"Газпром" спря транзита на газ през Австрия

Преустанови са доставките за деня и за италианския енергиен гигант "Ени"
1 окт 2022 18:45, Анисия Иванова
41
"Газпром" спря транзита на газ през Австрия
Снимка: БГНЕС

Руската газова компания "Газпром" заяви днес, че транзитът на газ през Австрия е преустановен, след като австрийският газов мрежов оператор е отказал да потвърди така наречените транспортни номинации, предаде Ройтерс.

Номинациите за транспортиране на газ са документи, в които се набелязват заявените количества газ за деня за транспортиране и доставки.

В изявление в "Телеграм" "Газпром" казва, че проблемът се дължи на регулаторни промени в Австрия и допълва, че работи съвместно с италианските потребители на транзитния газ за разрешаване на проблема.

По-рано днес италианската енергийна компания "Ени" заяви, че доставките на руски газ за Италия за деня са временно преустановени. Италия получава газ по газопровод, влизащ в страната от Австрия.

"Газпром" ни съобщи, че не може да потвърди доставките на поисканите обеми газ за днес, споменавайки за невъзможност за транспортиране на газа през Австрия", гласи съобщението на италианската компания. "Тази събота следователно потокът от руски газ, предназначен за "Ени" през входния пункт в Тарвизио ще бъде нулев", се допълва в текста.

Основната част от руския газ, доставяна за Италия, минава през Украйна по газопровода ТАГ, който идва в Тарвизио в северната част на страната, на границата с Австрия.

Според говорител на "Ени", цитиран от италианската агенция АДЖИ, "Газпром" твърди, че не е в състояние да спази нужните правила за получаване на услугата за разпределяне на газа в Австрия, там, където той трябва да бъде доставен, докато ние констатираме, че Австрия продължава да получава газ на пункта за доставка на словако-австрийската граница". Говорителят добави, че "Ени" продължава да работи с "Газпром" за възстановяването на потока към Италия.

Износът на руски газ за Европа постоянно спада от началото на санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна.
 
Още в началото на инвазията "Ени" обяви, че отстъпва дела си от 50 процента в газопровода "Син поток", който контролираше по равно с "Газпром".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 1 година
Ако нямате какво да ядете, мога да ви предложа моя вурст!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименВчера Гинеколожката дойда да обяви, че връзката Александруполис-Стара Загора ще продължи до Германия и не Боце Борисов, а тя, майката на 7 деца, ще определя кога и къде ще ходи газа. Генералът със сивите чорапи ядосано чукна токове и си помисли: Излиза, че немци ще ми кажат кога да сдавам властта и да си ходя в Славяново. Аман от тая немскоговоряща напаст! И от този старец Бай Дън,дето само Китай ще го оправи!
30
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокошкарите любящи калная"матушка си мислят,че светът се върти около московската газ .До година никой в Европа няма да помни с какво се е занимавала газпром.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ВоваЕдно време СССР и комунистите окрадоха България.Тонове злато дадохме за жълти стотинки!Старите руснаци още помнят Българските продукти които изнасяхме за СССР,като най качествени в комунистическия строй!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кори Е да де ,тръба без газ е като имаш х..ама не ти става.Да я взимат урките
27
2
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Иде зима,господа...
26
10
 
21
 
! Отговори
Вова преди 1 година
Навремето имахме нафтови печки и нафта промишлена която беше жълти стотинки.Зимата никой не мислеше как и дали ще се стопли.И газ имаше и всичко идваше от Русия.Ако не беше Живков и СССР в България още щяхме да сме с кални улици и газени лампи,даже водопроводи нямаше да има,вадиш вода от герана.Русия,комунистите и Живков построиха България а сега Европа и Америка отгледа продажници и функционално неграмотни и са навсякъде.
25
12
 
4
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До нЕкой, след войната "Газпром" става собственост на Украйна. С какво Москва ще плаща репарациите? Те освен суровини друго нямат.
24
15
 
8
 
! Отговори
нЕкой преди 1 година
Дреме ми. Газ за ес ще има. Важното е че п.утлер го духа и в.атницоте също. Блатная е затънала вече без начин за спасение. Пълня изолация я чака и гладомор
23
8
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
Няма нищо да си топлят икономиката с Австрийска газ!
22
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и да не го правят?! На билбордове в Швейцария пише: "Ако съседът ти поддържа в жилището си повече от 19 градуса позвъни и ще получиш награда от 200 франка". Подобна иди0тщина в Русия няма да видиш.
21
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, те просто решили та почнали война, решили, та спряли газа, а запада тук непричем. Те са ангели небесни, начело с херувима фон дер-аристократицата с каменно лице и лишена от всякаква душевност и емоции. Тя се радва само когато някой страда. А днес се домъкна да ни поздрави с най-скапаната сключена сделка на земята.
20
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иде глада в Раша. Гладомор. Там ги разбират тея неща. Ако бех pyшляк, вече са съм емигрирал.
19
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 Просия е в 10ти век. :))))
18
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските терористи вече отаяно се опитват да причинят НЯКАКВИ разногласия сред европейските държави, а вместо това ядат само токати :))))
17
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами аз предлагам да изолираме и Саудитска Арабия от цивилизования свят! Тия хора убиват журналисти и ги разтварят с киселина! Да ги заклеймим и изолираме! Ааа, не можем, защото били огромен производител на нефт? Или можем? Урсула какво ли мисли по тоя въпрос? Не е ли редно, като сме тръгнали, да бъдем принципни? Без Русия в 19ти век, а и без Саудитска Арабия в 16ти, ама пък демократично и цивилизовано?
16
12
 
14
 
! Отговори
европеец преди 1 година
До 13. Само че може и да не го направиш. И това е свободата и ценността на цивилизования свят. Щото в просията всичко е под диктат и не можеш да избираш.
15
16
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Истината боли а? : -) Щом обиждаш русофилистисчо значи си безсилен. Чети пак - ГАЗПРОМ решава да спре защото имало някаква бюрократична спънка уж. Забележи ГАЗПРОМ не може да потвърди доставките и че НЯМА да пусне газ от пРоссисикия край на тръбата. Австрия едно кранче не е завъртяля и нищо не е спряла.
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КО СТАНА ВЕ - Глупчо - все едно да платиш на мен да ти продам 20 тона картофи, аз съм ги приготвил, извадил от склада, ама бай Ставри, който ти е обещал да ги достави от мен до теб с камиона си излиза отпуска - такава е ситуацията. Кой е виновен освен бай Ставри???
13
19
 
16
 
! Отговори
КО СТАНА ВЕ преди 1 година
Италия нали се похвали, че е платила в РОуБли? И пак няма газ. С пРоссиа, ГАЗъПРОМ и това фас шистче *** Ин да си нямаш работа.