Кои са ключовите моменти от живота на Путин, които го изградиха като лидер?

Той отбелядва 70-я си рожден ден
6 окт 2022 22:00, Нели Христова
148
Кои са ключовите моменти от живота на Путин, които го изградиха като лидер?
Снимка: БГНЕС

В петък Владимир Путин ще отбележи 70-ия си рожден ден. Как той стана изолираният автократ, който започна своята катастрофална инвазия в Украйна?

Седем основни момента в живота му помогнаха да оформят мисленето му и да обяснят нарастващото му отчуждение от Запада.

Започва да се занимава с джудо, 1964 г.

Роден в Ленинград, все още белязан от 872-дневната му обсада през Втората световна война, младият Владимир е навъсено и борбено момче в училище – най-добрият му приятел си спомня, че той "можеше да се сбие с всеки", защото "не изпитваше страх" .

Независимо от това, едно слабо, но хилаво младо момче в град, пренаселен от улични банди, се нуждае от предимство и на 12-годишна възраст Путин се записва на тренировки по самбо, руско бойно изкуство, а след това и джудо. Той е решителен и дисциплиниран и до 18-годишна възраст вече има черен колан по джудо и трето място в националното състезание за юноши.

Разбира се, оттогава това се използва като част от внимателно подготвената му личност на мачо, но също така потвърждава ранното му убеждение, че в един опасен свят трябва да си уверен, но също така да осъзнаваш, че според собствените му думи, когато битката е неизбежно, "трябва да удряте първи и да удряте толкова силно, че противникът ви да не се изправи на крака".
РЕКЛАМА

Моли КГБ за работа, 1968 г

Като цяло хората избягваха да ходят на "Литейни проспект" 4 - щаба на политическата полиция на КГБ в Ленинград. Толкова много хора са минали през килиите за разпити в трудовите лагери ГУЛАГ по времето на Сталин, че съществува горчивата шега, че така нареченият Болшой дом, "Голямата къща", е най-високата сграда в Ленинград, защото от нейното мазе се вижда Сибир.

Въпреки това, когато е на 16 години, Путин влиза в рецепцията, покрита с червен килим, и пита доста объркания офицер зад бюрото как може да се присъедини. Казват му, че трябва да има завършена военна служба или диплома, а той дори пита коя степен е най-добра. Казали му право – и от този момент Путин бил решен да завърши право, след което бил надлежно назначен. За уличния умник Путин КГБ е най-голямата банда в града, предлагаща сигурност и напредък дори на някой без партийни връзки.

Но също така представлява шанс да бъдеш движеща сила - както самият той казва за шпионските филми, които е гледал като тийнейджър, "един шпионин може да реши съдбата на хиляди хора".

Гневната тълпа го заобикаля в Дрезден, 1989 г

Въпреки всичките му надежди, кариерата на Путин в КГБ никога не потръгва. Той е солиден работник, но не и висок летец. Въпреки това той се заема да учи немски и това му осигурява назначение в службите за връзка на КГБ в Дрезден през 1985 г.

Там той води комфортен емигрантски живот, но през ноември 1989 г. източногерманският режим започва да рухва с шокираща скорост.

На 5 декември тълпа обгражда сградата на КГБ в Дрезден. Путин отчаяно звъни в най-близкия гарнизон на Червената армия, за да поиска защита, а те безпомощно отговарят: "Ние не можем да направим нищо без заповеди от Москва. А Москва мълчи".

Путин се научава да се страхува от внезапния колапс на централната власт - и реши никога да не повтори това, което смяташе за грешка на съветския лидер Михаил Горбачов - да не реагира бързо и решително, когато се сблъска с опозиция.

Посредничество в програмата "Петрол срещу храни", 1992 г.

По-късно Путин напуска КГБ, след като Съветският съюз се разпада, но скоро си осигурява позиция на посредник за новия реформаторски кмет на сегашния Санкт Петербург.

Икономиката е в свободно падане и Путин е натоварен да управлява сделка, за да се опита да помогне на хората в града да се справят, разменяйки петрол и метал на стойност 100 милиона долара за храна.

На практика никой не обикновен човек така и не вижда храна, а според разследване, което бързо е потушено, Путин, приятелите му и градските гангстери прибират парите.

През "дивите 90-те" Путин бързо научава, че политическото влияние е стока, която може да се осребри, а гангстерите могат да бъдат полезни съюзници. Когато всички около него печелеха от позициите си, защо и той да не го прави?

Нахлуване в Грузия, 2008 г.

Когато Путин стана президент на Русия през 2000 г., той се надяваше да успее да изгради положителни отношения със Запада - при свои собствени условия, включително сфера на влияние в целия бивш Съветски съюз. Скоро той се разочарова, след това се ядоса, вярвайки, че Западът активно се опитва да изолира и унижи Русия.

Когато грузинският президент Михаил Саакашвили ангажира страната си да се присъедини към НАТО, Путин видя червен флаг, а опитът на Грузия да си възвърне контрола над подкрепяния от Русия отцепнически регион Южна Осетия се превърна в извинение за наказателна операция.

За пет дни руските сили разбиха грузинската армия и наложиха унизителен мир на Саакашвили.

Западът беше възмутен, но в рамките на една година президентът на САЩ Барак Обама предлагаше "рестартиране" на отношенията с Русия и Москва дори получи правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г.

За Путин беше ясно, че това може да се оправи - и един слаб и непостоянен Запад ще се възмущава и пука, но в крайна сметка ще отстъпи пред лицето на решителната воля.

Протести в Москва, 2011-13

Широко разпространеното - и достоверно - убеждение, че парламентарните избори през 2011 г. са били фалшифицирани, предизвика протести, които се активизираха когато Путин обяви, че ще се кандидатира отново за президент през 2012 г.

Известни като "Болотните протести" - на името на московския площад, който хората изпълниха, това бе най-голямата проява на обществена опозиция досега при Путин.

Неговото убеждение бе, че митингите са инициирани, насърчавани и направлявани от Вашингтон, обвинявайки лично държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

За Путин това беше доказателство, че ръкавиците са свалени и Западът идва директно за него и че всъщност той сега е във война.

Изолацията по време на COVID, 2020-21

Когато COVID-19 обхвана целия свят, Путин премина в изолация, необичайна дори за персоналистичните автократи, като всеки, който се срещне с него, трябваше да се изолира за две седмици под охрана, а след това трябваше да премине през коридор, окъпан в убиваща микроби ултравиолетова светлина и дезинфектант.

През това време броят на съюзниците и съветниците, които могат да се срещнат с Путин, се сви драстично до шепа привърженици и колеги ястреби.

Изложен на по-малко алтернативни мнения и почти не виждайки собствената си страна, Путин изглежда е "научил", че всичките му предположения са правилни и всичките му предразсъдъци оправдани, а семената на нахлуването в Украйна са посадени.

Анализът е на професор Марк Галеоти - академик и автор, чиито книги включват "Трябва да говорим за Путин" и "Войната на Путин".
                                                                                           
                              

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
11
 
! Отговори
323 преди 1 година
Пропуснали са че е бил таксиджия в Ленинград. Явно от всичко което е би му е останал манталитета на дребен агент и таскиджия
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Алчността на запада." -----Пак някакъв paшoфилски опорки хвърлени без покритие и обосновка. "Алчността" на Запада ли е виновна за окаяното състояние на руската армия? Вижте колко руски олигарха има - откъде са им милионите?
47
5
 
5
 
! Отговори
до лъжец номер 46 преди 1 година
Победителят в тази война е Русия, турция е разгромена и напуска Балканите не след дълго, а ти си най-обикновен лъжец. Историята се знае от всички.
46
2
 
6
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
До 59 - Ела да се разправиш с мен въшкap! :))) Ще те сгъна като дърводелски метър...
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целият свят с нетърпение очаква НОВИНАТА за обесването на ПУТИН на Червения площад !!! Скоро....
44
0
 
3
 
! Отговори
Точ преди 1 година
Все Не так, ребята!!!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Толкова е велик, че иска да ни завладее и да ни направи бедни и страдащи като всички руснаци"______В момента сме богати и щастливи?
42
3
 
4
 
! Отговори
Путин преди 1 година
...ще завърши като Лаврентий Берия. Ако не предпочете като Хитлер1.
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчността на запада. В началото на първия си мандат Путин беше отворен към света и търсеше диалог с всички. Постепенно стигнахме дотук а те ми обясняват, че бил луд.
40
5
 
6
 
! Отговори
Велик Най-Великият преди 1 година
Лидер на 21 век! особено сравнен с Алцхаймер Джо!!
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е най-големия износител и пoтpeбител на хepoин в света - после жyжилин тръгнал да нарича политиците в Киев "шaйка нapкoмани"
38
6
 
7
 
! Отговори
Само един факт преди 1 година
Руските фашисти забраниха българския език и затвориха всички български училища в окупираните територии !Това ли искате *** на монголските роби?
37
2
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ИНТЕРЕСНО,В КОЕ УЧИЛИЩЕ Е ПРЕПОДАВАЛ ВАСИЛ ЛЕВСКИ??? ТИ СИ ЕДИН ОБИКНОВЕН,РУСКИ БОТ!
36
9
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Бедни ни направиха американците, елате да видите училището в което е преподавал Васил Левски в какво състояние е, поругахте паметниците ни. Искахте да издигнете паметник на Сюлеиман паша под Шипка. Сега затворихте Шипка за ремонт, внимавайте как ремонтирате за да няма посля разплакани евроатлантици. Гледаме всичко, много внимаваите
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова е велик, че иска да ни завладее и да ни направи бедни и страдащи като всички руснаци, ами не мерси нека да си стои при тях.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна разпола с една малка част модерна западна техника, руснаците нямат пари за каски и бронежилетки, но "ако искали" щели да направят не знам какво си в Украйна - мислиш че не искат ли?
33
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
След Санстефанският мирен договор, Русия плаща тонове злато на Турция репарации, за да има Българска държава. Слава на Русия! Да живее Владинир Путин! Още сте живи в сърцето на България! Честит празник и поклон!
32
2
 
6
 
! Отговори
хммм преди 1 година
Украйна няма какво да печели бе ***. Ще има да плаща дългове още 100г. които никога няма да плати, войните в последните 50г. се водят за пари и влияние, нищо друго. А Русия ще постигне каквото иска там колкото и запада да се меси. Ако са искали смърт руснаците за 1 седмица нямаше да оставят права сргада в Украйна. Това че разни медии в България се мислят за западни и драскат врели-некипели не променя нищо, само мисленето на разни овце като теб които и без това НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ за света.
31
8
 
2
 
! Отговори
Български син преди 1 година
Поклон пред великия Руски политик Владимир Путин. За мен е чест че живея във време, за да видя такъв велик управник като Владимир Путин.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С празником!Жив и здрав бате .