След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария

Едва ли ще има преврат в Кремъл, прогнозира Искрен Иванов
29 сеп 2022 17:00, Петя Славова
189
След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария
Снимка: БГНЕС

Три геополитически сценария след проведените от Русия референдуми в четири украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие разгледа пред БНР д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, университетски преподавател.

Първият сценарий според него е най-добрият, но и най-нереалистичен – двете страни – САЩ и Русия, да намерят възможност за диалог, но с компромиси, каквито обаче няма да има.

Още по темата

"Вторият сценарий е малко по-плашещ – ако се стигне до ескалиране на напрежението подвариантите са три. Русия би могла да инсценира авария в АЕЦ "Запорожие", авария, която би била десет пъти по-разрушителна от онова, което се случи в Чернобил. Втората опция е, ако Украйна реши да влезе в анексираните територии, Москва може да реши да не блъфира и да прибегне до употребата на тактическо ядрено оръжие. Ако това се случи, Украйна ще бъде изправена пред опцията или да се предаде, или да продължи действията си. По-лошо би било, ако Западът реши да отговори. Тогава най-уязвимата точка остава Прибалтика. Ако Западът отговори на употреба на тактическо ядрено оръжие, Русия ще разглежда НАТО като страна в конфликта."

На този етап изглежда доста невероятно да има преврат в Кремъл, смята Искрен Иванов.

Русия изчерпва не просто ресурсите си, Русия изчерпва опциите си, изтъкна анализаторът в предаването "Преди всички". По думите му, ако Украйна навлезе в анексираните територии, влизат в сила доктрините, които позволяват на Москва да употреби тактическо ядрено оръжие.

В момента пряка военна заплаха за сигурността на България няма, защото сме под ядрения чадър на НАТО, но военна заплаха за сигурността ни би имало, ако се стигне до удари между Запада и Русия и Русия прибегне към употреба на ядрено оръжие, посочи в заключение политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
6
 
3
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Абсолютни клишета се говорят - повторената 1000 пъти лъжа, че няма пряка военна опасност за България не е вярно. Държава със слаба или никаква армия е винаги под военна заплаха, ако и да не е пряка, тя винаги е съществуваща. По-слабия винаги е в опасност. Мисля че лудия в Кремъл ще заповяда използването на тактическо ядрено оръжие. С това ще започне и унищожаването на Русия, тъй като икономически тя не може да е във военен конфликт с почти целия останал свят. Ресурсите решават всичко в войните.
152
11
 
15
 
! Отговори
Бой на Рашките преди 1 година
Когато Русия бъде разрушена и престане да съществува,какво ще пишете тогава продажни ***!
151
6
 
19
 
! Отговори
очевидец преди 1 година
Хора! След половин година война Русия стигна по суша до Крим и отряза достъпа на Украйна до Азовско море. Взеха си го и това е! Ако решат и до Румъния ще стигнат през Одеса! Страдаме ние, европейците. Задокеанските владетели се чудят къде да си вложат кинтите от колониален империализъм! Европа им е като игра на Монополи,тука купуваме Украйна, тука плащаме наем на Руснаците! Тази война е провалът на димпломацията на 21-ви век!
150
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма 5 сценария, винаги сценариите са само 2: или Украйна губи или Русия печели.
149
5
 
19
 
! Отговори
??? преди 1 година
ЗАЩО СЛЕД КАТО СЕ РАЗПУСНА ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР...НАТО продължи да съществува??Западняците пак прецакаха Русия и бившите соц. страни!!!Или така поне изглежда.............но играта продължава!!
148
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко история до ***. Украина не вьрна земите на Руссия от1991 година. Сега Руссия ще ги вземи. Някой чул за референдум в югославия. Не.... Някой чул за Косово. Не.... Нато и Европа реши че може да раздели югославия. Може да направи Косово. За тях няма санкции, няма наказания. Сега Руссия реши да вьрни своите законо руски земи Киев, Харьков, Донецк, Луганск, Полтава, Херсон, Одесса, Николаев, Запорожье, Крым. Всичко е руски земи. България може да поиска от румь ния доброжа.
147
18
 
8
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До Анонимен 149Да допуснем че съм в грешка и тоя плъх не е диктатор.Защо бягат тогава руснаците?Само не и опорката че това са хора от малцинствата в РФ.Ако ги махнеш тях не знам от РФ какво ще остане.И като си толкова отворен та аз да ти доказвам очевидни неща,що не се направиш на още по умен и ти не ми докажеш че Путин не е диктатор.И прецени много правилно отговора си-кого всъщност защитаваш-Путин или Русия?
146
12
 
9
 
! Отговори
До 148 преди 1 година
Ти етнически българин в Украйна ли си? Много ги разбираш нещата! В ЧабуРаша нищо няма да се развие следващите 100 г., освен радиацията
145
5
 
5
 
! Отговори
До 149 преди 1 година
Ти на ня колко ракии си, та словоблудстваш? То и северно корейците на 99'99% поддържат ким чен ой ...муахаха
144
1
 
5
 
! Отговори
До Сюлейман лъжа преди 1 година
Е па ти като си въЖльо, а аз съм милионер що не ми дадеш децата си да ги направя хора в елитни университети? Клооун
143
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То, че РазПутин е малоуУмен отдавна стана ясно! Но абсолютното доказателство ще е да треснеш АЕЦ Запорожие или атомна бомба на 100-200 км от границата си и след 10-20 години да измрат десетки милиони руснаци от рак. Дреме ме му на дедо Джо, дето е на 10 000 км! Дървото ще го ядат украинците и руснаците и такива балами като нас дето сме наблизо! Добре, че идва сезона на туршиите, а не на марулките
142
10
 
4
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 година
Това за еничарите си го вдянал в главата от книгите от тошковото време!Ако разлистиш османските архиви и западните исторически факти ще видиш,че повечето давали доброволно децата си за еничари.Там имат бьдеще,авторитет,ранг,шанс да се издигнат до паши,везири,до най вьрхови дьржавни постове!Все още не може да се отьрсите от измислените легенди и митове като ,,балканджи йово" и ,,три синджира роби"!Жалко,че ще умрете с промити мозьци!
141
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Toни: Сега остава да докажеш, че Путин е диктатор, но едва ли ще ти се отдаде. За сведение, руснаците в огромната си маса поддържат Путин. Тия дето ни разказват за тях по медиите са в нещастно малцинство. Ако руснаците в нещо обвиняват Путин, то това е в излишна мекота и любовта му към сложни комбинации. Но му прощават, защото знаят, че това е от миналото му в КГБ. Подозирам, че следващият след Путин, ще е родом от Донецк и ще е далеч по-праволинеен.
140
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А най-смешното и парадоксалното е, че в новоприсъединените области украинският език и култура ще се развиват далеч по-добре отколкото в Украйна. Етническите българи в Украйна също гласуваха на референдумите (за което нашите медии мълчат) и гласуваха "За".
139
14
 
10
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
а къ..в референдум ? там едно дърто хю....мне дето незнае на кой свят е потписало хартийка То и аз мога да потпиша една за присъединяване на град москва към Танзания .... Има една и съща стойност
138
1
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Това не е политолог
137
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има и още сценарии, които не им се иска да ги казват но са най-реалистични. путин мобилизира украинците които са се крили по време на референдума и ги праща срещу украинците на зеленски. да видим кой кого ще освободи. от едно време турците са прилагали тази тактика като са взимали момчетата на поробените страни и са ги превръщали в ЕНИЧЕРИ
136
11
 
4
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До българинАко не си разбрал-да.Не може българин да застава на страната на диктатор(уточнявам-не на страната на Русия)Ти сам слагаш Русия и Путин в един шаблон
135
2
 
13
 
! Отговори
България ТурскиКенеф преди 1 година
Не случайно в Европа имаше арт инсталация, която представяше картата на България с турски кенефии с клекала. Така че България е НУЛА по важност и значимост в Международната политика.
134
7
 
10
 
! Отговори
българин преди 1 година
защо ми блокирате втори коментар.Защото съм на страната на Русия?