С 93.6 млрд.долара са обеднели най-богатите руснаци

Спадът в доходите им е от началото на годината
3 окт 2022 15:08, Петя Славова
19
С 93.6 млрд.долара са обеднели най-богатите руснаци
Виктор Векселберг със загуби от 11,2 млрд. долара. Снимка: БГНЕС

Общото богатство на най-богатите предприемачи в Русия е намаляло с 93,616 млрд. долара от началото на годината, като най-много е загубил основният собственик на „Ренова“ Виктор Векселберг, чиито загуби са достигнали 11,2 млрд. долара, а състоянието му е намаляло до 7,24 млрд. долара, изчисли РИА Новости въз основа на данни от Bloomberg Billionaires Index (BBI).

Индексът се изчислява въз основа на стойността на акциите на компаниите, в които милиардерите притежават дялове. За някои компании изчислението се основава на съотношението на капитализацията към EBITDA или на цената на акцията към печалбата на акция. В класацията на BBI влизат общо 500-те най-богати хора в света, като сега в нея са включени 27 руснаци. Към 3 октомври общото им богатство възлиза на 299,34 милиарда долара.

Още по темата

Най-богатият от тях е Владимир Потанин, един от основните собственици на „Норникел“, който от началото на годината е намалил състоянието си с 2,17 млрд. долара до 28,7 млрд. долара. Състоянието на съсобственика на „Новатек“ Леонид Михелсон, който все още е втори в класацията, е намаляло значително - със 7,12 млрд. долара до 25,3 млрд. долара.

На трето място е Алексей Мордашов, чието състояние е намаляло с 9,12 млрд. долара до 19,1 млрд. долара.

На четвърто място е бенефициентът на НЛМК Владимир Лисин, който е загубил 9,12 млрд. долара от началото на годината (състоянието му се оценява на 18,9 млрд. долара). На пето място се класира Алишер Усманов („Металоинвест“, „Мегафон“), чието състояние е намаляло с 3,16 млрд. долара от началото на годината и сега се оценява на 18,1 млрд. долара, предава БГНЕС.

На шесто място е съсобственикът на „Лукойл“ Вагит Алекперов (подал оставка от Съвета на директорите и предсрочно напуснал поста президент на компанията), който е загубил 3,67 млрд. долара и сега разполага с 18,1 млрд.

На седмо място в списъка е бившият бенефициент на Еврохим и СУЕК Андрей Мелниченко (оттеглил се от съсобствеността на 9 март заради санкциите на ЕС) - състоянието му е намаляло с 2,25 млрд. долара до 15,2 млрд. На осмо място се нарежда Сюлейман Керимов (семейството му контролираше „Полюс“ до май, след което делът му беше прехвърлен на Фондацията за подкрепа на ислямските организации), чието състояние е намаляло с 2,05 млрд. до 13,2 млрд.

На девето място е Михаил Прохоров („Онексим груп“): състоянието му е намаляло от началото на годината с 1,06 млрд. долара до 12,9 млрд. В дъното на първата десетка е Генадий Тимченко, съсобственик на „Новатек“ и „Сибур“, чието състояние е намаляло с 9,66 млрд. долара до 12,8 млрд. долара от началото на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОГРАБИЛИ РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ РУСКИЯТ НАРОД, А ЗАПАДНЯЦИТЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ...
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а нас какво ни засяга това !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????????????
14
0
 
2
 
! Отговори
Кирчо и Кокорчо преди 1 година
развъртяха 9 милиарда и така и не ги видяхме. Магьосници ти казвам брат. Като нищо са ги наели от Пентагона да изпарят богатството на рашистите милиардери. Хаха
13
2
 
0
 
! Отговори
А с колко е обедняла преди 1 година
Средната класа в САЩ? А в Европа? Русия след 2 години ще е съвсем на линия. А ЕС ще драпа да изплува от кризата още.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко спечелиха Боце, Кирчо и Кокорчо у нас , за това време ?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито един от тези не е забогатял по честен начин. Просто партията (КПСС) им е дала определени предприятия монополисти. По това си приличат с българските олигарси. Тук БКП раздаваше бизнеси на свои хора. И в резултат и в РФ и в РБ е глад и мизерия.
10
4
 
1
 
! Отговори
аз преди 1 година
БВП-то на България за миналата година е по-малко от загубите на 10 човека в Русия............ можете да хейтите колкото искате.
9
1
 
10
 
! Отговори
niki преди 1 година
Те освен, че обедняват, се случва и да умират много мистериозно и лесно?!
8
0
 
4
 
! Отговори
Математик преди 1 година
До Ега тиС 10 милиарда може да се харчат по 500 000 долара ВСЕКИ ДЕН в продължение на 50 години, така че не ги мисли.
7
0
 
7
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Все им е останал някой друг милиард , кво реват пак ще си живеят по добре от всички останали. ...
6
0
 
6
 
! Отговори
Ега ти преди 1 година
няма да могат да сменят миналогодишната мегаяхта с посления модел от тая година! Мъкаа!
5
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ой,горките!...Живи да ги оплачеш..
4
1
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Oбщaтa цeнa нa aĸциитe и oблигaциитe нa cвeтoвнитe пaзapи зa 6-тe мeceцa oт aпpил дo ceптeмвpи e пaднaлa c 44 тpилиoнa дoлapa. A нa тpимeceчнa бaзa, тoвa e нaй-гoлeмият cпaд в иcтopиятa нa тъpгoвиятa c цeнни ĸнижa. Toвa cъoбщи япoнcĸият бизнec вecтниĸ Nkkе.Πo-ĸoнĸpeтнo, oбщaтa цeнa нa oблигaциитe пpeз тoзи пepиoд зaгyби $20 тpилиoнa и дocтигнa нивo oт $125 тpилиoнa. Aĸциитe нa cвeтoвнитe финaнcoви пaзapи пoeвтиняxa ĸaтo цялo c 24 тpилиoнa дoлapa дo 86 тpилиoнa дoлapa.
3
3
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
На руските евреи, не на руснаците
2
3
 
5
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Пак започнахме да броим ... милиардите на руснаците.
1
0
 
8
 
! Отговори
Като в статия виц преди 1 година
за песимиста и оптимиста. Песимистът: по-лошо не може да бъде. Оптимистът: а, може, може...