След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария

Едва ли ще има преврат в Кремъл, прогнозира Искрен Иванов
29 сеп 2022 17:00, Петя Славова
189
След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария
Снимка: БГНЕС

Три геополитически сценария след проведените от Русия референдуми в четири украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие разгледа пред БНР д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, университетски преподавател.

Първият сценарий според него е най-добрият, но и най-нереалистичен – двете страни – САЩ и Русия, да намерят възможност за диалог, но с компромиси, каквито обаче няма да има.

Още по темата

"Вторият сценарий е малко по-плашещ – ако се стигне до ескалиране на напрежението подвариантите са три. Русия би могла да инсценира авария в АЕЦ "Запорожие", авария, която би била десет пъти по-разрушителна от онова, което се случи в Чернобил. Втората опция е, ако Украйна реши да влезе в анексираните територии, Москва може да реши да не блъфира и да прибегне до употребата на тактическо ядрено оръжие. Ако това се случи, Украйна ще бъде изправена пред опцията или да се предаде, или да продължи действията си. По-лошо би било, ако Западът реши да отговори. Тогава най-уязвимата точка остава Прибалтика. Ако Западът отговори на употреба на тактическо ядрено оръжие, Русия ще разглежда НАТО като страна в конфликта."

На този етап изглежда доста невероятно да има преврат в Кремъл, смята Искрен Иванов.

Русия изчерпва не просто ресурсите си, Русия изчерпва опциите си, изтъкна анализаторът в предаването "Преди всички". По думите му, ако Украйна навлезе в анексираните територии, влизат в сила доктрините, които позволяват на Москва да употреби тактическо ядрено оръжие.

В момента пряка военна заплаха за сигурността на България няма, защото сме под ядрения чадър на НАТО, но военна заплаха за сигурността ни би имало, ако се стигне до удари между Запада и Русия и Русия прибегне към употреба на ядрено оръжие, посочи в заключение политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба ви! Кой се интересува от това. Другаде е заровено кучето.
72
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна колко пари получи от света до сега ? Санкциите срещу Русия работят ли? Енергийната едвасега почва . Догодина очаквайте фалити на заводи в Европа и Сащ. Набутаха ви го яко!
71
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ще вземат толкова, колкото считат за достатъчно. На май муни фи направиха заради крим. Водата им спираха, мост трябваше да строят... Сега ще си решат проблема и никого няма да молят да им пусне водата. Украинците са руско - румънски шведи. Руси и нагли до безкрай.
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия би могла да инсценира авария в АЕЦ "Запорожие", авария, която би била десет пъти по-разрушителна от онова, което се случи в Чернобил" ----------- Сега ако може този човек да обясни , защо Русия ще прави това
69
4
 
7
 
! Отговори
НАТО ли! преди 1 година
НАТО няма да има нищо общо с предполагаемата ядрената атака на Кремъл, тази атака ще бъде отразена от Пентагона, а много скоро след това войната ще свърши. Да му мислят ония, които подкрепяха джу.джето.
68
6
 
9
 
! Отговори
Бесен преди 1 година
Путин и пътник на последна спирка! Скоро ще говорим за него в минало време като достоен наследник на Хитлер!
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютни глупости са написани в тази публикация...
66
0
 
5
 
! Отговори
За статията преди 1 година
Дрън дрън! Единствено верно е, за АЕЦ Запорожие!
65
7
 
13
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Ядрено тактическо оръжие Русия няма да употреби на украинска територия,защото 60% от народа на Украйна са руснаци,а и няма никакъв проблем да вкара пет пъти по 90 хиляди войски след като има милион и половина армия.Тактическото ядрено оръжие е за унищожение на крупни групировки,каквито Украйна няма и за градове крепости,поради което може би немците се отказаха да доставят танкове на украинците,защото въпреки жертвите сега е тука има,тука нема,но тръгне ли мечока сериозно не ми се мисли.
64
5
 
7
 
! Отговори
НАТО ни пази изодзад преди 1 година
Няма страшно , радиацията ще бъде прихваната и унищожена от НАТО ! И косъм няма да падне от главите на плешивите
63
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До опасно е..........тези хора живеят с мисълта, че са империя.............. Хахахааааа, за това ли бегат навсякъде, където могат?
62
4
 
10
 
! Отговори
опасно е преди 1 година
Тези дето го дават отворени, първи ще избягат ако стане нещо. Руснаците са до стената, след тази стъпка те нямат много други. Ако ги натискат още и нямат алтернатива вие какво си мислите, че ще търпят. Дори да сменят ***, тези хора живеят с мисълта, че са империя. Следващи ескалации наистина вече може да прераснат в нещо по-голямо. Всички имате роднини и приятели, не знам някои хора в злобата си според мен въобще не осъзнават последствията. Дано победи живота и разума, но трябва воля от всички
61
9
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен......защо ЕС няма армия............ Ти гледай да не те запукат на ЕС армиите, че ще ти се види тесен света. Г л y п a k.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мечтайте си за преврат
59
7
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Байдънчо се издънил пак !
58
1
 
12
 
! Отговори
Stamat Kodzhabashev преди 1 година
А кой е 3тия сценарий от фантастиката, че го няма в дописката?
57
10
 
7
 
! Отговори
Пут ин -пут аут преди 1 година
До Гледна точкаНе мислете за глупости, а как ще гласувате на нашия референдум за присъединяване към Русия на пролет ...
56
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то във всяка държава живеят хора на комшиите ....тогава да се нападаме и да прайм референдуми....Мрии Путине
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гледна точка--- Как е Бай Данчо , защо ЕС няма армия ?
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз помислих ,че Волгин написа тези руски анализи .Ако Путин използва даже тактическо ядрено оръжие в Украйна вече беше обяснено какво следва много бързо.