Мъск с вариант на мирен договор между Русия и Украйна

Потребителите в Twitter обаче го обявиха за предател
4 окт 2022 15:41, Нели Христова
92
Мъск с вариант на мирен договор между Русия и Украйна
Снимка: БГНЕС

Шефът на Tesla и SpaceX сподели в Twitter как вижда решението на войната в Украйна.

Според най-богатия човек на планетата мирният договор трябва да включва следните стъпки:

- Повторение на изборите в анексираните региони под наблюдението на ООН. Русия си тръгва, ако това е волята на народа.
- Крим формално става част от Русия, както е от 1783 г. (до грешката на Хрушчов).
- Водоснабдяването на Крим е осигурено.
- Украйна остава неутрална.

Илон Мъск призовава последователите си да гласуват в анкета, дали одобряват предложенията му. Около 60% от тях обаче не са съгласни с подобни отстъпки от страна на Украйна.

"Това най-вероятно ще бъде изходът от войната. Единственият въпрос е колко души ще умрат преди това. Също така си струва да се отбележи, че друг макар и по-малко вероятен изход от този конфликт е ядрена война", допълва Мъск.

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, също се включи в онлайн дебата със своя собствена анкета.

"Кой Мъск харесвате повече - този, който подкрепя Украйна или онзи, който е за Русия?", попита украинският президент. Близо 80% гласуват за "про-украинския Илон Мъск".

"Аз все още съм изцяло за Украйна, но съм убеден, че масивната ескалация на войната ще причини голяма вреда - както на Украйна, така и на света", отговаря милиардерът.

По-думите му, ако Крим бъде изложен на риск, Русия ще премине към пълна мобилизация, а войната ще стане тотална. Според него единственият сигурен резултат от това е, че смъртта ще бъде опустошителна и за двете страни.

"Русия има 3 пъти повече население от Украйна, така че победата за Украйна е малко вероятна в тотална война. Ако ви е грижа за народа на Украйна, търсете мир", пише Мъск.

Последователите на Мъск в социалната мрежа обаче отбелязаха, че това поведение е близко до предателство. Те го сравниха с хората, призоваващи да не се праща оръжие на Великобритания по време на Втората световна война. Други съпоставиха думите на Мъск с даването на Чехословакия на Хитлер през 1938 г. Тогава западният политически елит счита, че териториалните отстъпки ще гарантират мира на Стария континент.

Мнозина дори обявиха Мъск за предател и помагач на Кремъл.

SpaceX обаче е дарила хиляди приемни станции за сателитния интернет Starlink на Украйна. Благодарение на него украинското командване има независима от Русия и руските хакери онлайн връзка. Според военните анализатори това подобрява възможността на командирите да издават по-ефективни заповеди към своите част и да бъдат по-осведомени на бойното поле.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Един мъдър човек. Но кресливата простотия не разбира докато не усети войната в първо лице.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите не харесаха това.
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пътувай. Украйна ще се бие докато последните руски оркиии са на нейната територия. Украйна НЕ е влязла 1м е руското блато.
19
3
 
16
 
! Отговори
999 преди 1 година
Не може да се убиват хора само защото едни се смятат за руснаци, а други - за украинци. Мъск е прав!!!
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен съм с Мъск!
17
4
 
19
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Мъск е абсолютно прав. Само че русофобите, "демократите" и техните кукли в Украйна не искат дори да чуят за подобни споразумения
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четах допитването в Инстаграм. Масово руснаците бяха съгласни. И масово украинците не! Защо? Ако Украйна знае, че населението там насила е направено руско, защо не е съгласна за нов референдум с наблюдатели от целия свят? Защо? Русия е категорично за това предложение. Дори от руската Дума и Путин са за.
15
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Това са: А я обясни на публиката дали русофилите в русия знаят всъщност каква е истината и че те водят война в Украйна и избиват цивилни хора !
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма да се съгласи на подобно нещо. Залогът вече е твърде голям и много кръв се проля. Никой няма да иска да подарява на никого заради жертвите. Подозирам, че конфликтът ще ескалира до момент, когато едната от двете страни напълно се изтощи. Другият вариант изобщо не искам да си го помисля даже.
13
4
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
УМНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ. В КРАЙНА СМЕТКА АКО В ОКУПИРАНИТЕ РЕГИОНИХХАРАТА ИСКАТ ДА СА С РУСИЯ И СЕ СМЯТАТ ЗА РУСНАЦИ - ПРАВИЛНО Е ДА ИМА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ. ПОД ЗАЩИТАТА НА СИНИ КАСКИ И ООН. ЗА КРИМ Е ПРАВ. ДОСТА ПОДАРЪЦИ ПОЛУЧИ УКРАЙНА. НЕСПРАВЕДЛИВО Е.
12
3
 
16
 
! Отговори
вчера преди 1 година
Трябваше ви ден, за да го напишете. Разрешение ли чакахте? Иначе укронацитата веднага го подхванаха с обиди и ругатни.
11
9
 
3
 
! Отговори
white star преди 1 година
Мъск го раздава като ***. Предложенията му са невъзможни за изпълнение, т.е. резултатът е само да припомни за себеси. Особено това за неутралността на украйна. Не само сегашната война но и създаването на сепаратисите, окупацията на крим, обявяването на избраното украинско правителство за фашистко и/или нацистко (класически *** похват) е за да попречи на украйна да се приединява към политически или военен съюз различен от съвеЦкия.
10
4
 
9
 
! Отговори
А може ли преди 1 година
и поне автономия за Таврия и Бесарабия?!? С официален език български?Все пак става въпрос за поне 250 хил души?!? Или отново не е полит-коректно и коментара ще бъде изтрит...
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност явно затова Мъск е номеро уно , вижда много добре бъдещето. Най - вероятно е много прав.
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за плана, но за едно е прав. Украйна не може да си позволи дълго един въоръжен конфликт с Русия.
7
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забелязвате ли предложението? Да се повторят изборите в Донбас с наблюдатели от ООН. Русия е съгласна, Украйна не! Да се гарантира вода на Крим. Украйна отново не е съгласна. Но твърдят че хората там са тяхно население, т.е. ги подлагат на реален геноцид. Схващате ли вече истината, а?
6
11
 
7
 
! Отговори
Мъск: преди 1 година
Звездите ми го говорят...
5
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До там ли се стигна? Мъск, който трудно управлява дори семейството си, да ръси простотии и глупости, и да дава ненужни съвети. Пфу, вони.
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конфликтът ескалира опасно и всеки от всички страни вярва, че ще победи. Този не ми е особено симпатичен, но мисля, че по-добро решение едва ли някой ще предложи.
3
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха сега русофилите ще се оплетат дали да го плюят по инерция или да се съгласят с него.