След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария

Едва ли ще има преврат в Кремъл, прогнозира Искрен Иванов
29 сеп 2022 17:00, Петя Славова
189
След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария
Снимка: БГНЕС

Три геополитически сценария след проведените от Русия референдуми в четири украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие разгледа пред БНР д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, университетски преподавател.

Първият сценарий според него е най-добрият, но и най-нереалистичен – двете страни – САЩ и Русия, да намерят възможност за диалог, но с компромиси, каквито обаче няма да има.

Още по темата

"Вторият сценарий е малко по-плашещ – ако се стигне до ескалиране на напрежението подвариантите са три. Русия би могла да инсценира авария в АЕЦ "Запорожие", авария, която би била десет пъти по-разрушителна от онова, което се случи в Чернобил. Втората опция е, ако Украйна реши да влезе в анексираните територии, Москва може да реши да не блъфира и да прибегне до употребата на тактическо ядрено оръжие. Ако това се случи, Украйна ще бъде изправена пред опцията или да се предаде, или да продължи действията си. По-лошо би било, ако Западът реши да отговори. Тогава най-уязвимата точка остава Прибалтика. Ако Западът отговори на употреба на тактическо ядрено оръжие, Русия ще разглежда НАТО като страна в конфликта."

На този етап изглежда доста невероятно да има преврат в Кремъл, смята Искрен Иванов.

Русия изчерпва не просто ресурсите си, Русия изчерпва опциите си, изтъкна анализаторът в предаването "Преди всички". По думите му, ако Украйна навлезе в анексираните територии, влизат в сила доктрините, които позволяват на Москва да употреби тактическо ядрено оръжие.

В момента пряка военна заплаха за сигурността на България няма, защото сме под ядрения чадър на НАТО, но военна заплаха за сигурността ни би имало, ако се стигне до удари между Запада и Русия и Русия прибегне към употреба на ядрено оръжие, посочи в заключение политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
5
 
! Отговори
За преди 1 година
Цветелин Кънчев и Карадаиъ!
112
2
 
9
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Ще го напиша този коментар, защото вече ми омръзна да се правят на врачки разни експерти. Наистина ми омръзна. С това нещо живеем вече шест месеца, цяла Европа, може да се каже и светът живеят шест месеца. Войници загиват, инфлацията си расте. На тия експерти и политици не им ли е неудобно да се правят на врачки. Да спре тая война. Сядат на масата и я прекратяват. Това поне ми се иска, но нещата не се развиват в добра посока. При Ризова, в анкетата 50-60% се страхуват от цените.
111
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Борисоф ще спре бомбите на границата.Преди да паднат ще искат разрешение от него .Само го изберете.И други го могат .Като Костадинов например Но Бойко включва и елемент артистичност Интервюта.Хвалебства.Бомбите ще отидат за компенсация на бедните му избиратели С инструктаж да не пипат само вривателя.Всичкото друго метал , на скраб Ето така решава с замах хем военната криза , хем социалната.Да преборим хаоса с Бойко...!
110
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 1 година
Айде минуси за 1. Личи си, че е умен още по правописа :)))
109
10
 
3
 
! Отговори
Кире Харвардо преди 1 година
ОБЯВЯВАМ ВОЙНА НА РУСИЯ! НИЕ НЕ СЕ БОИМ ОТ ЯДРЕНАТА БОМБА!
108
9
 
10
 
! Отговори
redordead преди 1 година
какъв ядрен чадър е изззсраждане бе алнко? ти какво си мислиш, че ако има няколко бомби в Европа и радиацията ще ни заобикооли ако иззссраждане са спечелили? Да не говорим, че 1. от НАТО не можеш да излезеш толкова лесно и 2. Изззссраждане правителство няма да направят. Ако те е страх от нещо и вярваш, че в Русия е безопасно - събирай багажа и отивай доброволец натам...
107
5
 
8
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Ядрен чадър има ЕДИНСТВЕНО този, който притежава ядрени оръжия!!!
106
15
 
13
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Ще гласувам за тях, единствената НЕ евроатлантическа партия. От евроатлантиците само проблеми и беднотия.
105
13
 
12
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
ВЪЗРАЖДАНЕ Е ЯДРЕНИЯТ ЩИТ НА БЪЛГАРИЯ! КИРО ЩЕ НИ ВКАРА В ОТКРИТА ВОЙНА!
104
1
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 1 година
За съжаление си прав!
103
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бомбите които Путин плаши че ще изстреля срещу Запада просто ще падат на тяхна територия.Путин го знае много добре Това е само плашене на неосведомени.Запада е подготвен за такива сценарии и не е спал като таваришч Путин.
102
6
 
8
 
! Отговори
redordead преди 1 година
Иззссраждане е the creap of the crop на раZZофиилистичната *** в България и пристан на най-проостите хорица в изстрадалата ни държава!
101
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става като председателя на Европейската Комисия е ГИНЕКОЛОЖКА ! Бившият Жан-Клод Юнкер поне беше юрист и изглежда днес при сравнение като титан макар с известните си пиянски изпълнения.
100
9
 
9
 
! Отговори
до 100 преди 1 година
Не ме интересуват простотиите им за ваксините и останалите малоумщини. Важно е да ни махнат от НАТО преди ядрената война. Прочети още веднъж - говорят ти за ядрен чадър като НАЙ ВЕРОЯТЕН сценарий глу.пако при това сериозни хора!
99
8
 
3
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 година
ОБЯВЯВАМ ПЪЛНА МОБИЛИЗАЦИЯ! ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НА ФРОНТА! ГЕРБ ПОБЕДА! АМЕРИКА ПОБЕДА! СЛАВА НА БАЙДЪН - ГОЛЕМИЯ НАЧАЛНИК!
98
7
 
9
 
! Отговори
Русофоб с памперс преди 1 година
Най ми харесва безсилието на краварите, западняците и русофобите. Умират от ядове, ама седят с памперсите и кротуват муахахаха
97
9
 
4
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Тук има много холивудски фенове,много вярват на тАлавизора,а истината е друга,утре анексират 4-те области,и,Западът,ще гледа като"бебе лампа",като винаги е правила, Украйна е унищожиха и употребиха.
96
7
 
4
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
ВЪЗРАЖДАНЕ Е ЯДРЕНИЯТ ЧАДЪР НА БЪЛГАРИЯ!
95
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Путин са осведомени от експерти на най високо ниво, че ще бъдат изпепелени на десетата минута от началото на атаката с ядрено оръжие Те знаят че нищо не могат да поразят.Но това им помага за да плащат гаргите.Смятат , че ще разколебаят съюзът срещу тях Особено такива гам- Ени като Възраждане.
94
8
 
6
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Четвъртия и най-вероятен сценарий,.. Русия ще бъде "принудена" да анексира цяла украйна, говедарските ядрени оръжия ще се разкарат от Европа, ...защо ли??? Защото Русия е готова да воюва с нато и го иска!!!