Путин анексира четири региона в Украйна: Русия ще ги защитава с всички средства

Той призова майките и децата да разберат за какво се борят бащите им
Обновена: 30 сеп 2022 15:53 | 30 сеп 2022 15:44, Нели Христова
671
Путин анексира четири региона в Украйна: Русия ще ги защитава с всички средства
Снимка: БГНЕС

Сцени, банери и екрани бяха поставени до Червения площад преди големия концерт, планиран за петък вечерта, който ще приветства новите анексирани от Украйна територии в границите на Русия. Има обаче съобщения, че на хората се плаща, за да присъстват на тържеството в центъра на Москва

Преди това президентът на Русия изнесе реч по време на церемонията, на която ще подпише анексията на четири украински области – Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск. Той обаче закъсня с повече от 20 минути.

Руският президент започна речта си, като спомена така наречените "референдуми", проведени през последната седмица, за да може Москва да претендира за мандат за териториалните претенции на Путин.

Той твърди, че "резултатите са налице и резултатите са известни".

"Хората са направили своя избор и той е окончателен", заяви Путин. "Сигурен съм, че Федералното събрание ще подкрепи четирите нови субекта на Руската федерация, защото това е волята на милиони хора", каза Путин под бурни аплодисменти.

По-нататък каза, че резултатите са "естествено право" на гласувалите, което е записано в принципите на Обединените нации. "Това е право, базирано на историческото обединение, което е защитавано от поколения руснаци, които са се борили за тези земи", заяви президентът на Русия.

По думите му "хората на Донбас са били "жертви на нечовешки терористични атаки, извършени от режима в Киев".

Владимир Путин поиска минута мълчание в памет на загиналите войници. Той каза, че смели войници са загинали по време на специалната операция. "Те са героите на Русия. Те загинаха, борейки се за земите", каза той.

Президентът заяви, че иска всички в Киев и на Запад да чуят, че тези в региона на Донбас "ще станат руски граждани завинаги". Властите в Киев трябва "да приемат това волеизявление с голямо уважение".

"Това е единственият път към мир", заяви Путин и отново потвърди, че "Русия ще защити земята си с всички средства, с които разполага, за да осигури безопасен живот на нашите хора".

Киев трябва "да се върне на масата за преговори", заяви руският лидер. "Ние сме отворени към това и сме го заявявали многократно. Но украинските власти трябва да уважават изразяването на волята на народа."

Русия ще възстанови руините в градовете и селата и ще развие инфраструктурата, здравеопазването и образованието, обеща президентът. Той казва, че ще се работи за сигурността, така че всички граждани да се чувстват подкрепени от "всяка част от нашата велика родина".

"Унищожаването" на Съветския съюз "унищожи връзките между различните части" на страната, продължава Путин. "Въпреки всички трудности, те са пренесли тази любов към Русия и това чувство не може да бъде унищожено от никого."

Путин казва, че "не се стреми" да се върне към миналото и да възстанови Съветския съюз, но твърди, че „няма нищо по-силно от волята на тези хора да се върнат към своите исторически корени“.

Путин говори за възстановяване на инфраструктурата, но пропусна да посочи, че Русия е тази, която я е опустошила на първо място. А бюджетът, който Русия е предложила досега на хората в четирите региона, е сравнително малък.

"Скъпи приятели, колеги, днес искам да се обърна към войниците, които участват в специална военна операция", каза той и призова техните жени и деца, че трябва да разберат "за какво се борим".

Повтаряйки твърденията, че Украйна принадлежи на Русия, той заяви, че Западът просто търси начини да пречупи Русия, като подкрепя Украйна в нейната борба за независимост и се опитва да я раздели на малки парчета.

"Западът търси нови възможности да ни удари и те винаги са мечтали да разделят държавата ни на по-малки държави, които ще се бият една срещу друга", заяви Путин и обвини Запада, че е "алчен" и че иска Русия да бъде в негова "колония":

Той отправи и други обвинения към Запада - че "тяхната цивилизация и тяхната неолиберална култура е златният стандарт за всички останали", докато "едностранно решава кой има право на самоопределение и кой не".

"Западните страни бяха много ядосани на избора на хората в Крим", твърди той. "Ето защо те вярват, че хората нямат право на самоопределение. Западните елити винаги са били такива. Те са били колонизатори и си остават колонизатори, те дискриминират и правят разлика между първата класа нации и втората класа нации. Затова има "русофобия", която се разпространява из целия запад", казва той.

"Те не искат да ни видят свободно общество. Искат да ни видят като тълпа роби", заяви той, а под бурните аплодисменти допълни: "Русия не им трябва. Русия ни трябва!"

През целия ден руските телевизии показваха празненства из руските градове. Но по улиците на Москва настроението не беше толкова весело. Много хора, с които разговаря екип на BBC, изглеждат притеснени и уплашени.

Мъж на име Андрей изглежда шокиран. "Защо някой завзема територия в 21 век?"

Екипът на BBC пита Андрей какво мисли за твърдението на Кремъл – че огромното мнозинство руснаци подкрепят така наречената "специална операция".

"По-старото поколение го подкрепя", отговаря той. "Те смятат, че просто трябва да бомбардираме всички. Почти цялото по-младо поколение е против това."

Пенсионерката Надежда казва, че подкрепя заграбването на земя от Владимир Путин: "Положително настроена съм към това. Първо, това е наша земя, руска земя. В Украйна нацистите взеха властта. Трябва да ги изкореним."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
462
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави е директно подчинен на Путин.
461
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия (Путин) иска ГЕРБ,ДПС,ИТН и Възраждане да управляват в България.След това ще може да я анексират.
460
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажниците от ГЕРБ и ДПС ,заедно с тяхните патерици Възраждане и ИТН са готови за анексиране на България.
459
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велик президент ! Браво на Путин
458
12
 
12
 
! Отговори
1000% преди 1 година
украйна свърши..................
457
4
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
" Обещаха: "България ще е нова Швейцария!" Но не казват от амфона, колко получават сега Московците бона от амфона? Пак с усилена охрана ту са в Банкя, ту в Бояна, пак със суми многозначни си купуват безгръбначни. Пак за министерски вили цял народ напряга сили, колко върли кожодери пак са милионери. Пак във зоните секретни комунисти имат зимни хижи, хижи летни, като бели гълъбици все от нашите парици. На оградите изправени, надписи стоят поставени: "Елате да гласувате за нас!"
456
8
 
12
 
! Отговори
ОБРАТНО В МАТУШКА преди 1 година
ВЧЕРА ПУТИН СПОМЕНА МНОГО РУСКИ ОПОРКИ КОИТО БРОДЯТ ОТ ГОДИНИ ИЗ НАШИТЕ ШИРИНИ- ..."С НАПЕЧАТАНИ ХАРТИЙКИ ЗАПАДЪТ НЕ МОЖЕ ДА НАХРАНИ НИКОГО....НЕЗАБАВНО ВСИЧКИ РУСНАЦИ ДА СЕ ТРАНСПОРТИРАТ В МАТУШКА ЗА ДА НЕ ПРЕЖИВЯВА ТОЛКОВА МЪКА ДРУГАРЯТ ПУТИН, МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ МУ ДА СЕ УСПОКОИ,
455
7
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Едни юдеи се карат с други юдеи - пък във войните умират християни. Лукава еврейска политика! Пука му и на евреина Путин за избитите бели мъже, за почернените християнски семейства...
454
5
 
12
 
! Отговори
Роко2 преди 1 година
Абе гледах подписването прислугата беше с черни маски,това фетиш ли е или тия още са във филма .
453
15
 
20
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Ще му се на Путин да се нареди в учебниците по история до идолите си Хитлер и Сталин, но реално той е едно евтино копие от АлиЕскпрес. И феновите му едни такива никакви, евтини хорица с празни души.
452
9
 
13
 
! Отговори
### преди 1 година
А бе то и др0гара Хитлер имаше 90% подкрепа на народа и освобождаваше немски земи!
451
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПОЛК АЗОВ: с 3000 бандюги в Лиман :) Мда :) Аз пък очаквам США да снабди Украйна с ядрени ракети и те да си вкарат една доктрина и джуджака да ходи да се пенсионира някъде :)
450
6
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Анексирай Вашингтон и да се свършва. Западът няма нищо общо.
449
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли рускити рекетйори през 90-те години в България. Путин се събра с тях, създаде им правила и основа путинската власт. Който не искаше да е с Путин беше затрит чрез отравяне, сгазване, падане, намушкване, застрелване или катастрофа. ЗАКЛЮЧЕНИЕ: В РФ управлява бившето КГБ заедно с бандитите.
448
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бая пишещи петолъчковци тук все оплакват запада и САЩ, ама то и затова пишат, че белким децата им се уредят да отидат там / Ама Митрофанова нали скрънза, все намира начин да отреже от договореното/ Така че писането продължава
447
4
 
5
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Мълчите. Не знаете къде минават границите, значи. Нищо. И жужака не знае :)
446
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те руснаците с дървения материал нямат проблеми. Ковчезите им излизат почти без пари. Сега и ладите поевтиняха . Заминаха си французите и рационализаторите изхвърляха бая екстри. Остана една заплата на крепостния, ама тя е обещана и като го гътнат може и да не получат роднините. Ей тъй се води война
445
5
 
7
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Пак питам -- къде, според вас, минават новите граници на Матушка? Лиман вътре ли е? Запорожие вътре ли е? А къде ще минават границите утре? Толкова ли е сложен този въпрос за вас? :)
444
6
 
3
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Само дето и той не знае и не казва кои точно територии е анексирал. Къде минават границите на новата ви Матушка днес? Лиман вътре ли е или вън? А утре? Клоуни :)
443
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за хората в тези региони. Следват репресии и забрани за протести и всичко руско. Никой не иска да е част от Русия с Путин начело.