Пропукват ли се държавните медии в Русия след загубите на фронта?

Русия се оттегли от ключов украински град
4 окт 2022 20:00, Петя Славова
329
Пропукват ли се държавните медии в Русия след загубите на фронта?
Снимка: БГНЕС

Оттеглянето на Русия от ключов украински град през уикенда предизвика недоволство от места, от които това едва ли би могло да се очаква – държавните медии, които обикновено представят войната на Москва в бляскави краски.

Още по темата

Поредицата от смущаващи военни загуби през последните седмици представлява предизвикателство за известните водещи на руските новинарски емисии и политически дискусионни предавания, които се чудят как да обрисуват украинските завоевания по начин, който все пак да е благоприятен за Кремъл.

В поддържани от националистически коментатори и прокремълски анализатори блогове в социалните медии отдавна се изразява разочарование от неуспехите на бойното поле, а след украинското контранастъпление миналия месец около Харков на североизток недоволството нарасна. Сега обаче, то избива в предаванията на държавната телевизия и по страниците на поддържаните от властта вестници.

Държавните медии възприемат по-малко примирителен тон в момент, когато президентът Владимир Путин се сблъсква с широко разпространено недоволство в Русия от наредената от него частична мобилизация на запасняци, а правителствените служители се мъчат да обяснят плановете за анексиране на украински региони, които успоредно с това биват отвоювани от силите на Киев.

"Руското поражение в (региона на) Харков и Лиман заедно с неуспеха на Кремъл да проведе частична мобилизация по ефективен и справедлив начин коренно променят руското информационно пространство", заяви в доклад базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната.

В неделя, след като Украйна си върна източния град Лиман, използван от руските сили като важен логистичен и транспортен център, медийни съюзници на Путин изоставиха учтивостите и по-директно разкритикуваха неговата армия, като казаха, че са необходими по-решителни мерки в името на победата.

"Това, което се случи в събота в Лиман, е сериозно предизвикателство за нас", каза в неделя в ефир водещият на дискусионно предаване в най-гледаното време по държавния телевизионен канал "Россия 1" Владимир Соловьов, един най-големите клакьори на Кремъл. "Трябва да се стегнем, да вземем непопулярни, но необходими решения и да действаме."

Украинските сили си върнаха Лиман един ден след като Москва отпразнува своята незаконна анексия на четири украински региона, в това число Донецка област, от която близо 40 процента, сега включително Лиман, са под контрола на Киев, предава БТА.

Този ход подготвя почвата за евентуално настъпление на украинските войски още по-нататък в територии, за които Москва незаконно претендира, че са нейни. Украинските сили направиха още завоевания при своята контраофанзива на поне два фронта вчера, напредвайки тъкмо в районите, за които Русия предприе стъпки да ги погълне.

Лидерът на руската Чеченска република в Северен Кавказ обвини генерал за отстъплението в Лиман. В публикация в интернет Рамзан Кадиров, който е отявлен поддръжник на Кремъл, каза, че некомпетентността на генерала е била "прикрита от по-висшестоящи ръководители в генералния щаб", и призова да бъдат предприети "по-драстични мерки".

Материал за отстъплението в Лиман, публикуван в подкрепящия Кремъл популярен руски таблоид "Комсомолская правда", обрисува мрачна картина на руската армия. В материала, публикуван в неделя, се казваше, че руските сили в Лиман са страдали от недостиг на доставки и жива сила, лоша координация и тактически грешки, за които са били отговорни военни служители.

"Като че ли винаги е било така", заяви цитиран в материала неназован войник, който е бил част от групата, оттеглила се от Лиман към Кремина – друг стратегически важен град, към който се е прицелила украинската армия. "На практика няма комуникация между различните подразделения."

В съобщения в мобилното приложение Телеграм руски военни кореспонденти, работещи за държавните медии, също изразиха притеснение от информациите за отстъплението, а някои изказаха безпокойство от по-нататъшно украинско настъпление към Кремина.

"Изглежда, че въоръжените сили на Украйна пробиха нашата отбрана, изминавайки 30 километра в посока към Луганск за два дни . . . Така те дори не дават време (на руските сили) да се установят близо до Кремина. Ехаа", написа кореспондентът на "Россия 1" Александър Сладков в своя канал в Телеграм, който в момента има почти 940 000 последователи.

Водещи на популярни новинарски емисии и политически дискусионни предавания по държавния телевизионен канал "Россия 1" в неделя описаха загубата на Лиман като "тежка ситуация".

В неделя войници, цитирани от държавните медии, направиха анализи на ситуацията, които поне отчасти съответстваха на анализа на Путин: те обвиниха НАТО за трудностите, които изпитва руската армия, като казаха, че членове на алианса предоставят оръжия и дори бойци на Украйна.

"Това не е игра, това вече от дълго време не е игра", заяви войник пред репортер на "Россия 1" в Донецка област. "Това е старателно, очевидно настъпление на армията на НАТО."

В подкрепа на своето твърдение войникът заяви, че в комуникациите, прехванати от руската армия, участват хора, говорещи румънски и полски; войникът не обясни как той или другите войници биха могли да разпознаят тези езици.

Известни медийни личности също повториха аргумента, изтъкван от Путин.

Соловьов – водещият на предаване в най-гледаното телевизионно време, подчерта в своето шоу в неделя, че Москва "няма работа с Украйна – това  за нас е минало. Имаме си работа с целия блок НАТО, с мощта на неговия военно-промишлен комплекс."

Той предупреди "да не се очакват добри новини" от бойното поле в скоро време. "Нужна е голяма воля и стратегическо търпение", каза Соловьов. /БТА, Илиян Могиларски

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още по темата: войнаукрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Отстъплението не е В, а е ОТ Лиман.
229
3
 
10
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 1 година
и на украинските смели бойци, доказазващи на практика, как една малка държава може да разгроми един надут с пръдлив газ овенен балон.
228
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е кoмплeкcиpana от самото си създаване. Първто че е след България и Киевска Рус, второ че нямат и никога не са имали собствена азбука ние им я дадохме. Трето че Чингиз хан се изгaвpи бpyтално с тях и ги завладя от край до край за отрицателно време, първата загуба на монголците беше от Волжка България. Къде са волжките българи и защо няма сведения за тях, защото и според нашият "брат" Русия македонците са измислили кирилицата.
227
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите , също както вълкът се крие под агнешка кожа могат да заблуждават.Даже дълго време.Но под кожата си остава същия злодей и убиец.Така и Путин не можа да стои дълго под тази завеса.Ето това .На това съм способен аз.С тоя вик реши да излезе и се покаже пред света.Тежко на тия които са го пазели.На тези които са позволили да им е господар.
226
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това нападение на съседа си Украйна, Путин се простреля смъртоносно.Защото вече няма зад какво и зад кого да се крие.Показа се истинския Путин.Този който дълго таеше омразата към всичко и към света.Само комунист е способен на такава ненавист и безпричинна агресия към миролюбивия си съгражданин.Само комунист може да измисли такъв край на света.
225
2
 
13
 
! Отговори
Уошингтън преди 1 година
Да, скоро красножопите ще усетят какво означава, когато НАТО удари и войната ще приключи за броени дни.
224
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
245...Русия направи много добре че нападна Украйна без причина.Добре е за Русия защото.Само така се показа истинското лице на империята на злото Русия На дълго прикривсното зад измислен славизъм.Зад измислен комуизъм.Зад измислен православен наследник на Византия.И прочие измами с които оправдаваше алчнаната си, ненаситна за територии и грабежи и убийства раса.Потомци на варягитв.
223
8
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Кога ще ни осведомите за протестите в Прага,Виена,Берлин,Париж,Лондон,дължащи се на предателската и проамериканска политика на европейските управници?Веднага диверсифицирайте новините,нали сте демократи?
222
18
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Наполеонови войни - Русия Европа и Русия са в руйни- Англия е непокътната и започва колонизацията на света. ПСВ - Европа е в руйни, а Руската империя загива. Англия и САЩ са непокътнати и настъпват икиномически. ВСВ - Европа и ССР са в руйни. Англия и САЩ савече 1. И в трите случай Русия изчаква за да бъде нападната. Така можеше да продължи вечно - Запада да цъфти за сметка на Русия ! Но този път плановете им бяха сринати в последният момент. Русия удари първа !
221
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли някой тука?
220
1
 
17
 
! Отговори
... преди 1 година
По руските медии реват, че губят войната срещу НАТО, а НАТО още не са дошли, хахаха. С десетина хаймърса, десетина турски дрона и малко натовски инструктори разпиляха непобедимата армия. Путин знае, че с конвенционални средства няма шанс. Само ядрено оръжие ги спасява, само че не е сигурен дали американците няма да му гръмнат дъртите ръждясали ракети още в силозите. Общо взето всичко върви по план, както до скоро плямпаха.
219
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конфликт ядрен няма да има. Ще има ядрено унищожение на Раша. САЩ имат радари и засичат всяка една адрена активност от рано. Сега правят някакви гимнастиги с тая подводница- накрая да не я пренасочат към руските брегове и да се саморазбие.
218
12
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Продължение... Както е казано - глас народен-глас божий. Същевременно Руското общество ще бъде наясно че след използване може да получат ответен удар , но както е известно, руснаците могат да съществуват и при недоимък и страдание което консолидира самото общество. И тогава вече няма да има абсолютно никакви пречки пред използването на ЯОц И то ще бъде използвано. Руснаците ще оцелеят, но Запада свикнал на комфорт е обречен ! Както казах - битката е последна и няма да има компромис !
217
1
 
20
 
! Отговори
999 преди 1 година
Соловьов водещият на предаване в най-гледаното телевизионно време, подчерта в своето шоу в неделя, че Москва "няма работа с Украйна това за нас е минало. Имаме си работа с целия блок НАТО, с мощта на неговия военно-промишлен комплекс." А засега НАТО праща оръжия на по 40-50 г. Ако пратят истински модерни оръжия Соловльов ще каже , че Русия воюва с цялата галактика. Толкова са жалки руските опорки, че и в Русия хората почнаха да не им вярват.
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаш да кажеш, че за тея глупости не си заслужавам парите? Нимой гледа в чуждуту кaнчи!
215
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 226...измисли нещо по умно.За тия пари не си заслужава да пишеш глупости
214
0
 
8
 
! Отговори
6-ТИ СЕПТЕМВРИ преди 1 година
За мен националния празник на България трябва да бъде 6-ти Септември! Защото България въстава срещу всички велики сили! Всички велики сили са против съединението на България! И не случайно девизът ни е Съединението прави силата! И също в ден в който се веят само български знамена! И това е ден който ни представлява като нация, род и идентичност!!!
213
5
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Продължение ... Т.е. "успехите" на ВСУ саздават първоначално стрес в обществото. След това недоволство, гняв към командването и накрая решимост инастояване за реванш с призив за използване всички възможни средства, вкл. и ядрено оръжие. Разбира се тези реакции ще бъдат ловко управлявани от всички които имат достъп да медиите. И когато обществото "само" стигне до вярното решение подсказано от управлението, те (управляващите) ще бъдат"принудени" де се вслушат в гласа на народа ! Следва ...
212
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като започнат с историите, че имаме обща история с руснаците направо се спусвам от смях. Добре че не сме имали обща история...
211
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 230 Какви "частни американски армии". Руснаците досега са убили или пленили една шепа чужденци и не съм сигурен дали сред тях има и 2ма американци. "Такива статии" съмсигурен, че "можеш да намериш" в руската пропаганда. НАТОвски армии в Украйна няма и не е имало. Това е същата лъжа като това, че НАТО щяло да разполага ядрени ракети на територията на Украйна. Лъжи за оскотяли руснаци, за да се оправдае варварската война на Кървавото джудже.