Русия, САЩ...Кой отвори новия фронт в енергийната война със саботажа на "Северен поток"?

Рискът от смущения от кибератаки е реален, а енергийната мрежа е много по-уязвима
Обновена: 29 сеп 2022 08:11 | 29 сеп 2022 08:07, Анисия Иванова
136
Русия, САЩ...Кой отвори новия фронт в енергийната война със саботажа на "Северен поток"?
Снимка: БГНЕС

Не е нужно човек да е запален читател на романи от Студената война, за да види ехото от приключенията на 007 в събитията от реалния живот около газопроводите „Северен поток“ тази седмица. За един ден тръбопроводите, които свързват Русия с Германия под Балтийско море, претърпяха не едно, не две, а три отделни големи теча. В съзнанието изниква думата саботаж. Три теча за един ден изглеждат много, много не наред, пише Bloomberg.

Оставете настрана факта, че нито един от газопроводите „Северен поток" не работи в момента. Течовета са по-скоро съобщение: Русия отваря нов фронт в енергийната си война срещу Европа. Първо, въоръжи доставките на газ, спирайки доставките, включително по газопровода „Северен поток“. Сега може да атакува енергийната инфраструктура, която някога е използвала за транспортиране на енергията си.

Първата стъпка в милитаризацията на енергийните доставки можеше лесно да бъде обърната; просто имаше нужда от политическо решение за възстановяване на притока на газ. Вторият етап обаче е по-дългосрочен и може би дори постоянен. Ако някой в ​​Европа е очаквал, че Германия ще получи газ през тръбопроводите „Северен поток“ през 2023 г., тази очевидна атака слага край на тези надежди.

Още по темата

„Унищожението, което се случи в рамките на един ден на три линии от тръбопроводната система „Северен поток“, е безпрецедентно“, каза операторът на газопровода във вторник в изявление. „Сега е невъзможно да се оцени срокът за възстановяване на операциите.“

Може ли да е инцидент? Може би. Подводно кално свлачище може да обясни нарушаване на целостта на тръбите. Но геоложките институти не са засичали никакви земетресения наблизо наскоро, което предполага, че проблемът е причинен от човешка намеса. В миналото риболовни мрежи от траулери са повреждали подводни кабели, прекъсвайки телефонните и интернет услугите. Но дълбочината на тръбопроводите на "Северен поток" и техният размер в сравнение с телекомуникационните кабели правят тази възможност далечна. Подводница може да се е ударила в морското дъно и да се удари в тръбопровода. Но да се сблъскате три пъти, на три различни места? Малко вероятно, освен ако не е направено нарочно. Нечестната игра е най-вероятното обяснение.

Кой има полза? В социалните медии мнозина бързо посочиха, че президентът на САЩ Джо Байдън е обещал да „сложи край“ на газопровода. "Обещавам ви, ще можем да направим това“, каза той по-рано тази година в клип, широко разпространен във вторник. Теоретиците на конспирацията винаги виждат ръката на ЦРУ във всичко. Според Bloomberg ясният бенефициент от окончателното спиране на газопроводите „Северен поток“ е руският президент Владимир Путин.

Течовете от тръбопровода се случиха в датски води и енергийните власти на страната бързо разбраха истината: аварии като тази просто не се случват. „Счупването на газопроводи е изключително рядко и затова виждаме причина да повишим нивото на готовност“, каза във вторник в изявление Кристофър Бьотцау, ръководител на Датската енергийна агенция. „Искаме да осигурим задълбочен мониторинг на критичната инфраструктура на Дания, за да подобрим сигурността на доставките занапред.“

Европейските съседи на Дания трябва да последват примера и да поставят своята енергийна инфраструктура в повишена готовност. Вътре в енергийната индустрия политици и ръководители насаме шепнат, че техните опасения относно предстоящата зима не са ограничени само до доставките на газ, но също така обхващат кибератаки и саботаж срещу енергийната разпределителна мрежа. В продължение на месеци длъжностни лица и ръководители са обсъждали риска насаме. Сега кошмарът изглежда се сбъдва.

Европа е пресечена от мрежа от хиляди километри газопроводи и нефтопроводи и дори по-дълги надземни електропроводи, свързващи стотици помпени станции, места за съхранение и трансформатори. Ударете един, или чрез кибератака, или чрез физически саботаж, и ударът ще отекне из целия континент.

Историята показва, че рискът от смущения от кибератаки е реален - и предишни инциденти показват, че енергийната мрежа е много по-уязвима, отколкото правителствата признават.

През май 2021 г. кибератака принуди Colonial Pipeline, най-важният тръбопровод за превоз на бензин, дизел и реактивно гориво в САЩ, да бъде спрян, което сериозно наруши доставките за американското източно крайбрежие. По това време Белият дом каза, че атаката е извършена от група, работеща от Русия, която е поискала и получила паричен откуп. По-рано тази година кибератака срещу съоръжения за товарене в ключовия европейски петролен център Амстердам-Ротердам-Антверпен предизвика хаос на пазара на рафинирани продукти. Повече от дузина петролни терминали бяха засегнати и се появи местен недостиг.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ енергията и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61Единственият заинтересован и на който не му дреме, е Зеленски....... спира приток на пари към Русия////////Газопроводите са спрени от преди 1 месец, бе русороб!Това е дело на Путин, който цяло лято спираше газа поради уж, технически проблеми и планови ремонти, накрая си издумка газопровода, за да не съдят Русия за неспазване на договорите.
55
3
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Единственият заинтересован и на който не му дреме, е Зеленски. Няма кой друг да е. Печели Зеленски от цялата работа. Първо, че Европа се озлобява срещу Русия и второ, че спира приток на пари към Русия. Няма друг печеливш към тищоя момент.Тове, че били някакви компанийки, забравете. При тия санкции, недостиг и цени на газа, компаниите имат мегапечалби.
54
2
 
24
 
! Отговори
ddds преди 1 година
Да, точно така.. Русия си гърми газопроводите, който не минават през Украйна, за да може в случай на нужда ... да тече газ през Украйна... голяма изгода има Русия да не снабдява директно Германия нали?
53
28
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 1 година
Европа се отказва от руски газ до 2026 година, а Германия до 2024 година. Решено. Руснаците губят всичко, затова го гръмват да накажат Европа и да и сринат икономически. Друго не могат да направят. Теч на масло не е фосмажор, но това е. Не можеш и да съдиш Газпром, тероризъм.
52
5
 
1
 
! Отговори
Убиват Българи преди 1 година
МВР убива Българи със САТЕЛИТНА техника - невероятни изтезания и извращения! Спасявайте се на Запад! Германов
51
1
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
тотален боикот на сащ
50
1
 
17
 
! Отговори
Германка преди 1 година
До 49Аз съм германка, du kleiner Arschloch! B Германия има много хора които са срещу политиката на Шолц и санкциите.
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално ясно е че не е работа на ЕС и Русия, САЩ се явява обичаен заподозрян, но и те нямат интерес защото са обичаен заподозрян но са умни и не би атакували ЕС структура толкова открито.Но има мегафирми които не се съобразява с никакви политици, търсят само печалба, а по обурудване имат дори по добро от държавите.
48
15
 
2
 
! Отговори
Газовик преди 1 година
Русия са си гръмнали газопровода Северен поток. Пускат едно очистно бутало, спират газа във време, което буталото е стигнало там където трябва да е взрива. То спира, защото няма поток и консумация да го дърпа. Чака си деня на взрива, заредено с експлозиви. Взривяват го. Няма вече съд за пропуснати ползи, защото има тероризъм. А, и ще обвинят Украйна. Това им позволява дори ядрено оръжие да ползват.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно провтив рашистите съм, но в случая те имат най-малка сметка да си взривяват газопровода. Нали идеята е гейропата да падне на колене пред путин и той великодушно да отпуска по някой и друг милиард кубика.
46
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама само Русия си го е взривила сама. Айде моля ви се, стига вече с глупостите!!!
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И същия ден Полша отваря газопровода от Норвегия. Честито колхозници.
44
20
 
5
 
! Отговори
факт преди 1 година
Всички злини идват от русия.
43
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Германка Ти си "германка", колкото Путин е "демократ" :)))) А СП вече е ИСТОРИЯ :)))) Руските слуги СВИКВАЙТЕ вече.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактът е че вече имаме нападната инфраструктура на ЕС.Това че инфраструктура е руска не променя факта, но при безпомощен ЕС може да се използва за оправдание.
41
2
 
22
 
! Отговори
кой кой? преди 1 година
щатите ще направят всичко за да няма сътрудничество между Русия и Германия!
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май падна Вавилонската блудница.
39
5
 
31
 
! Отговори
Германка преди 1 година
Тук в Германия пиляди хора от седмици протестират да се отвори СП2 и срещу санкциите и сега колко изгодно вече го няма! Изгодно за САЩ разбира се!
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се ЕС нео колонията ще си мълчи! Няма да има даже разследване, още сега пишат направо че е Русия!
37
7
 
2
 
! Отговори
РУСИЯ И ПРОБИВЪТ НА преди 1 година
РУСИЯ НА ПРАКТИКА И ПРЕДИ ПРОБИВА БЕШЕ СПРЯЛА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ГАЗОВИЯ ПОТОК. ЦЕЛИЯТ ПОТОК ГО СПИРАШЕ КОГАТО И СКИМНЕШЕ. СЕГА В ЕДНИ БЪДЕЩИ ПРЕГОВОРИ ЗА УКРАЙНА ЩЕ ИМА 1 КОС ПОВЕЧЕ НА ПРЕМРЪЗНАЛА ЕВРОПА.