Швеция: Събрани са улики за саботаж в Северен поток

Съдържанието на метан в района е в пъти над нормата
Обновена: 6 окт 2022 19:15 | 6 окт 2022 19:10, Анисия Иванова
34
Швеция: Събрани са улики за саботаж в Северен поток
Снимка: БГНЕС

Първите огледи, извършени тази седмица от шведските власти на течовете от газопроводите "Северен поток-1" и "Северен поток-2" в Балтийско море, засилват подозренията, че те са резултат от саботаж, извършен чрез детонации, нанесли значителни щети, съобщи Франс прес, като се позова на прокуратурата. "Установихме детонации близо до "Северен поток-1" и "Северен поток-2" в изключителната икономическа зона на Швеция, които са довели до значителни щети по газопроводите", заяви днес специалният прокурор, натоварен с разследването от шведска страна.

"Огледите, извършени на местопроизшествията, засилват подозрението за сериозен саботаж. Събрани са доказателства на място, които ще бъдат проучени", добави прокурор Матс Юнгквист.

Швеция обяви, че вдига наложената в понеделник забрана за достъп до зоната от няколко километра около мястото, която бе затворена за нуждите на разследването. Повече информация за начина, по който е било проведено подводното обследване не беше предоставена.

Още по темата

Шведската разузнавателна служба беше натоварена да ръководи разследването заедно със специалния прокурор и различни ведомства.

Огромните течове на газ от "Северен поток-1", причинени от три експлозии с неизвестен произход на 26 септември, спряха в понеделник. По данни на шведската брегова охрана по-малък теч от "Северен поток- 2" е имало и днес.

Много страни видяха в случилото се акт на саботаж. Подозирана за експлозиите, Русия обвини миналата седмица САЩ, които на свой ред отхвърлиха тези твърдения.Медии: Нивата на метан в района на разлива на "Северен поток" са хиляди пъти по-високи от нормалното

Съдържанието на метан във водите на Балтийско море около районите на изтичане на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" е надвишило нормата хиляда пъти, съобщи шведското радио.

Критичните нива на метан във водата са открити при анализите, извършени от шведския изследователски кораб „Skagerak”. Екипажът завърши работата си на няколко морски мили от мястото на теча и корабът отплава обратно за Гьотеборг.

Научният ръководител на експедицията Катарина Абрахамсон заяви, че "такава концентрация на метан може да окаже отрицателно въздействие върху морския фитопланктон и зоопланктон", но учените трябва да проведат допълнителни изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иън заедно с акулите също събра доказателства.Наказа си виновните.
28
4
 
2
 
! Отговори
Zaz преди 1 година
Китайците са го думнали. Само те имат полза в Европа да има криза те ще ни продават евтини ***.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън пам..перса отдавна си призна, че знае как да се справи със Северен поток и го направи. От където е минал американец носи само смърт, беди и разруха.
26
1
 
3
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
Липсват няколко звена от тръбопроводите.Кой ги открадна ?
25
17
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Да изтече тази газ и да се свърши с тази агония. Всичко идва от Путин и тази прословута газ.
24
7
 
3
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Христо Христов, Урсула само за връзката с Гърция е дала Е 80 000 000. На теб Путин колко ти даде?
23
6
 
16
 
! Отговори
ФАЩ СА МИШКИ преди 1 година
Те са виновни!
22
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бас държа,че ще кажат че Путин и Шойгу са го взривили а пък лавров им е бил прикритие...
21
2
 
26
 
! Отговори
Метеоролог преди 1 година
Какво значи "сериозен саботаж" ? Дайте пример за такъв моля.Както и за умерен примерно, за да ги сравним и преценим този от какъв магнитут е бил.
20
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега ще има ли санксции , срещу терористите САЩ ?
19
48
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече доказа , че от комплексарщина и инат може да взриви собствената си страна или света, че калко му е за едни газопроводи.
18
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пуйката, чебурраше и на децата е ясно, че СП1 и 2 умряха за рушшка газ, но можеха да се ползват за друга. Та я сега да видим кой има полза да ги руши? Мордор ест. И така и така сме на темата, рушшия не е плащала никакви млрд. Пише си кои зап. компании по колко са дали за тръбите.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хах думата "пaтлaджaн" е цензурирана. Малеее
16
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не прави такииви неща. Тя гледа чушки, сади домати и ***. Категорично нЕ Е тя.
15
15
 
3
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
ОПЕК и Русия - братя по интереси или интересът клати феса.Само наш Бойко може да развали ортаклъка,ако изиграе един танц със саби и Путин завиди на арабите или пък подари още едно куче на Путин и арабите завидят на Путин.
14
0
 
5
 
! Отговори
До пуйката преди 1 година
Наистина си!
13
1
 
24
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
" ОПЕК свалиха добива " и цените ще се вдигат. Ей този Путин се не спира, започна и в ОПЕК да командва.
12
18
 
9
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Естествено,че основният заподозрян е Русия.Що да не взриви своите газопроводи,в които е вложила 4,5 милиарда долара само да Северен 2,след като другата половина са средства на западни компании след като четем за данни от западното разузнаване ли бе или украинското за ежедневни стрелби по АЕЦ Запорожие,окупирано от нейни части от началото на войната.След като постоянно стрелят по своите части,значи...,а българският народ е казал - "Не е важно на мен да ми е добре,а на Вуте да му е зле".ТЦ,ТЦ,ГЦ.
11
4
 
23
 
! Отговори
Зелен наркоман ! преди 1 година
Много се радвам , че моя колега отвъд океана обеща да се кандидатира за втори мандат ......дано да не забрави !Имам голяма изгода от това .....ще искам да ми изпращат милиарди долари , а аз сам ще си копувам ракети ....танкове и ще има да заделя нещо за черни дни !!!!
10
3
 
30
 
! Отговори
Краварите си свърших преди 1 година
Работата .......айде сега копувахте им ВТЕЧНЕНИЯ газ и кротувайте ! Нали ЕС това искаше и не РЕВЕТЕ ! Наш Киро ни уреди за без 💰 пари няколко танкера ! Ако искате да оправи още някоя Държава от ЕС вземете и си го направете МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ!!!