и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
правилно, а кой управлява САЩ?
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не в заглавието САЩ, Русия? А все Русия на първо място- манипулатори!
74
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво правят САЩ в Европа??? Направо са окупирали континента войска на всякъде! Контролират всяко правителство в Европа чрез ЕС и Нато! А да циментират и енергийния си контрол и малко тероризъм не е изключен!Европа напълно ли е колония станала??
73
0
 
21
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Така и никога няма да разберем, че добрите американци и британци се погрижиха Европа да внася само правилен евроатлантически газ. Вместо това ще се чудим защо Русия ще праща подводници далеч, за да унищожи собствените си съоръжения? Вместо просто да спре самия газ, ако искаше?
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това или е дело на аматьори използвани за тази цел. Толкова плитко е.И в това море гьол дълбочините са от 15 до 30 метра. Но и в северно мореса такива, а там е пълно със сонди.
71
9
 
1
 
! Отговори
иZверг преди 1 година
путин си ги саботира, вече не иска пари, станал е минималист...
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61Добре, ако това е така защо Германия продължават да го допускат!? Не вярвам да са толкова прости.
69
0
 
24
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Желанието да се обвинява за всичко Русия често води до абсурдни твърдения. След като сериозно се твърдеше, че руската армия обстрелва сама собствената си охрана в АЕЦ "Запорожие", сега идва ред да се твърди, че Русия сама си взривява газопроводите.
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците пак духаха супата. Амгличаните им набиха канчето
67
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ водят война срещу икономиката на ЕС, това е суровата истина
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как кой, англичаните, а изпълнителите са украинци с помоща на поляците. И в детската градина знаят.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорът след референдумите.
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който и да е, тази ескалация значи, че атаки по тръбопроводи вече са на масата. Има доста тръби, важни за враговете на Русия, които може да получат мистериозни повреди на трудни за отстраняване места.
63
0
 
12
 
! Отговори
Нострадамус младши преди 1 година
САЩ и England протараниха СП-1 и СП-2 !!!!! Който не го вярва е топ ***.от !!!!Европата на чело с Германия ДГД .....
62
0
 
17
 
! Отговори
Кон преди 1 година
Блумбърг ми изглежда тенденциозен против Русия. Нищо не се знае освен, че има течове, и се тиражират предположения. Но то така може да са няколко страни. А по-важното е, че Датчаните са го проспали, нито дума за тях.
61
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още не е започнало разследване, а писарушките на Блумбърг вече ми обясняват, че Русия си била взривила тръбите. Ето на това, дами и господа, му се казва платена вашингтонска марионетка.
60
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ги беше страх Германия да не обърне палачинката, защото от седмици народа протестира да отворят СП2!!
59
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основната цел на САЩ с прекъсването на газопроводите не е Русия, а ЕС. и особено Германия., в която промишленото производство по официални данни спадна с 2.2%. САЩ искат да ликвидират Германия като лидер на ЕС. В момента много германски фирми се пренасят в САЩ, където газа / поради липса на санкции/ е по-евтин. Реално от санкциите на ЕС против Русия печели САЩ и това техен специално подготвен план, за когото в шведската преса подробно писаха.
58
1
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Зеленски е виновен, точка, американски роби.Ще дойде реда ви, не се притеснявайте, вашто *** да еа...
57
1
 
36
 
! Отговори
чвор преди 1 година
Трябва да си тотален шизофреник за да повярваш,че Русия си е думнала тръбите! Но при такова опростачено човечество явно минават такива!