Мъск с вариант на мирен договор между Русия и Украйна

Потребителите в Twitter обаче го обявиха за предател
4 окт 2022 15:41, Нели Христова
92
Мъск с вариант на мирен договор между Русия и Украйна
Снимка: БГНЕС

Шефът на Tesla и SpaceX сподели в Twitter как вижда решението на войната в Украйна.

Според най-богатия човек на планетата мирният договор трябва да включва следните стъпки:

- Повторение на изборите в анексираните региони под наблюдението на ООН. Русия си тръгва, ако това е волята на народа.
- Крим формално става част от Русия, както е от 1783 г. (до грешката на Хрушчов).
- Водоснабдяването на Крим е осигурено.
- Украйна остава неутрална.

Илон Мъск призовава последователите си да гласуват в анкета, дали одобряват предложенията му. Около 60% от тях обаче не са съгласни с подобни отстъпки от страна на Украйна.

"Това най-вероятно ще бъде изходът от войната. Единственият въпрос е колко души ще умрат преди това. Също така си струва да се отбележи, че друг макар и по-малко вероятен изход от този конфликт е ядрена война", допълва Мъск.

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, също се включи в онлайн дебата със своя собствена анкета.

"Кой Мъск харесвате повече - този, който подкрепя Украйна или онзи, който е за Русия?", попита украинският президент. Близо 80% гласуват за "про-украинския Илон Мъск".

"Аз все още съм изцяло за Украйна, но съм убеден, че масивната ескалация на войната ще причини голяма вреда - както на Украйна, така и на света", отговаря милиардерът.

По-думите му, ако Крим бъде изложен на риск, Русия ще премине към пълна мобилизация, а войната ще стане тотална. Според него единственият сигурен резултат от това е, че смъртта ще бъде опустошителна и за двете страни.

"Русия има 3 пъти повече население от Украйна, така че победата за Украйна е малко вероятна в тотална война. Ако ви е грижа за народа на Украйна, търсете мир", пише Мъск.

Последователите на Мъск в социалната мрежа обаче отбелязаха, че това поведение е близко до предателство. Те го сравниха с хората, призоваващи да не се праща оръжие на Великобритания по време на Втората световна война. Други съпоставиха думите на Мъск с даването на Чехословакия на Хитлер през 1938 г. Тогава западният политически елит счита, че териториалните отстъпки ще гарантират мира на Стария континент.

Мнозина дори обявиха Мъск за предател и помагач на Кремъл.

SpaceX обаче е дарила хиляди приемни станции за сателитния интернет Starlink на Украйна. Благодарение на него украинското командване има независима от Русия и руските хакери онлайн връзка. Според военните анализатори това подобрява възможността на командирите да издават по-ефективни заповеди към своите част и да бъдат по-осведомени на бойното поле.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
38 плоски номерца с опитите ви да вкарвате Кърджали в сметките си. Ние нашите различни не ги тормозим. Имат си права на всичко. Имат си турска телевизия и новини, говорят си свободно на материя език. А и хората си живеят нормално с тях. В смесените райони няма делене, нищо че се пробвате да го изкарате че има. Няма. Християни и мюсюлмани седят заедно и си помагат един на друг. Не сме като Украйна дето забранява 1 дума на руски да се каже. Че и терор налага за това. А са с една религия!
41
4
 
2
 
! Отговори
Драго преди 1 година
Това са си техни работи, нас какво ни засягат?! И е крайно време да спечели изборите при нас партия, която да: направи стъпки към излизане от ЕС и НАТО и забрана на всякакви пеерастки прояви (прайдове и подобни лаина).
40
2
 
12
 
! Отговори
! преди 1 година
Целта е да има конвенционална война в Европа. Щатите са далече и ще "помагат". Проблема ще е ако се превърне в ядрена, защото те ще изгорят първи. После всички останли. Господарите на света играят на ръба на бръснача. Те си вярват че ще оцелеят в скривалищата. Залога са животите на обикновените хора по света.
39
2
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Всъщност, войната ще приключи тогава когато Путин превземе цяла ***. Без значение дали на Мъск или пък на форумните лаладжии им харесва.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
подобно предложение би имало някакъв успех в началото на войната, но тогава руснаците бяха убедени че ще ликвидират Украйна за няколко дни най-много седмица, в момента те сигурно са съгласни на подобно нещо, но украйнците са против, което е нормално с оглед на разрушенията и зверствата от страна на руската армия, няма украйнец, който в момента да каже, айде квото било, било, дай да забравим разрушените градове, хилядите избити цивилни и т.н. и т.н., да е ясно, това просто е невъзможно
37
9
 
1
 
! Отговори
white star преди 1 година
До Анонимен: "масовото гласуване за оставане" Не забравяй възможностите на руската пропаганда. Десет процента от гласувалите на последните избори ефективно гласуваха за излизане от ЕС и НАТО, отказ от поремането еврото като национална валута и ако може пръсиединяване на българия към русия. Десет процента напълно промити мозъци, тотал щета, жертви на руската хибридна война.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
37 ти как пък точно разбра каква е целта на Русия? В главата на Путин ли си? Влез в Инстаграм и намери допитването на Мъск. Чети. Образовай се. Ако не знаеш английски, ползвай чичко гугъл. Горе долу ще го докара. И само за сведение, ако Русия искаше да няма Украйна, първо щеше да атакува Киев и нямаше да спре докато не го срине до пепел. Факта че дори не го нападна е достатъчно красноречив. Питай позтавачите на руската история. Да ти обяснят.
35
2
 
7
 
! Отговори
Samo Levski преди 1 година
До Анонимен: По тази логика утре в Кърджали могат да поискат референдум за присъединяване към Турция. В този случай какво правим ? Съгласяваме се с населението или си пазим територията? Това важи за абсолютно всички държави тъй като навсякъде има малцинства!
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКоя Руска дума и кой Путин са 'за' повтаряне на референдума? И за какъв мир, референдуми и преговори говори Мъск, като целта на Русия е да няма Украйна?
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм! Осъзнавате ли че Мъск е човекът, който има най-точен поглед върху събитията. С това дето е в космоса наблюдава в детайли какво се случва. Бас държа, че знае кой убива невинни, кой лъже и кой колко оръжия и войска има. И прави това предложение! Мислете хора! Самият факт, че го прави трябва много да ви говори. Той е очите на запада. И знае какво става. Мислете!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасявам се, че нищо няма да се промени, нито скоро, нито в бъдеще. Хората ще продължават да гинат, нато ще налива още масло в огъня и словесните престрелки по медиите ще продължат. Мисля, че ако нато искаше да спре този конфликт можеше да го направи досега, защото си разчекнаха устата да разправят какви миротворци били. Но или не им стиска или това не влиза в техните планове. Страх ме е да не стане вече твърде късно за всички. В крайна сметка ще става, каквото има да става и без нато.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
27 ок. Давай референдум в Кърджали. Ти сериозно ли си мислиш, че тия дето са с двойно гражданство ще се откажат от това да част от БГ и ЕС? Та благодарение на това пътуват на всякъде. Кой иска да е в Турция за да не може да мръдне? Освен това те вече са с двойно гражданство. Да не са луди да губят всички привилегии от това. Но щом искаш, давай! Ще бъдеш шокиран от масовото гласуване за оставане в БГ и ЕС! Гарантирам го. Познавам района.
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До момента на Мъск за осигуряването на интернет за Украйна чрез Старлинк му струва над 80 милиона долара. Говорителката на Зеленски написа, че работата му била да осигурява интернет за тях, а не да си отваря "човката", но нищо не споменава как ще му връщат тези пари. Може би той е един от малкото които гледат трезво на нещата, но е единственият който има топки да си го каже директно без да го е грижа за последиците.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият разумен изход е нещо близко до това. Мъск е стратегически мислещ човек.
28
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ да дадат на Украйна ядрено оръжие. И да продължават да се бият докато единия клекне. Няма как под натиска за ядрено оръжие и откраднати територия да се говори за мир. Ако някой се чувства руснак в тези области може да отиде в русия да живее , защо трябва са се цели земя от дадена държава?
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какви избори какви референдуми, хората в тези области са си направили избора когато е имало избор, в момента в тези територии живеят едва 1/5 от населението, останалите са бежанци, а за Крим е смешно, още повече че руснаците масово заселваха района за да изменят етническата картина, ако се прави референдум там, 1-во трябва всички с руски паспорти да напуснат полуострова и след това да се направи референдум
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
17 много ми се иска да си прав за изтощението, но грешиш. Днес Северна Корея е изстреляла далекобоен снаряд и е прескочил цяла Япония и още толкова, падайки в морето. После щурчо е казал в прав текст, че не били центрирали мерника и само няколко градуса изменение е достатъчно за да стигне до американския бряг. Япония се тресе. Всички западни медии го пускат като водеща новина. Тук е мълчание. Този конфликт трябва да спре. Путин е склонен на преговори. Но Зеленски не! Изводите са ясни.
25
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
"Умното си е умно" !!!!!!...А надъханото неще и да чуе това,което Умното му говори..
24
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До По същество: Ами като си почнал дай референдум в Кърджали, Разград, Мангасянския квартал в Пловдив (искат отделна държава), рефрендум в Македония дори и в Западните покрайнини. Аз лично искам Княжеството например да се отдели от Румелия, София да си остане в Румелия, а в Княжеството да си имаме столица Търновград. Какво мислиш :) ?
23
9
 
4
 
! Отговори
white star преди 1 година
След войната украйна ще може да се присъединява към каквито си иска съюзи, вкл. европейския съюз и страшното нато! Последното включително да възпре мераците остатъците от русия за следващо нападение.