Доброволци в Чехия купуват танк за Украйна, САЩ отпускат още $600 млн.

Великобритания ще подкрепя Киев, докато не спечели войната
Обновена: 4 окт 2022 07:16 | 4 окт 2022 07:10, Камелия Цветанова
115
Доброволци в Чехия купуват танк за Украйна, САЩ отпускат още $600 млн.
Снимка: БГНЕС

Кампания за набиране на средства  в Чехия събра достатъчно пари за закупуване на модерен танк Т-72 за Украйна, предаде ДПА.

Само за около месец кампанията набра 30 милиона чешки крони (1,2 милиона евро), казват нейните организатори. В нея са се включили с дарения над 11 000 души. Кампанията се нарича "Подарък за Путин" и е била подкрепена от чешкото министерство на отбраната и от украинското посолство в Прага. Организаторите на кампанията кръстили танка, закупен за Украйна със събраните пари, "Томаш" на името на първия президент на Чехословакия Томаш Гариг Масарик.

Още по темата

Министърката на отбраната на Чехия Яна Чернохова благодари на всички, които са участвали в кампанията и отбеляза саркастично, че те са осигурили на Путин подходящ подарък за рождения му ден на 7 октомври. Говорейки за Путин, тя го нарече агент на КГБ, убиец и болен човек.

Следващата стъпка в кампанията е  събиране на пари за муниции за танка. Украинското посолство в Прага вече получи дарения от над 8,6 милиона евро.

В допълнение чешкото министерство на отбраната достави на Украйна оръжия и муниции на стойност 160 милиона евро от началото на руската инвазия.
 
Следващият пакет от военна помощ за Украйна от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън  се очаква да включва четири мобилни реактивни системи за залпов огън "Хаймарс", муниции, мини и миноустойчиви военни превозни средства, заявиха два източника, предаде Ройтерс.

Стойността на помощта възлиза на 625 милиона долара и се очаква да бъде обявена най-рано утре.

Същевременно Селест Уаландър, заместник-министър на отбраната на САЩ, заяви, че Украйна е напът да постигне някои от ключовите си цели на бойното поле в Харков и Донецк, а  също и в Херсон и прави все по-невъзможно осъществяването на руската амбиция за превземане на Одеса, което беше една от заявените  руски цели по-рано през годината. Относно връщането на контрола върху град Лиман Уаландър заяви, че това ще засегне значително способността на Русия за доставки и придвижване на сили по линията на съприкосновение.

А пожелал да запази анонимност американски военен представител пък каза, че САЩ не виждат широкомащабно укрепване на руските сили в Украйна въпреки руската мобилизация на резервисти.
 
Великобритания  ще подкрепя Украйна, докато войната бъде спечелена. Това ще заяви британският министър на външните работи Джеймс Клевърли в реч по време на годишната конференция на британската Консервативна партия, предаде Ройтерс.

Великобритания беше един от най-гласовитите международни поддръжници на Киев и изпрати в Украйна хиляди противотанкови оръжия, стотици ракети и бронирана техника, а  също така участваше и в обучението на британски военни.

В речта си Клевърли ще подчертае, че британците не са коментатори на световните събития, а са играчи на терена, които вярват, че агресорите не могат безнаказано да нахлуват в съседни страни.

"Ето защо ние заставаме рамо до рамо с тези смели украинци, които защитават своята родина. И Великобритания има стратегическата издържливост да ги подкрепя до победа. Ние никога няма да признаем анексирането на Луганск, Донецк, Херсон, Запорожие или Крим", ще заяви Клевърли. "Те са Украйна. И когато Украйна спечели тази война, тогава ние ще я подкрепим, докато украинците изграждат наново домовете си, икономиката си и обществото си", ще обещае външният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Пази боже сляпо да прогледа, няма какво друго да кажа...
72
4
 
10
 
! Отговори
Пенчо преди 1 година
Имало и по зле от нас... що направо не отидат да се бият за Украйна? Не виждат ли , че от тази война само се печели?
71
5
 
7
 
! Отговори
и за това преди 1 година
някой нации са уважавани в цивилизования свят, други не са
70
8
 
16
 
! Отговори
путлер капут преди 1 година
истината е ,че путин веорятно няма да успее да задържи и Крим. Надигра се сам. Оказа ,се че от руските складове липсват 2 милиона калашника и 1.5 милиона униформи. Много корупция има в руската армия.
69
5
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
много време ще ни трябва да стигнем единството, доблестта и решимостта на чехите.По време на руската агресия през 1968г много момчета се самозапалиха в знак на протест и дадоха кураж на народа си. Сега се осукваме като шафрантии за да не наречем нещата са истинските им имена, а именно фашисткя агресор стремящ се да реанимира една умряла империя.
68
3
 
2
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Някои печелят от бръкмите на Варшавския договор.Скоро ще е 5300 за скраб.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кръстьо Когато фашисто казва на другите фашист и се издава, че е фашист като дели човеците на хора и нехора, значи имаме нагъл и *** фашист, опитващ се да прикрие идеологията си до момента в който успее да получи така дългоочакваният реванш за реабилитация и възраждане на фашистката идеология. Само че казано накратко няма да им се получи, защото точно тези които ги подкрепят в момента, точно те ще ги унищожат, защото те водят тази игра и то точно с тази цел: разкриване и унищожаване.
66
0
 
0
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
До До 69 От няколко милиона години, а ако си вяращ - от около 7 хиляди
65
6
 
10
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
"Модерният танк" е версия отпреди 50 години.Като имам предвид,че най-добрите нови са по 4 милиона,този ще е доста модерен.Иначе е бърз и маневрен с висока скорострелност,само дето е малко неудобен за екипажа от трима,тесничък е вътре.
64
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11000 русофоба събрали 1,2млн.евро. Това вече е нещо демократично и естествено за демократичните общества. Нека нашите русофоби също се организират и да съберат два пъти повече, десет пъти повече, сто пъти повече, но да не намесват целият народ и държава в кравароробията си. Ако им стиска да отиват и да се бият на фронта, още повече, че зомби нацитата са на привършване, особенно след вчерашната им офанзива, когато руснаците само с един ракетен удар унищожават 250 зомбита. Много ли искам?
63
6
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 1 година
Пич туку що говорих с приятел в Холандия. Няма протести там. Миналата седмица имало малко. Обаче негови приятели които са в Англия му казват че там в момента полудявали и имало протести и разправии. За останалата част от ЕУ, като Италия и т.н., незнам.
62
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тва трябва да си мноо ограничен да дадеш пари за нещо което ще убива хора. чехите са пълни шмат ки
61
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чехия е мега яко, който не е ходил и не се е махал от тоалетната която ни надробиха комунистите, не знае какво е нормална страна
60
6
 
15
 
! Отговори
Мечтите са безплатни преди 1 година
До Банкеръ Няма, няма. Те и Хаймарсите нямаха смисъл. И Джавелините. Абе, нищо нямаше смисъл, трябваше да се предадат на руските терористи. Еееех, мечти.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АХ БЛЯЯДОВЕТЕ, ПРЕЧАТ НА пУТИН ДА ОСВОБОЖДАВА...
58
15
 
8
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Интересно кой ще го кара тоя танк и накъде?Танковете са лесна мишена инямат никакъв шанс срещу авиация,ракетни комплекси и артилерия.Русите още не са летяли над Киев,дано не им се налага,защото разрушенията и жертвите ще са нечувани.Засега се водят маневри напред назад с минимум жертви сред цивилното население.
57
10
 
22
 
! Отговори
Разлика преди 1 година
Чехите кефят. Затова страната им е градина, а нашата опоскана от руските слуги и под руския ботуш на митрофановици, решетниковци и радевци.
56
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рубляците вият на УМРЕЛО!
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на поляците за подаръка. Ние какво да му подарим, кученце вече му дадохме, сега един паметник да демонтираме и пратим да си го сложи да стърчи пред бункера.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шпек - 2 бона на ден + екстри? Пхх, аз за кви по-скапани сделки съм си рискувал живота - де да се запиша?