Русия не изгаря, а съхранява под земята непродадения газ

Обвиненията за масово изгаряне на неизползван газ не отговарят на реалността
Обновена: 30 сеп 2022 07:10 | 30 сеп 2022 07:01, Елка Василева
65
 Русия не изгаря, а съхранява под земята непродадения газ
Снимка Bloomberg LP

Икономическото въздействие на спирането на газа от страна на Русия е доминиращата тема в европейската политика, но има и опасения относно екологичните последици.

Длъжностни лица от блока се опасяват, че Газпром може да изгаря гориво в находищата си, вместо да го изнася за Европа. Доказателствата обаче показват, че тези опасения са неоснователни, пише Bloomberg.

Още по темата
Излишъкът от руски газ остава под сибирският пермафрост, тъй като находищата в страната са гъвкави и позволяват на Газпром да увеличава или намалява потоците според нужното според анализ на сателитни данни, индустриални анализатори и исторически фигури на компанията.

Тъй като разривът между Кремъл и Запада се задълбочи след нахлуването в Украйна, Газпром намали общите си доставки за ключови външни пазари с 39% между януари и средата на септември. Умишлената атака, предприета от неизвестни лица срещу трите спрени тръбопровода, които доставяха руски газ за Германия, предполага, че намаляването на износа може да бъде дълготрайно.

Количеството газ, което според наблюдения се изгаря в атмосферата - в ключовата производствена зона на Газпром на полуостров Ямал между 10 август и 21 септември е средно 1,18 милиона кубични метра на ден, според изчисления на Bloomberg, базирани на анализирани сателитни данни от Групата за наблюдение на Земята към Института за обществена политика Пейн към Минното училище в Колорадо.

Това е близо 28% под нивата на изгаряне, наблюдавани в района през същия период преди година, показват изчисленията. Той е над средния от същия период на 2020 г., който беше малко над 1 милион кубически метра на ден.

„Тенденцията за изгаряне на Ямал не се е променила през последните няколко месеца“, каза д-р Михаил Жижин, изследовател в Института за обществена политика Пейн, който анализира данните.

Наблюдаваните обеми на изгаряне са само малка част от дневното производство на Газпром, което е средно 838 милиона кубически метра от август до средата на септември. Производството е намаляло с 473 милиона кубически метра на ден спрямо същия период преди година, тъй като износът за Европа беше намален, показват изчисления на Bloomberg. Ежедневните доставки на производителя за ключови пазари са намалели с 302 милиона кубични метра спрямо август-септември 2021 г.

Данните за изгаряния газ се основават на нощни данни от сателити, измерващи високи радиационни емисии, свързани с газови изригвания. Нощните засичания се съпоставят спрямо дневни сателитни изображения, както и с географски и геоложки метаданни, публикувани от руски производители на петрол и газ и правителствени агенции. Облачните нощи ограничават засичането на изгаряния.

Дори при относителната стабилност на изгарянето в ключовите зони за производство на газ на Газпром Русия все още безспорно е най-големият нарушител, когато става въпрос за изгаряне на газ в атмосферата, според данни на Световната банка. Страната е изгорила общо 25,4 милиарда кубически метра газ миналата година, показват данните.

Полуостров Ямал е дом на най-големите находища на Газпром, включително гигантския проект Бованенково, който сам изпомпва над 20% от общия добив на газ на производителя. Ямал е основният източник на руски газови доставки за Европа, които бяха ограничени от май, тъй като отношенията на Кремъл със Запада се влошиха след нахлуването в Украйна.

Търсенето на природен газ винаги е имало сезонен характер, водено до голяма степен от необходимостта от отопление през зимата. Газпром „демонстрира, че може да се справи с по-трудните изисквания за балансиране, без да навреди на производствения капацитет на находищата“, каза Виталий Ермаков, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Газпром не отговори на искане за коментар.

„Поради неравномерните модели на потребление, „Газпром“ трябва да променя значително производството си на месечна база всяка година“, каза Вячеслав Кулагин, ръководител на отдела в Института за енергийни изследвания към Руската академия на науките. „Няколко големи проекта на Газпром нагоре по веригата функционират като газови бутилки, където кранът понякога се отваря докрай, а понякога се затяга значително.“

Още подобни материали четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
8
 
2
 
! Отговори
Мъдреца преди 1 година
Шанса да успеем като свободна и европейска държава е да гласуваме за десните партии като Демократична България или за Код на Петър Москов. Всички останали партии в кошчето за ***. Не може да се гласува за партии и лидери които искат да завличат България назад в миналото и да ни набутват в лапите на алчната, ненаситна, корумпирана и агресивна Русия. Това е срам и позор за хилядолетната история на европейска и натовска България .
53
6
 
1
 
! Отговори
Мъдреца преди 1 година
Шанса да успеем като свободна и европейска държава е да гласуваме за десните партии като Демократична България или за Код на Петър Москов. Всички останали партии в кошчето за ***
52
7
 
1
 
! Отговори
Антонии преди 1 година
Все още има невежи и простовати българи защитаващи Агресивна Русия. Въпреки сто процентовата вина на руснаците за войната която водят срещу свободна и независима Украйна. Избивайки цивилното население и окупирали, част от Украйна. Такава наглост и цинизъм го може само Русия, а тъпанарите въпреки хилядолетната история на България продължават да се държат като руски лакей и слуги защитавайки я.
51
2
 
2
 
! Отговори
ДРАКОНА СЕ УСМИХВА преди 1 година
"Русия не изгаря, а съхранява под земята непродадения газ!" ха така, под земята и да си остане завинаги !!! ОСВЕН АКО КИТАЙ НЕ ГО ИЗКУПИ НА ЦЕНА ПОД СЕБЕСТОЙНОСТТА. ЗАСЕГА РУСНАЦИТЕ СА НАМАЛИЛИ ЦЕНАТА С 60% ЗА КИТАЙ.
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46. Не е тъпо, защото газа в Русия не се вади от недрата, а сам си излиза от блатистите местности, те само го улавят. Затова, често се запалва, когато концентрацията му нарасне. Руският газ е много по-евтин от американският, за който разходите за добиване са големи. Освен това, руският газ не се втечнява, а се съхранява в газообразно състояние, така се и транспортира, по тръба. чете бе хора, четете. И не вярвайте на всичко.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия била нахлула в украйна и това било недемократично. А преди това когато русия искаше да се спазват човешките права в украйна да не се убиват и изгарят хора къде беше тази демокрация. Когато русия искаше да седнат на масата на преговори къде беше демокрацията къде беше тоя запад америка които сега реват и взривяват материалните блага създадени от противника те не използват ли абсолютно всички икономически и физически методи за да ги превръщат в оръжия срещу русия . Значи западното може !
48
0
 
3
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До Лъже Къде прочете за жужака бе .... пише че е базирано на наблюдения от космоса. Ама не моиш се изпика без да споменеш ***, нали?
47
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А това е грешка - трябва да го горят всичкия на границата с прибалтийските републики и финландия, та като го гледат от другата страна да им е светло и топло през зимата.
46
14
 
9
 
! Отговори
Смислов преди 1 година
Значи.. извличат компресирания газ от земята, по-сложна и скъпа технология, и след това... пак го компресират и вкарват в земята... гениално, как до сега другите са се сетили за това, руснаците отново са лидери в иновациите.
45
0
 
9
 
! Отговори
НАЙ-ПОСЛЕ преди 1 година
Мисля че всички държави вече са доволни от положението ! Нито Европа нито Русия искат руски нефт и газ за Европа ! ! ! ! ! ! Всички получиха желаното ! ГОТОВО !
44
5
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Леле, мале... ми сега, знаете ли колко от служителите в хранилищата пушат? Не ми се мисли... енда цигарка и цял живот умрял... язък за хубавия газ.
43
0
 
0
 
! Отговори
не преди 1 година
льжи бе никои нищо не ти даваима6 си то4но нищо
42
1
 
8
 
! Отговори
Офф преди 1 година
Не ми се мисли, ако има някой пушач там...
41
3
 
9
 
! Отговори
споко преди 1 година
Българина е оцелял през вековете без газ и нефт сега си имаме Нинова тя дава всичко.
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не изгаря, а съхранява под земята непродадения газ - Осъзнавате ли колко тъпо звучи това- Вадят го изпод земята и за разнообразие го набутват на друго място компресиран под земята.... трябва хич да нямаш мозък да си мислиш че това е истина
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесна новина(цел).
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това от държавата която произвежда Лада
37
13
 
33
 
! Отговори
Курти Куртев преди 1 година
Не гледайте в канчето на имащия !!!! Има си газ , ще си го прави каквото си иска !!!! Да му мислят тези , които нямат ни газ , ни нефт , ни въглища , ни дърва нито нищо ...Но имат Фон Лай.нен и кукундрели ...Дядо ви БайДъньо и компания си умират от кеф ...Прекараха Европа за пореден път ....А сега , честито :) :) :)
36
17
 
27
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Петров 19 Руснаците не са правили никакви мизерии у нас , само дето съсипаха хубавата ни държава и още не можем да се оправим.
35
1
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Стефчо-тариката 15 Руския петрол от Татово време оцветен ли е ? Откраднал си го от държавата.Така ли е ? Така е ..