Мъск с вариант на мирен договор между Русия и Украйна

Потребителите в Twitter обаче го обявиха за предател
4 окт 2022 15:41, Нели Христова
92
Мъск с вариант на мирен договор между Русия и Украйна
Снимка: БГНЕС

Шефът на Tesla и SpaceX сподели в Twitter как вижда решението на войната в Украйна.

Според най-богатия човек на планетата мирният договор трябва да включва следните стъпки:

- Повторение на изборите в анексираните региони под наблюдението на ООН. Русия си тръгва, ако това е волята на народа.
- Крим формално става част от Русия, както е от 1783 г. (до грешката на Хрушчов).
- Водоснабдяването на Крим е осигурено.
- Украйна остава неутрална.

Илон Мъск призовава последователите си да гласуват в анкета, дали одобряват предложенията му. Около 60% от тях обаче не са съгласни с подобни отстъпки от страна на Украйна.

"Това най-вероятно ще бъде изходът от войната. Единственият въпрос е колко души ще умрат преди това. Също така си струва да се отбележи, че друг макар и по-малко вероятен изход от този конфликт е ядрена война", допълва Мъск.

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, също се включи в онлайн дебата със своя собствена анкета.

"Кой Мъск харесвате повече - този, който подкрепя Украйна или онзи, който е за Русия?", попита украинският президент. Близо 80% гласуват за "про-украинския Илон Мъск".

"Аз все още съм изцяло за Украйна, но съм убеден, че масивната ескалация на войната ще причини голяма вреда - както на Украйна, така и на света", отговаря милиардерът.

По-думите му, ако Крим бъде изложен на риск, Русия ще премине към пълна мобилизация, а войната ще стане тотална. Според него единственият сигурен резултат от това е, че смъртта ще бъде опустошителна и за двете страни.

"Русия има 3 пъти повече население от Украйна, така че победата за Украйна е малко вероятна в тотална война. Ако ви е грижа за народа на Украйна, търсете мир", пише Мъск.

Последователите на Мъск в социалната мрежа обаче отбелязаха, че това поведение е близко до предателство. Те го сравниха с хората, призоваващи да не се праща оръжие на Великобритания по време на Втората световна война. Други съпоставиха думите на Мъск с даването на Чехословакия на Хитлер през 1938 г. Тогава западният политически елит счита, че териториалните отстъпки ще гарантират мира на Стария континент.

Мнозина дори обявиха Мъск за предател и помагач на Кремъл.

SpaceX обаче е дарила хиляди приемни станции за сателитния интернет Starlink на Украйна. Благодарение на него украинското командване има независима от Русия и руските хакери онлайн връзка. Според военните анализатори това подобрява възможността на командирите да издават по-ефективни заповеди към своите част и да бъдат по-осведомени на бойното поле.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
59 що за реалист си казвайки това? Та нали Украйна твърди, че населението на Донбас е насила накарано да става руско! Защо отказват да ги питат отново, че и пред целия свят и ООН? Ако знаят че Зеленски казва истината, тогава не би трябвало да са против!
61
13
 
14
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Да, Русия се изтегля от Украйна и плаща за нанесените поражения. Путин си подава оставката и дава автономия на всички потиснати малцинства в руската държава.
60
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народе! Това е предложение идващо от оня дето снима с хипер висока резолюция всеки сантиметър от Украйна! Сещате ли се? Тоя човек знае кой какво е вършил. Знае до точност дори кой го е извършил. Сателитите му са очи навсякъде. И прави това предложение. Забележете, едно от предложенията му е Крим да има вода! Как Украйна си позволява да твърди че Крим е Украински и им спира водата? Това е геноцид по правилата на международния съд. А Мъск го предлага. Какво е видял, а?
59
9
 
12
 
! Отговори
Илонка преди 1 година
Zеленски, време да те приключват тебе. По цял ден шмъркаш и мрънкаш пред цял свят като обран поп.
58
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой тук предлага ли нещо по-добро от мъск и ако да, моля да каже. Иначе глупости не ми се четат.
57
20
 
10
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Ако Украйна се съгласи на тези условия това до голяма степен отговаря на целите на путин и де факто оправдава агресора.И ще насърчи и путин и други агресори да правят така. Така че, НЕ.
56
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мъск ги е наснимал. Големи глу.пости си написал. Ама тва путинофилите наистина сте силно увредени мозъци. Нищо такова за украинците не е видял и не е повод за предложението му.
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
53 точно си го казал. Само няма да се съглася с термина "български турци". Те не са турци. Българи са, но са мюсюлмани. Някои от тях имат някакви връзки в днкто си с Турция, но не изцяло. Над 90% от тия хора са си българи до мозъка на костите. Просто някога в името на живота техните предци са сменили религията си за да оцелеят децата им. Нима можете да ги обвините за това!? Хората са много работни и са си българи. Опознайте ги първо, после си давайте мнението.
54
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самият факт, че умряха, толкова много хора (над 100 хиляди от двете страни) за половин година говори достатъчно красноречиво, че войната изобщо не е за "защитата на хората в Донбас"... Там за 8 години има 3000 цивилни жертви и то, защото сепаратистите ги използваха, като щит. Путин е долен подлец и масов убиец. Ако ценеше човешкия живот нямаше да започне война, защото войната е масово убийство на хора и нищо друго.
53
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предложението на Мъск е много разумно. Вероятно защото е бизнесмен и прагматичен.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
47 прочети малко древна, средновековна история, после чети по-съвременна. Хубаво е че правиш опити. Адмирации за това. Но бъди по-обхватен да не ставаш смешен. Аз уважавам хората, дори когато опитите им са неуспешни. Все пак важно е че пробваш да четеш история. Браво. Постарай се малко повече! Но иначе браво.
51
9
 
9
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 1 година
Курсът на нашата държава трябва да е отказ от идеята за приемане на еврото, напускане на НАТО и подобряване на взаимоотношенията с братска Русия! В по-късен етап - и на напускане на прогнилия ЕС. Иначе ще продължим да вървим надолу.
50
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ами като си почнал дай референдум в Кърджали, Разград....." -------------------------------------Резултатите от този референдум ще бъдат с разгромяващ резултат за ОСТАВАНЕТО им в пределите на България. Българските турци са много по-големи българи от жълтопаветните предатели и сopocоиди на хранилка на "Америка за България".... И един въпрос - кога българската армия е обстрелвала българските турци с артилерия, така както правят нацистите-бандеровци в Донбас?
49
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск не е политик...... Плюс това не е страна в конфликта... Трябвало е пpocто да си мълчи.
48
7
 
13
 
! Отговори
Мъск ги е наснимал преди 1 година
със сателитите. Следи ги. И е видял истинското лице на укрофашагите. Всичките им убийства и безчинства. Затова е решил да вземе страната на правдата. Браво Илон! Само така!
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
44 защо бе Драго? Защо да излизаме от ЕС? Та България е основоположника на Европа и културата й! Наше право е да сме там. По-скоро ще променим ЕС. Ще го направим по-достоен и стойностен съюз. И защо за се делим от европейските армии? Това е лудост. По-скоро ще бъдем независима европейска армия. Силна, самостоятелна, мъдра. Сега такава няма и за това сме безсилни и жалки. На където ни метнат на там ходим. Буташ ли къщата, като са ти гадни тапетите? Не, нали?!
46
0
 
1
 
! Отговори
white star преди 1 година
До Драго: Точно такива като теб имах пред вид в (40).
45
11
 
4
 
! Отговори
Див Петел преди 1 година
Диктатора путин започна тази война и трябва да си понесе последствията - трябва да бъде свален от власт и в Русия да започне демократизация на властовите процеси, защото е въпрос на време следващия луд да овладее куфарчето с ядрения бутон и тогава пак същите неща ще се случват.
44
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск е в дълбока грешка. Първо защо не се върне Крим на Турция, преди това той е бил турски? Защо трябва да се дава Крим на русия само защото го е владеела преди Украйна и се държи като бандит. Мъск би ли дал част от компанията си на някой който дойде при него с пистолети и му поиска компанията???? Границите трябва да се неприкосновени не зависимо на коя държава.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основният фокус на усилията сега трябва да е как да се прекрати този конфликт, защото и най-лошият мир е по-добър от най-добрият конфликт. Естествено най-трудният момент е как да се направи така, че и двете страни да са задоволени. От мненията тук виждам само грачещи безмозъчни папагали, които само пълнят коментарите. Ако наистина сте толкова умни, тогава помислете и предложете как този конфликт да бъде спрян. Давайте предложения.