Путин подписа признаването независимостта на Херсонска и Запорожка област

След това Кремъл ще обяви, че те влизат в Руската федерация
Обновена: 30 сеп 2022 06:05 | 30 сеп 2022 05:58, Елка Василева
273
Путин подписа признаването независимостта на Херсонска и Запорожка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област, предаде Ройтерс.

Указите влизат в сила веднага и в тях се отбелязва, че президентът е взел решението в съответствие с принципите и нормите на международното право и като е отчел волеизявлението на хората на допитванията.

В двете украински области бяха организираха референдуми за присъединяване към Русия, като властите, поставени от Москва в двете области, заявиха, че мнозинството от населението на всяка една от тях е подкрепило влизането в състава на Руската федерация.

Още по темата
За да бъдат присъединени Херсонска и Запорожка област към Русия, по логиката на Кремъл, е необходимо първо те да бъдат признати за независими субекти на международното право.

Доказателство за това, че Кремъл разсъждава по този начин, е и формулировката на въпросите, която беше използвана по време на референдумите в двете области: "Одобрявате ли областта да излезе от състава на Украйна, да се превърне в независима държава и да влезе в състава на Руската федерация?".

Именно затова са необходими и указите, които е подписал руският лидер. С тяхното подписване Русия признава Херсонска и Запорожка област за независими държави.

Тази формалност е необходима, за да бъде подготвена почвата за днешната церемония в Кремъл, в рамките на която се очаква Русия да обяви, че присъединява четири украински области към своята територия.

На церемонията Москва ще сключи договори за присъединяване с Херсонска и Запорожка област, които с подписването на президентските укази Русия признава за независими държави. Останалите две области, с които утре се очаква да бъдат сключени договори за присъединяване към Русия, Донецка и Луганска област, вече бяха признати от Москва за независими държави още преди нахлуването на руските сили в Украйна.   
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
27
 
36
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Освен Северна Корея не виждам, коя нормална държава ще признае тези измислици на едно лудо джудже. Дори Сърбия, Казахстан и Китай не ги признават, а уж са техни партньори. Референдум с въоръжени войници няма как д а бъде признат, колкото и да иска ботоксовия гном.
3
28
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не подписва независимост, а си подписва вечно осъждане от човечеството за геноцида, зверствата и насилието, които са извършили руските войници и власт в окупираните територии и извън тях.
2
34
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС щом признаха талибаните, ще признаят и тия.
1
32
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Руснаците вече открито говорят за присъедниняването на 4 те области като първи етап на присъединяване. Говорят, че най вероятно ще има втора етап на присъединяване който ще включва Николаев и Одеса. Явно целта на руснаците е да отстъпят харковска област и за сметка на това да оставят Украйна без излаз до море.