Русия не изгаря, а съхранява под земята непродадения газ

Обвиненията за масово изгаряне на неизползван газ не отговарят на реалността
Обновена: 30 сеп 2022 07:10 | 30 сеп 2022 07:01, Елка Василева
65
 Русия не изгаря, а съхранява под земята непродадения газ
Снимка Bloomberg LP

Икономическото въздействие на спирането на газа от страна на Русия е доминиращата тема в европейската политика, но има и опасения относно екологичните последици.

Длъжностни лица от блока се опасяват, че Газпром може да изгаря гориво в находищата си, вместо да го изнася за Европа. Доказателствата обаче показват, че тези опасения са неоснователни, пише Bloomberg.

Още по темата
Излишъкът от руски газ остава под сибирският пермафрост, тъй като находищата в страната са гъвкави и позволяват на Газпром да увеличава или намалява потоците според нужното според анализ на сателитни данни, индустриални анализатори и исторически фигури на компанията.

Тъй като разривът между Кремъл и Запада се задълбочи след нахлуването в Украйна, Газпром намали общите си доставки за ключови външни пазари с 39% между януари и средата на септември. Умишлената атака, предприета от неизвестни лица срещу трите спрени тръбопровода, които доставяха руски газ за Германия, предполага, че намаляването на износа може да бъде дълготрайно.

Количеството газ, което според наблюдения се изгаря в атмосферата - в ключовата производствена зона на Газпром на полуостров Ямал между 10 август и 21 септември е средно 1,18 милиона кубични метра на ден, според изчисления на Bloomberg, базирани на анализирани сателитни данни от Групата за наблюдение на Земята към Института за обществена политика Пейн към Минното училище в Колорадо.

Това е близо 28% под нивата на изгаряне, наблюдавани в района през същия период преди година, показват изчисленията. Той е над средния от същия период на 2020 г., който беше малко над 1 милион кубически метра на ден.

„Тенденцията за изгаряне на Ямал не се е променила през последните няколко месеца“, каза д-р Михаил Жижин, изследовател в Института за обществена политика Пейн, който анализира данните.

Наблюдаваните обеми на изгаряне са само малка част от дневното производство на Газпром, което е средно 838 милиона кубически метра от август до средата на септември. Производството е намаляло с 473 милиона кубически метра на ден спрямо същия период преди година, тъй като износът за Европа беше намален, показват изчисления на Bloomberg. Ежедневните доставки на производителя за ключови пазари са намалели с 302 милиона кубични метра спрямо август-септември 2021 г.

Данните за изгаряния газ се основават на нощни данни от сателити, измерващи високи радиационни емисии, свързани с газови изригвания. Нощните засичания се съпоставят спрямо дневни сателитни изображения, както и с географски и геоложки метаданни, публикувани от руски производители на петрол и газ и правителствени агенции. Облачните нощи ограничават засичането на изгаряния.

Дори при относителната стабилност на изгарянето в ключовите зони за производство на газ на Газпром Русия все още безспорно е най-големият нарушител, когато става въпрос за изгаряне на газ в атмосферата, според данни на Световната банка. Страната е изгорила общо 25,4 милиарда кубически метра газ миналата година, показват данните.

Полуостров Ямал е дом на най-големите находища на Газпром, включително гигантския проект Бованенково, който сам изпомпва над 20% от общия добив на газ на производителя. Ямал е основният източник на руски газови доставки за Европа, които бяха ограничени от май, тъй като отношенията на Кремъл със Запада се влошиха след нахлуването в Украйна.

Търсенето на природен газ винаги е имало сезонен характер, водено до голяма степен от необходимостта от отопление през зимата. Газпром „демонстрира, че може да се справи с по-трудните изисквания за балансиране, без да навреди на производствения капацитет на находищата“, каза Виталий Ермаков, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Газпром не отговори на искане за коментар.

„Поради неравномерните модели на потребление, „Газпром“ трябва да променя значително производството си на месечна база всяка година“, каза Вячеслав Кулагин, ръководител на отдела в Института за енергийни изследвания към Руската академия на науките. „Няколко големи проекта на Газпром нагоре по веригата функционират като газови бутилки, където кранът понякога се отваря докрай, а понякога се затяга значително.“

Още подобни материали четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40 Странно, че тоя "дедо дето не си помни името" така хубаво ви наигра :)))), а пък Урсула на диванчето докарва инфаркт на 500 русофили всеки ден :))))
33
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците си горели газа, руснаците си гръмнали тръбите, руснаците пиели одеколон, руснаците една ютия не могат да направят, руснаците си чупели ръцете за да не ги мобилизират, руснаците си рвзглобявали самолетите за резервни части.....а американците що не си видят дедото дето ги ръководи и не помни името на жена си или ние ЕС нашта Урзула дето Ердоган я намести на дивана.
32
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 "Имат си технологии хората." Всички "технологии" с които се добива газ в Просия са западни, със западни машинарии :)))))
31
12
 
10
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
До Кмета на БургасКолко да е техен. Да не са го произвели от изходна суровина? Те ще кажат, че и газа и въглищата в Донбас са техни, но са украински.
30
5
 
18
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
И с газта е като войната. Знаят как да я пуснат , но не знаят как да я спрат. В пустинята Каракум преди повече от 40 г. откриват газ и я запалват. Била малко и е неефективно да се разработи. Газта гори и да днес за чист въздух. Не знаят как да я спрат.
29
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците си мислят че най големия производител на газ и петрол в света няма да знае как да ги съхранява и ще ги изгаря всеки път когато няма пазар?? хахахах. Имат си технологии хората. Да му мисли западна Европа дето няма нищо. Ние също ще се оправим. България не е голям консуматор на енергия и има достатъчно алтернативи за диверсификация. Големите западни държави обаче нямат тези опции които имаме ние. Дано само бъдещите ни политици да осъзнаят в каква добра позиция се намира България.
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като разривът между Кремъл и Запада се задълбочи след нахлуването в Украйна. . . . . . . . Горката Е. л. к. а едно изречение не може да напише без грешки, разбира се! Пълен и съкратен член - пълна неразбория!
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като разривът между Кремъл и Запада се задълбочи след нахлуването в Украйна. . . . . . . . Горката *** едно изречение не може да напише без грешки, разбира се! Пълен и съкратен член - пълна неразбория!
26
5
 
16
 
! Отговори
Кмета на Бургас преди 1 година
Газа си е техен, ако искат и на супа ще го правят.
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче дали изгарят допълнителни количества се вижда не в производствената зона на Ямал, а на финландската граница, тъй че тоя "репортаж" пак го е правил някой с банкова сметка към Кремъл. :)))))
24
5
 
4
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
До Петров 19 Ами според стари хора всичко е било тяхно и жени и ракия,и мезета и т.н е сигурно щото по това време е нямало модерни перални и хладилници.
23
11
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Марчето:,, взривовете са станали в територии контролирани от западни разунавания,, Марче значи според твоята логика или на там онзи дето ти е казал да изръсиш подобна идиотия означава ли че след като България се намира в зона контролирана от Вашите разузнавачи като Малинов,Копейкин,Сидеров и т. н. всички тези тежки катастрофи с жертви и последвалите бури ,дори мълния уби хора са ВАШЕ ДЕЛО.
22
13
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
В този Ямал няма ли кой да прасне една бомба и да се приключва с този газ, а? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
21
15
 
8
 
! Отговори
убивайте русофилите преди 1 година
където ги срещнете
20
2
 
7
 
! Отговори
мужики обосралис преди 1 година
опят.
19
10
 
12
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
45 г. комунизъм и забавяне на нашето развитие с десетилетия --не ти ли е достатъчно. През ВСВ в Европа се е говорило нарицателно за гръцки глад, а сега къде е България и къде е Гърция. Колкото сме по близо до Русия толкова сме по далече от нормалния свят.
18
14
 
3
 
! Отговори
Петров преди 1 година
До aa1830 Какви мизерии са правили руснаците тук, рязали са партизански глави или са убивали деца като бългерианите?
17
11
 
7
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Бългерианите ще се топлят с мечти за танкери тази зима. Поне за мечтите не не се плаща засега. Гаранция - Киро дъ Кънейндиън, половата шпага на канадската провинциална общност
16
9
 
20
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Всяка втора статия за Русия... Аре укротете се малко. Да не ги мислиме толкова руснаците, и само да си спомним (барабар със всичките мизерии които са правили) ако не бяха те или щяхме да сме като кюрдите в Турция или половината свят щеше да говори немски сега.
15
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 6 ,приятел къде тоя азерски газ бря ,много лъжи от Киро лъжеца )