Путин анексира четири региона в Украйна: Русия ще ги защитава с всички средства

Той призова майките и децата да разберат за какво се борят бащите им
Обновена: 30 сеп 2022 15:53 | 30 сеп 2022 15:44, Нели Христова
671
Путин анексира четири региона в Украйна: Русия ще ги защитава с всички средства
Снимка: БГНЕС

Сцени, банери и екрани бяха поставени до Червения площад преди големия концерт, планиран за петък вечерта, който ще приветства новите анексирани от Украйна територии в границите на Русия. Има обаче съобщения, че на хората се плаща, за да присъстват на тържеството в центъра на Москва

Преди това президентът на Русия изнесе реч по време на церемонията, на която ще подпише анексията на четири украински области – Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск. Той обаче закъсня с повече от 20 минути.

Руският президент започна речта си, като спомена така наречените "референдуми", проведени през последната седмица, за да може Москва да претендира за мандат за териториалните претенции на Путин.

Той твърди, че "резултатите са налице и резултатите са известни".

"Хората са направили своя избор и той е окончателен", заяви Путин. "Сигурен съм, че Федералното събрание ще подкрепи четирите нови субекта на Руската федерация, защото това е волята на милиони хора", каза Путин под бурни аплодисменти.

По-нататък каза, че резултатите са "естествено право" на гласувалите, което е записано в принципите на Обединените нации. "Това е право, базирано на историческото обединение, което е защитавано от поколения руснаци, които са се борили за тези земи", заяви президентът на Русия.

По думите му "хората на Донбас са били "жертви на нечовешки терористични атаки, извършени от режима в Киев".

Владимир Путин поиска минута мълчание в памет на загиналите войници. Той каза, че смели войници са загинали по време на специалната операция. "Те са героите на Русия. Те загинаха, борейки се за земите", каза той.

Президентът заяви, че иска всички в Киев и на Запад да чуят, че тези в региона на Донбас "ще станат руски граждани завинаги". Властите в Киев трябва "да приемат това волеизявление с голямо уважение".

"Това е единственият път към мир", заяви Путин и отново потвърди, че "Русия ще защити земята си с всички средства, с които разполага, за да осигури безопасен живот на нашите хора".

Киев трябва "да се върне на масата за преговори", заяви руският лидер. "Ние сме отворени към това и сме го заявявали многократно. Но украинските власти трябва да уважават изразяването на волята на народа."

Русия ще възстанови руините в градовете и селата и ще развие инфраструктурата, здравеопазването и образованието, обеща президентът. Той казва, че ще се работи за сигурността, така че всички граждани да се чувстват подкрепени от "всяка част от нашата велика родина".

"Унищожаването" на Съветския съюз "унищожи връзките между различните части" на страната, продължава Путин. "Въпреки всички трудности, те са пренесли тази любов към Русия и това чувство не може да бъде унищожено от никого."

Путин казва, че "не се стреми" да се върне към миналото и да възстанови Съветския съюз, но твърди, че „няма нищо по-силно от волята на тези хора да се върнат към своите исторически корени“.

Путин говори за възстановяване на инфраструктурата, но пропусна да посочи, че Русия е тази, която я е опустошила на първо място. А бюджетът, който Русия е предложила досега на хората в четирите региона, е сравнително малък.

"Скъпи приятели, колеги, днес искам да се обърна към войниците, които участват в специална военна операция", каза той и призова техните жени и деца, че трябва да разберат "за какво се борим".

Повтаряйки твърденията, че Украйна принадлежи на Русия, той заяви, че Западът просто търси начини да пречупи Русия, като подкрепя Украйна в нейната борба за независимост и се опитва да я раздели на малки парчета.

"Западът търси нови възможности да ни удари и те винаги са мечтали да разделят държавата ни на по-малки държави, които ще се бият една срещу друга", заяви Путин и обвини Запада, че е "алчен" и че иска Русия да бъде в негова "колония":

Той отправи и други обвинения към Запада - че "тяхната цивилизация и тяхната неолиберална култура е златният стандарт за всички останали", докато "едностранно решава кой има право на самоопределение и кой не".

"Западните страни бяха много ядосани на избора на хората в Крим", твърди той. "Ето защо те вярват, че хората нямат право на самоопределение. Западните елити винаги са били такива. Те са били колонизатори и си остават колонизатори, те дискриминират и правят разлика между първата класа нации и втората класа нации. Затова има "русофобия", която се разпространява из целия запад", казва той.

"Те не искат да ни видят свободно общество. Искат да ни видят като тълпа роби", заяви той, а под бурните аплодисменти допълни: "Русия не им трябва. Русия ни трябва!"

През целия ден руските телевизии показваха празненства из руските градове. Но по улиците на Москва настроението не беше толкова весело. Много хора, с които разговаря екип на BBC, изглеждат притеснени и уплашени.

Мъж на име Андрей изглежда шокиран. "Защо някой завзема територия в 21 век?"

Екипът на BBC пита Андрей какво мисли за твърдението на Кремъл – че огромното мнозинство руснаци подкрепят така наречената "специална операция".

"По-старото поколение го подкрепя", отговаря той. "Те смятат, че просто трябва да бомбардираме всички. Почти цялото по-младо поколение е против това."

Пенсионерката Надежда казва, че подкрепя заграбването на земя от Владимир Путин: "Положително настроена съм към това. Първо, това е наша земя, руска земя. В Украйна нацистите взеха властта. Трябва да ги изкореним."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
402
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да гоним руснаците.Ъотслна забрана за внос и износ на руски стоки.На руски фирми с над милион забрана за търговия и услуги На висши представители на властта , областни , кметове и всякакви забрана за пътуване.И още много такива мерки ще турят Путиновата държава в ситуация , че Голдомора ще им се види рай.А самите руснаци ще го свалят и разстрелят.
401
3
 
5
 
! Отговори
Психо путин преди 1 година
Фюрерът на русия е за усмирителна риз153а!
400
1
 
17
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Путин искаше НАТО по далече от границите си , но постигна обратното" -- Нищо не разбираш!!! Кремълският гросмайстор джуджак играе 5D шах :) ВсИчКо ВъРвИ пО пЛаН!!!111
399
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
446....руснак си Личи си По добре се замисли върху това, следващите години как ще развивате икономика.Как ще издържате войска която непременно трябва да присъства като окупатор в завзетите земи.Каква търговия ще имате и стандарт на живот.Който ви препраща след тоталната изолация по подобие на Северна Корея..Това ми кажи Недей бера грижа за украинците.Те ще ви дишат във врата.Няма да имате сън.
398
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски е подал молба по бързата процедура за приемане на Украйна в НАТО Путин искаше НАТО по далече от границите си , но постигна обратното - вкара Украйна в НАТО
397
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 година
A защо просто не експулсираме ВСИЧКИ руснаци от Европейския съюз?
396
2
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Аве, Копейкин събира повече на неговите митинги от тая гротеска на червения площад в момента :) Е, той все пак дава по 40 лева. Жужака повече от 700 рубли, които и по имагинерния кремълски курс не са кой знае колко, не му се откъсната от сърцето :)
395
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джуджето и подкрепящите го живеят в средновековието. Виждам какви са и повечето българските русифили - простовати хорица, живеещи в мизерия, необразовани, беззъби, съсипани от живота.
394
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме Харьков и Одесса да бъдат освободени от Окраина!
393
17
 
15
 
! Отговори
ПРОГРАМИСТ преди 1 година
Давай Владимир цяла Украйна да анексираш! НАПРЕД ВЕЛИКА РУСИЯ!
392
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти си руско говорящ, живееш в държава, която е на крачка от Европейския съюз, гласуваш за присъединяване към изостанала, азиатска територия и шефа на територията за награда те мобилизира в една губеща война. БЕЗЦЕННО.Какъв си го завреха, не е истина. Ха-ха!
391
3
 
14
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Лиман утече" -- Товарищ Генерал току що каза по Первъй Канал "Лиман - наш". Завалията сам не си вярваше, камо ли другите клоуни събеседници. Безценна комедия :)
390
17
 
8
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!
389
8
 
17
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Тези хорица в Украйна къде ги анексираха изкараха късата клечка.Ще тънат в нищета дълги години.Нас тук в България Бог ни погали по главите и сме в НАТО иначе досега кремълските комунисти и тук шяха да пратят танкове да ни освобождават от нацистите:):):)
388
7
 
11
 
! Отговори
Харгалит преди 1 година
Безценно. Колониализмът и демоКрадцията умряха. Окраина също.
387
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе някой знае ли по коя телевизия ще предават всенародните празнинства в Москва по случай анексията?
386
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До площ и население. И колко от тези гласуваха на "референдумите" бе, глу.пчо? А и какво значение има, русия си няма достатъчно територии ли? А украинците там какво да кажат, като не искат да живеят под гнусния сибирски ботуш?
385
4
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Лиман утече.
384
3
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
До Боби. И още нещо МНОГО ВАЖНО. Испания не е извършила агресия с чудовищни смърти и разрушения, нали? Ама така е, цивилизованият свят не е за зомбирани съветски олигоффрени като теб.
383
1
 
6
 
! Отговори
Площ и население преди 1 година
Луган. нар.република - 26,68 х.кв.км2,97 милиона жителиДонец. нар.република - 26,52 х.кв.км4,57 милиона жителиЗапорож.област - 27,18 х.кв.км1,60 милиона жителиХерсон. област - 28,46 х.кв.км0,99 милиона жители Общо 108,84 х.кв.км с 10,13 милиона жители.Територия почти колкото България и 50% повече по население.