Кои са ключовите моменти от живота на Путин, които го изградиха като лидер?

Той отбелядва 70-я си рожден ден
6 окт 2022 22:00, Нели Христова
148
Кои са ключовите моменти от живота на Путин, които го изградиха като лидер?
Снимка: БГНЕС

В петък Владимир Путин ще отбележи 70-ия си рожден ден. Как той стана изолираният автократ, който започна своята катастрофална инвазия в Украйна?

Седем основни момента в живота му помогнаха да оформят мисленето му и да обяснят нарастващото му отчуждение от Запада.

Започва да се занимава с джудо, 1964 г.

Роден в Ленинград, все още белязан от 872-дневната му обсада през Втората световна война, младият Владимир е навъсено и борбено момче в училище – най-добрият му приятел си спомня, че той "можеше да се сбие с всеки", защото "не изпитваше страх" .

Независимо от това, едно слабо, но хилаво младо момче в град, пренаселен от улични банди, се нуждае от предимство и на 12-годишна възраст Путин се записва на тренировки по самбо, руско бойно изкуство, а след това и джудо. Той е решителен и дисциплиниран и до 18-годишна възраст вече има черен колан по джудо и трето място в националното състезание за юноши.

Разбира се, оттогава това се използва като част от внимателно подготвената му личност на мачо, но също така потвърждава ранното му убеждение, че в един опасен свят трябва да си уверен, но също така да осъзнаваш, че според собствените му думи, когато битката е неизбежно, "трябва да удряте първи и да удряте толкова силно, че противникът ви да не се изправи на крака".
РЕКЛАМА

Моли КГБ за работа, 1968 г

Като цяло хората избягваха да ходят на "Литейни проспект" 4 - щаба на политическата полиция на КГБ в Ленинград. Толкова много хора са минали през килиите за разпити в трудовите лагери ГУЛАГ по времето на Сталин, че съществува горчивата шега, че така нареченият Болшой дом, "Голямата къща", е най-високата сграда в Ленинград, защото от нейното мазе се вижда Сибир.

Въпреки това, когато е на 16 години, Путин влиза в рецепцията, покрита с червен килим, и пита доста объркания офицер зад бюрото как може да се присъедини. Казват му, че трябва да има завършена военна служба или диплома, а той дори пита коя степен е най-добра. Казали му право – и от този момент Путин бил решен да завърши право, след което бил надлежно назначен. За уличния умник Путин КГБ е най-голямата банда в града, предлагаща сигурност и напредък дори на някой без партийни връзки.

Но също така представлява шанс да бъдеш движеща сила - както самият той казва за шпионските филми, които е гледал като тийнейджър, "един шпионин може да реши съдбата на хиляди хора".

Гневната тълпа го заобикаля в Дрезден, 1989 г

Въпреки всичките му надежди, кариерата на Путин в КГБ никога не потръгва. Той е солиден работник, но не и висок летец. Въпреки това той се заема да учи немски и това му осигурява назначение в службите за връзка на КГБ в Дрезден през 1985 г.

Там той води комфортен емигрантски живот, но през ноември 1989 г. източногерманският режим започва да рухва с шокираща скорост.

На 5 декември тълпа обгражда сградата на КГБ в Дрезден. Путин отчаяно звъни в най-близкия гарнизон на Червената армия, за да поиска защита, а те безпомощно отговарят: "Ние не можем да направим нищо без заповеди от Москва. А Москва мълчи".

Путин се научава да се страхува от внезапния колапс на централната власт - и реши никога да не повтори това, което смяташе за грешка на съветския лидер Михаил Горбачов - да не реагира бързо и решително, когато се сблъска с опозиция.

Посредничество в програмата "Петрол срещу храни", 1992 г.

По-късно Путин напуска КГБ, след като Съветският съюз се разпада, но скоро си осигурява позиция на посредник за новия реформаторски кмет на сегашния Санкт Петербург.

Икономиката е в свободно падане и Путин е натоварен да управлява сделка, за да се опита да помогне на хората в града да се справят, разменяйки петрол и метал на стойност 100 милиона долара за храна.

На практика никой не обикновен човек така и не вижда храна, а според разследване, което бързо е потушено, Путин, приятелите му и градските гангстери прибират парите.

През "дивите 90-те" Путин бързо научава, че политическото влияние е стока, която може да се осребри, а гангстерите могат да бъдат полезни съюзници. Когато всички около него печелеха от позициите си, защо и той да не го прави?

Нахлуване в Грузия, 2008 г.

Когато Путин стана президент на Русия през 2000 г., той се надяваше да успее да изгради положителни отношения със Запада - при свои собствени условия, включително сфера на влияние в целия бивш Съветски съюз. Скоро той се разочарова, след това се ядоса, вярвайки, че Западът активно се опитва да изолира и унижи Русия.

Когато грузинският президент Михаил Саакашвили ангажира страната си да се присъедини към НАТО, Путин видя червен флаг, а опитът на Грузия да си възвърне контрола над подкрепяния от Русия отцепнически регион Южна Осетия се превърна в извинение за наказателна операция.

За пет дни руските сили разбиха грузинската армия и наложиха унизителен мир на Саакашвили.

Западът беше възмутен, но в рамките на една година президентът на САЩ Барак Обама предлагаше "рестартиране" на отношенията с Русия и Москва дори получи правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г.

За Путин беше ясно, че това може да се оправи - и един слаб и непостоянен Запад ще се възмущава и пука, но в крайна сметка ще отстъпи пред лицето на решителната воля.

Протести в Москва, 2011-13

Широко разпространеното - и достоверно - убеждение, че парламентарните избори през 2011 г. са били фалшифицирани, предизвика протести, които се активизираха когато Путин обяви, че ще се кандидатира отново за президент през 2012 г.

Известни като "Болотните протести" - на името на московския площад, който хората изпълниха, това бе най-голямата проява на обществена опозиция досега при Путин.

Неговото убеждение бе, че митингите са инициирани, насърчавани и направлявани от Вашингтон, обвинявайки лично държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

За Путин това беше доказателство, че ръкавиците са свалени и Западът идва директно за него и че всъщност той сега е във война.

Изолацията по време на COVID, 2020-21

Когато COVID-19 обхвана целия свят, Путин премина в изолация, необичайна дори за персоналистичните автократи, като всеки, който се срещне с него, трябваше да се изолира за две седмици под охрана, а след това трябваше да премине през коридор, окъпан в убиваща микроби ултравиолетова светлина и дезинфектант.

През това време броят на съюзниците и съветниците, които могат да се срещнат с Путин, се сви драстично до шепа привърженици и колеги ястреби.

Изложен на по-малко алтернативни мнения и почти не виждайки собствената си страна, Путин изглежда е "научил", че всичките му предположения са правилни и всичките му предразсъдъци оправдани, а семената на нахлуването в Украйна са посадени.

Анализът е на професор Марк Галеоти - академик и автор, чиито книги включват "Трябва да говорим за Путин" и "Войната на Путин".
                                                                                           
                              

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
16
 
6
 
! Отговори
Български син преди 1 година
Вземете си евроатлантиците Лоико и Плюнката и Пусито и Костов и да се махате от България че тая зима лошо ви се пише
8
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е единствения световен лидер сложил запада на колене пред Русия!
7
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велик държавник и световен лидер!! Той ще спаси света от еднополюсния модел наложен от САЩ!!
6
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия нищо не работи. Производство няма, армията гола вода, технологии не развиват. Единственото което имат е наследено от СССР, плюс палезни изкапаеми. И смеете да казвате лидер на крадливото джудже!?!
5
22
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Родните журналисти ще се научите да казвате източниците на информацията. Владимир Путин е велик лидер и политик. Слава на Русия!
4
11
 
6
 
! Отговори
Джендър тр0л преди 1 година
Давайте колежки, или колежке с VPN. Страпоните трябва да почиват
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв лидер е тоя плашшипутак!?
2
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джyджето може да е всичко друго, но не и лидер...
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето това е падение. Да искаш целия свят да те уважава, защото имаш ядрена бомба. Путин, от симпатичен лидер на едно цяло поколение протестъри на западния ред, се превърна в един обикновен убиец.