В речта си Путин бе като гневен таксиджия, а не политически лидер

Той отдели повече внимание на нападките срещу Запада и смяната на полове
Обновена: 1 окт 2022 09:46 | 1 окт 2022 09:34, Нели Христова
628
В речта си Путин бе като гневен таксиджия, а не политически лидер
Снимка: БГНЕС

Осем години и половина след като Владимир Путин обяви анексирането на Крим, той събра елита на Русия в Георгиевската зала на Кремъл за още една церемония по заграбването на земя, този път предявявайки претенции към още четири украински региона.

Формалностите по анексирането бяха предшествани от гневна, разсеяна реч, която се спря само накратко на Украйна или на четирите региона, които Русия сега претендира, че са част от нейната територия. Вместо това Путин порица Запада за редица грехове, вариращи от дестабилизирането на Русия през 17 век до разрешаването на операциите за смяна на пола.

Още по темата

Той също така повтори заплахата си да използва ядрени оръжия, твърдейки, че САЩ са "създали прецедент" за използването на ядрена сила през 1945 г.

Речта в петък вероятно ще остане в историята като още един крайъгълен камък в дългото управление на Путин. И въпреки че беше в същата зала, пред същата тълпа и носеше същото послание като при анексирането на Крим през март 2014 г., контекстът този път бе много различен.

Тогава Путин повлече голяма част от руския елит и общество със себе си, на вълна от патриотичен плам, подсилен от пропагандата на държавната телевизия. Извън Русия, докато мнозина бяха шокирани от заграбването на земя, други смятаха, че Путин има право: след Ирак и Либия, как може Западът да чете лекции на другите за нарушаване на суверенитета? Много европейски политици искаха да се върнат към обичайните си отношения с Русия възможно най-бързо.

Този път вътрешната и международната ситуация са далеч по-неблагоприятни за Путин. У дома той предприе непопулярна кампания за мобилизация, което накара стотици хиляди руснаци да се опитат да напуснат страната. Подобренията в качеството на живот, донесени от първите години на путинизма, "изсъхват" на фона на санкции и международна изолация.

От февруари насам руският лидер се превърна в международен изгнаник, като дори незападни лидери порицаха явната му агресия в Украйна, подкопавайки твърденията му в петък, че говори от името на целия незападен свят.

През 2014 г. той осъди лицемерието на западните политици, които "наричат ​​нещо бяло днес и черно утре", и мнозина кимнаха в съгласие.

Той предложи по-яростно, но по-малко последователно изобличение на Запада, повече като гневен таксиметров шофьор, отколкото държавен глава. "Те не искат да сме свободни, те искат да бъдем колония, те не искат равностойно партньорство, искат да ни крадат", каза той.

Путин се отклони от осъждането на "тоталитаризма, деспотизма и апартейда" на днешния запад до споменаването на историческото ограбване на Индия, бомбардировките на Дрезден в края на Втората световна война и "многото полове" в модата на запад.

Мисията на Русия, каза той, е да "защити нашите деца от чудовищни ​​експерименти, предназначени да унищожат тяхното съзнание и техните души". "Искаме ли на нашите деца да се предлагат операции за смяна на пола? Свидетели сме на чист сатанизъм на Запад", заяви той.

Андрей Колесников от Фондацията Карнеги за международен мир написа в Twitter: "Речта на Путин е набор от невероятно неграмотни конспиративни клишета, които преди 30 години можеха да бъдат прочетени в маргинални национал-патриотични вестници. Сега това се превърна в политика на бившата суперсила, която дори по времето на съветските лидери не можеше да си позволи подобен дискурс."

Относно Украйна Путин каза, че Русия е "готова за преговори", но веднага последва това с настояване, че анексираните територии ще бъдат част от Русия "завинаги" и не могат да бъдат част от никакви преговори.

Украйна вече каза, че ще игнорира анексиите и ще продължи военната си кампания за възстановяване на територия. Киев смята, че всяко "прекратяване на огъня" просто ще даде на Русия време да се прегрупира преди подновяване на атака.

В края на краищата в речта си от март 2014 г. Путин изрично изключи възможността за завземане на повече територии: "Не вярвайте на тези, които се опитват да ви плашат с Русия и които крещят, че други региони ще последват след Крим... Ние нямаме нужда от това."

И все пак, ето ги отново в зала "Свети Георги", ръкопляскайки, когато още четирима назначени от Москва марионетни лидери подписаха своите региони на Москва.

Но анексирането включва нещо повече от парчета хартия и докато през 2014 г. Русия току-що беше извършила бърза и скрита военна операция за превземане на Крим, този път нещата не са толкова ясни. Боевете продължават в и около четирите региона, за които Русия претендира, което налага заповедта за мобилизация.

Речта на Путин остави без отговор почти всички ключови въпроси за това какво може да се случи след това. Неговият говорител Дмитрий Песков не можа да каже в петък сутринта дали Русия претендира за целите Запорожка и Херсонска област или само за частите от тях, които вече контролира, като обеща да "изясни" това по-късно. Речта не ни остави по-знаещи.

Публиката в петък, предимно по-възрастни мъже с охрана и военен опит, мрачно аплодира своя лидер. Но мнозина в руския политически елит са ужасени от събитията от последните няколко месеца, дори и да са не отправили публично критиките си. Те също остават в неведение за това как могат да се развият събитията.

"Никой не знае какво ще се случи след това, ясно е, че няма голяма стратегия", каза московски източник, вътрешен политически човек с добри връзки. "Ако едно нещо не работи, ще опитаме нещо друго и никой не знае докъде ще доведе. Решенията се вземат в главата на един човек."

Докато Путин говори от две десетилетия за желанието на Запада да унищожи Русия, интензивността и повторението, с които той се зае с темата в петък, предполага, че това не е просто политически театър: той наистина е повярвал в това.

Какво означава това за най-големия въпрос от всички остава неясно. Дали този плам го прави повече или по-малко вероятно да използва ядрени оръжия? Блъф ли са заплахите му или не? Отново, тези в Москва не са по-добре информирани от останалите от нас: "Никой не знае. Съмнявам се дали и той вече знае, честно казано", каза източникът.

Анализът е на Шон Уокър, кореспондент на The Guardian за Централна и Източна Европа. Преди това той прекарва повече от десетилетие в Москва и е автор на The Long Hangover: Putin's New Russia and the Ghosts of the Past


628
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
484
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Диоген Ревеш така за да се издокараш като един истински евроатлантик. Ако тука бяхме под контрола на бившето СССР съвсем друга песен щеше да пееш. Имаше да крещиш лозунги по площадите и да гониш капиталисти.
483
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде русофоби надпреварва те се да лижете американски и евроатлантически *** и без това нищо смислено не можете да кажете.
482
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Росии случится нечто вроде государственого переворота. В том году нападут китайцы. Они дойдут до Урала. - Пророчество.
481
3
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 месеца
До Анонименказа им го в очите на джендърите
480
3
 
5
 
! Отговори
СЕГА СЛЕД ЛИМАН? преди 2 месеца
КОИ ЛИ ГЕНЕРАЛИ ЩЕ "САМОУБИЕ" ПУТИН? ЗАЛАГАМ ЗА ШОЙГУ- ИЛИ ПОНЕ ЩЕ ГО ЗАТОЧИ НЯКЪДЕ В СИБИР.
479
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 40 години в тази статия той щеше да е апотеоз. Ех времена, ех нрави. Защо България няма една умерена политика на златната среда. Защо от едната крайност на отричане се хвърлихме в другата крайност?
478
12
 
10
 
! Отговори
Ами каза им го преди 2 месеца
РУСИЙСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИМА НОВИ ГРАНИЦИ, МИСТЪР ЗАПАДЕ! БУДЬ ОСТОРОЖНЬI, ПОЖАЛУЙСТА! Речта на Путин на Церемонията в Кремъл не е за Донбас и Украйна, а за същността, причините и корените на това, което се случва сега на планетата.Велика Реч!От 16:00 ч, 30.09.2022 г. Русийската Федерация има нови граници, мистър Западе!Будь осторожны, пожалуйста!Маша Кременска
477
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна губи войната и губи територии.....................да видим сега какво ще прави тия тъ.пак и наркоман Зеленски и другите фашисти в Киев???
476
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин говори, като див, руски, селски каруцар, който вече не си владее нервите, защото знае, че истината е съвсем друга... Лиман вече е деанексиран, а след него ще има още много подобни градове...
475
4
 
9
 
! Отговори
А бе преди 2 месеца
То и "таксито" Русия се оказа голям "дарак" - гуми без грайфер,без еърбег,без компютър, а задкормилното устройство - без мозък!
474
5
 
9
 
! Отговори
Маг Минчо преди 2 месеца
"Гневният таксиджия" заплашва с ядрена война,а Америка приключи война с атомно оръжие. Прецедентът САЩ да използват ядрена бомба беше срещу "фашистка" Япония и още по-бързо доведе края на ВСВ.Това е разликата, която Путин обаче не споменава, защото е неудобна за него . Още по-неудобно ще му е да отговори, ако бъде питан, Защо плаши с атомен удар неЯдрена страна като Украйна ???
473
8
 
15
 
! Отговори
Диоген преди 2 месеца
Вчера ме разбиха думите на Александър Невзоров -"Когато Путин умре, и на гроба му минат всички, на които съсипа живота,ако всеки от тях си събуе гащите и свърши по "голяма нужда", последния от високо ще може да каже "Здравейте" на космонавтите от Международната космическа станция"
472
5
 
20
 
! Отговори
Киро жокера преди 2 месеца
Определението за този дребен никъквец и жалък човечец е изр*д изв*рг антихрист и богохулник и като пукне ще е в най големите казани и най злите дяволи ще правят от него яхния
471
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя свят отдавна не става за нищо.Изчерпа се още 90те години,почти с падането на комунизма.Щом той не сработи,а бе последната надежда,какво да очакваме.Даже Путин да не гръмне света,поколението след нас с ниската обща култура вече ще е края на света.
470
1
 
4
 
! Отговори
моника бонева преди 2 месеца
Съсипахте го този свят,бе!Така би казал Шишо Бакшишо, ако беше таксиджия по света :( Аналогия със съсипахте я тази държава, относно България.
469
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
странно защо таксиджиите и други нереализирали се учени от източна европа работят черна работа в пропадналият запад а не отиват в рая на света раша да печелят и изучат децата си си
468
16
 
10
 
! Отговори
Бат Сали преди 2 месеца
Мачкай Вова! С тебе Алах и пророка Мохамед!
467
11
 
13
 
! Отговори
Москва потъна преди 2 месеца
Путин е таксиджия при това е и крепостен селянин то от там идва тоталната щета.
466
9
 
12
 
! Отговори
PL преди 2 месеца
Какво ли става на летище Балбек край Севастопол. Имало голяма заря на летището. Вай вай. :)))
465
3
 
5
 
! Отговори
PL преди 2 месеца
До 482.Ке чакам и много ако треба пич. Така както на PL граница чакаме последния руски солдат да пристигне на колело веейки белия байрак, ама май май гальба няма да го дочака ме. Колкото до Чувалите-те са пъстри и са от най евтините понежно голямо количество:)))