Русия изпрати "ядрен влак" към Украйна, готви ли учение?

НАТО предупреждава и за движение на К-329 Белгород
Обновена: 4 окт 2022 16:37 | 4 окт 2022 16:30, Нели Христова
388
Русия изпрати "ядрен влак" към Украйна, готви ли учение?
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин ще демонстрира готовността си да използва оръжия за масово унищожение с ядрен опит около границите на Украйна, твърдят източници, които добавят, че НАТО вече е предупредил своите членове.

Кремъл сигнализира готовността си за значителна ескалация, докато Русия губи позиции на бойното поле. Страховете от по-ранните намеци на Путин, че може да прибегне до подобна тактика, се засилиха вчера с твърденията, че влак, управляван от секретния ядрен отдел, е бил пратен към Украйна.

Конрад Музика, базиран в Полша анализатор на отбраната, твърди, че влакът, забелязан в централна Русия, е бил свързан с 12-та главна дирекция на руското министерство на отбраната и че е "отговорен за ядрените боеприпаси, тяхното съхранение, поддръжка, транспорт и издаване на единици".

Още по темата

Високопоставен източник от отбраната обаче казва, че по-вероятна демонстрация на готовността на Путин да използва ядрени оръжия може да дойде в Черно море.

Въпреки че вярва, че подобна демонстрация на сила би била по-вероятна, той казва, че "не е невъзможно" Путин да изстреля тактическо ядрено оръжие в Украйна. Ако реши да го направи, той се изправя пред значителен риск. "Армията би могла да изстреля ракетата погрешно и случайно да ударят руски град близо до украинската граница, като например Белгород“, обяснява източникът.

Твърди се, че НАТО е изпратил разузнавателен доклад до своите членове и съюзници, предупреждавайки ги за плановете на Русия да тества нейния безпилотен дрон с ядрени торпеда "Посейдон", наречен "оръжието на апокалипсиса".

Смята се, че руската подводница К-329 Белгород, която превозва "Посейдон", се е насочила към Арктика. Според вестник La Repubblica предстои да бъде тестван в района на Карско море.

Русия призна вчера, че украинските сили са пробили отбраната й в южната област Херсон. Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната, каза пред репортери, че украинците са завзели територия благодарение на "превъзходни танкови части" и са "проникнали в дълбините на нашата отбрана".

Базираната в Москва медия РБК съобщи, че командващият Западния военен окръг на Русия генерал-полковник Александър Журавльов е бил освободен от длъжност и ще бъде заменен от генерал-лейтенант Роман Бердников.

Херсон е един от четирите региона, незаконно анексирани от Москва миналата седмица след прибързан фиктивен референдум, оркестриран от Кремъл. Заграбването на земя от Путин заплаши да тласне конфликта до опасно ново ниво, повишавайки перспективата за ядрен удар, маскиран като защита на руска територия.

Украйна също настоява да си върне територията в района на Луганск и претендира за пълен контрол над източния логистичен център на Русия Лиман в Донецк.

Професор Андрю Фътър, академик от университета в Лестър и експерт по ядрени оръжия, каза, че ядрената подводница може да изпълнява различни тактически функции и е много повече от просто платформа за доставка на ядрени оръжия. Той предположи, че както в случая с влака, Русия се опитва да изпрати предупреждение на Запада да спре да се меси в конфликта.

Джеймс Роджърс, директор на изследванията в Съвета по геостратегия, каза, че не би изключил руски ядрен удар срещу настъпващите сили на Украйна, колкото и малко вероятно да изглежда това.

"Като се има предвид качеството на вземането на решения в Кремъл в момента, нищо не трябва да се отхвърля. Руснаците са отчаяни, но това би било драматична ескалация и такава, която страни като Индия и дори Китай със сигурност биха осъдили", ,казва той пред The Times.

 

Не е ясно как ще отговори Западът на ядрен удар срещу Украйна. Роджърс казва, че е възможно мащабни кибератаки, както и "икономическо задушаване и допълнителна подкрепа за правителството и въоръжените сили на Украйна".

Фътър казва, че съюзниците от НАТО, които отговарят на удар срещу Украйна, ще "отворят кутията на Пандора", добавяйки: "Ако Западът използва ядрени оръжия в отговор, наистина не знаете какво следва".

Говорейки на конференцията на Консервативната партия в Бирмингам, генерал Кенет Макензи-младши, бивш командир на Централното командване на САЩ, каза: "Заплахата от ядрена ескалация е много голяма. Не си правим нищо добро, ако пренебрегнем това."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
320
2
 
1
 
! Отговори
Щом 70% преди 1 година
От нас не знаят какво да правят при ядрен удар тогава значи че в раша 99,9% не знаят:))
319
2
 
5
 
! Отговори
моника бонева преди 1 година
И на мен на моменти,също не ми се вярва!Иска ми се като се събудя да се окаже, че е било страшен сън ,но се случва реално и става по ожесточено.Отричането на реалността не променя нищо, само губим ценно време да се подготвим за каквото предстои. Не би ни интересувало ако живехме на Марс!Или поне в Австралия която е достатъчно далече от театъра на военни действия. Даже за употреба на конвенционално оръжие сме до епицентъра на събитията.Като пеленачета сме безпомощни,неодготвени и ни приспиват.
318
6
 
6
 
! Отговори
PL преди 1 година
Използвайки ядрено оръжие Путин добре знае че ще премине границата от другата страна на която вече нито той нито неговите приближени няма да са в безопасност чисто физически. Да не говорим че използвайки ядрен арсенал обрича както себе си така и държавата си на омраза от 99%от човечеството а едва и някой който и да е може да си позволи такъв лукс.Тованяма нито ще промени хода на нещата в негов аполза а вероятно ще е и пагубно за самата руска фед:)
317
2
 
1
 
! Отговори
моника бонева преди 1 година
Хората не разпознават нито военната ,нито политическа риторика.Какво означава едно или друго действие. Нямат подготовка,затова и реагират безхаберно, даже с недоверие. Светът беше свикнал с хайлаф и безгрижие, няколко поколения. Сега им е трудно да разберат ,какво се случва. Това може да се окаже фатално при лош развой на събитията. Липсата на подготовка,полезни знания и умения как да действат. Питайте у дома близките си, знаят ли как да се предпазят при ядрен взрив?70% не знаят, може и повече
316
2
 
2
 
! Отговори
моника бонева преди 1 година
Нямам съмнения, че всичко това е реалност. Тая слаби надежди,че няма да се употреби ядрено оръжие,ала те бързо се тобят.Не се мобилизира армия и не се размества военна техника без причина.Войната тече с пълна сила ще се проточи не е краткосрочен конфликт!За сега е локален,но дали за дълго?Мнозина не вярваха и в ковид-19 шокирани отричаха да има такъв вирус.Сега реагирап по същият начин. Не разчитат сигнали,нямат и подготовка.Първоначално се прави демонстрация на сила,после се употребява и тя!
315
5
 
3
 
! Отговори
РL преди 1 година
Нормално е когато губи войната руssия да шантажират света с такива покази. Ядрен влак, подводници с апокалиптични торпеда, лазери и тем подобни разрушителни оръжия. Истината обаче е че армията им е пред колапс и се чудят как да плашат света с цел най малко печелене на време за превъоръжаване и попълване на фронт линия с ново пушечно месо.Инерцията която от известно време обаче има укр армия е необратима:)
314
6
 
5
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 1 година
Таварищи Русия е това: Готови на ядрена атака и не им пука че след това дори и да се превзели нещо то ще бъде необитаемо....
313
15
 
12
 
! Отговори
Варненец преди 1 година
Четох една статия от 2015 година още, че Путин се плаши да не свърши като Кадафи. Ами натам отиват работите, много приказки, много лаене от тоя дребосък, но сам знае, че ако се хванат само САЩ, без да говорим за Европа, е свършил за нула време, барабар с цялата му псевдо империя.
312
1
 
20
 
! Отговори
преди 1 година
Добре де, аз се чудя ако използват ядрено оръжие в тези области и ги завземат - какво ще правят после с тях? Ще се превърнат в пустеещи земи.За какво освобождение говорят,когато се готвят да стрелят по тези които освобождаватс ядрено оръжие? Нали уж освобождават нещо
311
30
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези западни из..роди само си търсят белята, като дърпат дявола за опашката.
310
24
 
25
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
РУСКИТЕ ФАШИСТИ РАЗБИТИ ПО ТРИ НАПРАВЛЕНИЯ.ХАРКОВ,ЛУГАНСК И ХЕРСОН!СЛАВА НА УКРАИНЦИТЕ,ЧЕ СИ ЗАЩИТИХА ЗЕМЯТА!
309
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде сега осемте плюса на Оффф ми кажете каква е причината да му сложите тия осем плюса и каква е граматическата ми грешка, защото няма такава но вие поощрявате клеветата !
308
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво има но са вредни и фалшиви. Тези които ги натрапиха както и вируса са убийци. Ами убийствата по пътищата. Ами другите умишлено създадени болести от които хората не се лекуват
307
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тестовете за ковид има така нарения тритон 100 разрушаващ и променящ днк,графен и микроорганизъм трипанозома крузи!
306
26
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПУТИН Е АНТИХРИСТА
305
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия пак ще спаси - Аааа пак не си си учил урока по история :) США са тези които спасиха 2 пъти Европа. Втория път направо си спасиха руската пиндирация. Ако не вярваш питай боби или просто си научи урока по история :) После ела да кажеш нещо умно.
304
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До toti: Аз също съм срещу фашагите , ама ти си много зле. Пиян ли си ?!
303
22
 
14
 
! Отговори
toti преди 1 година
САтелитите на НАТО следят всяка стъпка и зная какви ги върши ***,но чакат само да наруши договора за използване ядрени саоражения и ще ги ликвидира преди да са излезли от силузите!!1
302
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вероятна демонстрация на готовността на Путин да използва ядрени оръжия може да дойде във Вашингтон или Лондон. А може и в "редакцията" на Днес.
301
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С два % подкрепа платените къде сте тръгнали. Баста.