Русия изпрати "ядрен влак" към Украйна, готви ли учение?

НАТО предупреждава и за движение на К-329 Белгород
Обновена: 4 окт 2022 16:37 | 4 окт 2022 16:30, Нели Христова
388
Русия изпрати "ядрен влак" към Украйна, готви ли учение?
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин ще демонстрира готовността си да използва оръжия за масово унищожение с ядрен опит около границите на Украйна, твърдят източници, които добавят, че НАТО вече е предупредил своите членове.

Кремъл сигнализира готовността си за значителна ескалация, докато Русия губи позиции на бойното поле. Страховете от по-ранните намеци на Путин, че може да прибегне до подобна тактика, се засилиха вчера с твърденията, че влак, управляван от секретния ядрен отдел, е бил пратен към Украйна.

Конрад Музика, базиран в Полша анализатор на отбраната, твърди, че влакът, забелязан в централна Русия, е бил свързан с 12-та главна дирекция на руското министерство на отбраната и че е "отговорен за ядрените боеприпаси, тяхното съхранение, поддръжка, транспорт и издаване на единици".

Още по темата

Високопоставен източник от отбраната обаче казва, че по-вероятна демонстрация на готовността на Путин да използва ядрени оръжия може да дойде в Черно море.

Въпреки че вярва, че подобна демонстрация на сила би била по-вероятна, той казва, че "не е невъзможно" Путин да изстреля тактическо ядрено оръжие в Украйна. Ако реши да го направи, той се изправя пред значителен риск. "Армията би могла да изстреля ракетата погрешно и случайно да ударят руски град близо до украинската граница, като например Белгород“, обяснява източникът.

Твърди се, че НАТО е изпратил разузнавателен доклад до своите членове и съюзници, предупреждавайки ги за плановете на Русия да тества нейния безпилотен дрон с ядрени торпеда "Посейдон", наречен "оръжието на апокалипсиса".

Смята се, че руската подводница К-329 Белгород, която превозва "Посейдон", се е насочила към Арктика. Според вестник La Repubblica предстои да бъде тестван в района на Карско море.

Русия призна вчера, че украинските сили са пробили отбраната й в южната област Херсон. Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната, каза пред репортери, че украинците са завзели територия благодарение на "превъзходни танкови части" и са "проникнали в дълбините на нашата отбрана".

Базираната в Москва медия РБК съобщи, че командващият Западния военен окръг на Русия генерал-полковник Александър Журавльов е бил освободен от длъжност и ще бъде заменен от генерал-лейтенант Роман Бердников.

Херсон е един от четирите региона, незаконно анексирани от Москва миналата седмица след прибързан фиктивен референдум, оркестриран от Кремъл. Заграбването на земя от Путин заплаши да тласне конфликта до опасно ново ниво, повишавайки перспективата за ядрен удар, маскиран като защита на руска територия.

Украйна също настоява да си върне територията в района на Луганск и претендира за пълен контрол над източния логистичен център на Русия Лиман в Донецк.

Професор Андрю Фътър, академик от университета в Лестър и експерт по ядрени оръжия, каза, че ядрената подводница може да изпълнява различни тактически функции и е много повече от просто платформа за доставка на ядрени оръжия. Той предположи, че както в случая с влака, Русия се опитва да изпрати предупреждение на Запада да спре да се меси в конфликта.

Джеймс Роджърс, директор на изследванията в Съвета по геостратегия, каза, че не би изключил руски ядрен удар срещу настъпващите сили на Украйна, колкото и малко вероятно да изглежда това.

"Като се има предвид качеството на вземането на решения в Кремъл в момента, нищо не трябва да се отхвърля. Руснаците са отчаяни, но това би било драматична ескалация и такава, която страни като Индия и дори Китай със сигурност биха осъдили", ,казва той пред The Times.

 

Не е ясно как ще отговори Западът на ядрен удар срещу Украйна. Роджърс казва, че е възможно мащабни кибератаки, както и "икономическо задушаване и допълнителна подкрепа за правителството и въоръжените сили на Украйна".

Фътър казва, че съюзниците от НАТО, които отговарят на удар срещу Украйна, ще "отворят кутията на Пандора", добавяйки: "Ако Западът използва ядрени оръжия в отговор, наистина не знаете какво следва".

Говорейки на конференцията на Консервативната партия в Бирмингам, генерал Кенет Макензи-младши, бивш командир на Централното командване на САЩ, каза: "Заплахата от ядрена ескалация е много голяма. Не си правим нищо добро, ако пренебрегнем това."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
20
 
24
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Аз съм на мнение, че тактическият ядрен удар ще е един и той ще е върху бункера на Зеленият евреин, който ще излезе оттам като опечена жаба;)))
279
0
 
11
 
! Отговори
До солар преди 1 година
На Боби смяната свърши в 17ч.
278
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
боби: обърни внимание на артилерията (guided) !
277
11
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен: Тук е време отново да цъфне боби и да ни обяснява за руската артилерия. ТЯ НЕ СТАВА ! По добре да имаш 10 точни изстрела но да ударят 10 неща от колкото да имаш 100 изстрела но да ударят цивилни сгради. НЕ ПОСТИГАШ НИЩО така ! Военната сила на противника е ЖИВА :) Хихихихихи. Пиши на каналите там дето ти пускат опорките да се прибирате и да приключва всичко. Просто губите и няма смисъл !
276
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всяко нещо русия получава 2 пъти по зле: Biden administration confirms new $625M package of weapons for Ukraine. Includes: -4 HIMARS launchers and ammo -16 155mm Howitzers; -75,000 155mm artillery rounds; -500 precision-guided 155mm artillery rounds; -1,000 155mm rounds of Remote Anti-Armor Mine (RAAM) Systems. И това НЕ е ленд/лийз :) Това е БЕЗПЛАТНО !!! русия все още може да се спаси. Просто се изтегля и до границите от 1994-та и подписва мир. После ако иска някой да търгува с нея плаща р
275
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
започва се .....
274
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запасявайте се с консерви докато е време. Също с тиксо, с което да облепите колкото се може по-добре всички врати и прозорци в домовете си. Лекарства, дезинфектанти, превързочни материали. Дръжте пари, важни документи и бижута в обща чанта, готова за незабавно излизане от вкъщи при нужда. Който може да си позволи оръжие, да се подготви.
273
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте филмът "На брега". Пророчески е. Запътили сме се към подобни събития, ако почнат да падат ядрени бомби... Дано проявят разум руснаците, и още повече, американците.
272
26
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русия кога е губила срещу запада военно? Не се сещам. Правила е много пъти грешки, но накрая винаги е печелила, макар и с цената на много жертви.
271
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като гледам грешки имат sorosoidite. Имат и много злоба. Нали Украйна побеждава. Какво искате. Да унищожите Русия и България. Това явно искате. Родоотстъпници сте. Забравихте Шипка и Шейново. Вече сте американци. Далеко сте. Не ви пука за нищо. Аз изпитвам безразличие , но вие сте презряни сами по себе си. Детска забавачка сте. Заради господаря си забравихте род и родина.
270
3
 
9
 
! Отговори
Offf преди 1 година
До 295, вземи малко граматика от 1ви клас прочети...после се вземи да се смееш
269
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сте си повярвали задокеанските троляци. Но който се смее последен най хубаво се смее....
268
11
 
21
 
! Отговори
Offf преди 1 година
Каква велика супер сила е Русия... Каква островна държава ще остане... Какво ли не прави човек да оправдае глупостта си... Бог да прости жертвите на тази шизофрения!
267
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да няма американци в Украйна. Ами че Хънтър байдън се подвизава години наред беше си загубил компютъра, ами оная женската дето си призна за лабораториите , същата раздаваше сладки на Майдана а после снайперистите избиха хората. Стига сорроските лъжи и инсинуации...
266
10
 
14
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
май още една руска подводница е дала фира. На гости на Курск или Масква.Скоро ще разберем.
265
10
 
16
 
! Отговори
kingsize преди 1 година
Вероятно ВСУ ще им откраднат влака, освен ако чебу-Рашките не го разменят за перални...
264
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кори не мога да ти обясня колко неща не са ти ясни на теб самата, но не ми се обяснява защото ми писна
263
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САШ са използвали уранови бомби над Югославия вследствие на което рязко са скочили онкозаболяванията на Балканите ама това не интересува sorosoidite защото не им изнася. ...
262
7
 
13
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 282, ще видиш куриоза Русия да минава на паравози. най-богатата на петрол ще се вози на дърва. Ударят ли санкциите добивната и преработвателна помишленост, Москва минава на пара и олени! Изумяващо е как не разбирате колко РФ е зависима от внос, и какво я очаква при ембарго!
261
14
 
16
 
! Отговори
Алооуу, преди 1 година
..до нашествениците във форума! Американци в Украйна ...няма! Просто варварите на Путин се давят в Украинската "любов"!