Заради санкциите - край на руския петрол и за Сърбия

Спирането на газоподаването е от 1 ноември
6 окт 2022 10:51, Петя Славова
66
Заради санкциите - край на руския петрол и за Сърбия
Снимка: БГНЕС

Новият пакет от санкции срещу Русия, подготвен от Европейския съюз, няма да включва освобождаването, т.е. дерогация за Западните Балкани, следователно и за Сърбия, поради отношението на Белград към официална Москва.

Това на практика означава, че както се посочва в шестия пакет от санкции на ЕС, от 1 ноември Сърбия няма да може да се снабдява през Адриатическия газопровод, което поставя под въпрос цената на вътрешния пазар, както и избора на алтернативни пътища за доставка.

"Сърбия не налага санкции на Русия, следователно не трябва да се възползва от отстъпката. Други страни членки на ЕС също се съгласиха с тази позиция“", каза дипломатически източник, участвал в дискусиите по новия пакет от санкции, съобщава Радио Свободна Европа.

В първия проект на предложението за този пакет от санкции Западните Балкани бяха освободени от ограниченията, свързани с вноса на руски суров петрол. В това предложение се посочва, че е необходимо да се предвиди дерогация за страните от Западните Балкани, за да се защити енергийната сигурност на региона.

Първоначално трябваше да се разреши транзитът на руски суров петрол през тръбопровода през Хърватия, при условие че този транзит остане в границите на средните нива от предходни години. След обсъждане на ниво посланици на страните-членки на ЕС, параграфът за дерогация е премахнат поради неспазването от страна на Сърбия на санкциите на ЕС срещу Русия, които са отговор на руската агресия срещу Украйна, съобщава Радио Свободна Европа.

Освен това, както съобщава хърватският "Индекс", втората причина е, че след задълбочен анализ експертите на ЕС са стигнали до заключението, че има достатъчна диверсификация на източниците на суров петрол.

От 1 ноември Сърбия няма да може да се снабдява с руски петрол по Адриатическия тръбопровод (JANAF) или друго пристанище или морски път. Цената му, както и опасенията от възможни санкции, бяха причината Сърбия значително да увеличи вноса на суров петрол от Москва през предходния период, от миналогодишните 16 до цели 60 процента. По тази причина значително бе намален вносът от Ирак, откъдето са дошли 47% от суровия петрол миналата година, както и от Казахстан, който е представен на сръбския пазар с 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най добре е всеки да си търси корените от къде съ дошли и най накрая да оставят европа на европейците всяка страна където се исползва да и не корените им съ в русия на балканите съ живяли елини траки македонци даки илири
44
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОСОВО Е СЪЗДАДЕНО В ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВИ И ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЕ. СЪРБИТЕ ПРИЕМАТ ТАЗИ АГРЕСИЯ НА ЗАПАДА КАТО УКРАИНЦИТЕ РУСКАТА АГРЕСИЯ.
43
5
 
19
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
"Под вещото ръководство на великия Александр Новак, ОПЕК+ реши да съкрати дневния обем на добива на нефт с 2 млн барела от ноември тази година" ----------------Разбира се, че е удар срещу ЕС, но е още по-силен удар срещу Пиндостан, където на 8 ноември ще се проведат междинни избори в Конгреса. Това решение е удар срещу Демократичната партия и лично срещу байДжо.
42
7
 
36
 
! Отговори
РОДИТЕЛ 5 преди 1 година
ЕС продължава да унищожава българското селско стопанство... ябълки дребни с ниско качество от Италия се предлагат по веригите на цена 2 лева. Същите пет пъти по-едри и БИО българските вериги отказват да ги продават на цена от 1,20...ДА ЖИВЕЯТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ, ОСНОВАНИ НА ПРИНУДАТА, ИКОНОМИЧЕСКИ ШАНТАЖ И ДИСКРИМИНАЦИЯТА И НА АНТИПАЗАРНИТЕ ПРЕДИМСТВА НА ЗАПАДНИТЕ НАВЛЕЦИ!!!!!!!!!!!!! ТОЙ ПУТИН Е ВИНОВЕН СИГУРНО И ЗА ТОВА...
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на изключителния професионализъм на българските журналисти, ми е малко трудно да разбера за петрол или за газ става на въпрос или и за двете. В заглавието петрол. В текста газопровод. Все се заричам да не влизам повече в този сайт.
40
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Други страни от ЕС също се съгласиха с тази позиция... тълкуване на изречението - вече има и несъгласни, ама тяхното мнение не се зачита. На следващо място да санкционираш страна, че отказва да налага санкции е поредното нарушение на международното право от чиновническия апарат. важното е, че демократично решиха да получаваме нефт от арабския и азерския диктатор това е то демокрацията... избирателен подход и манипулации и подигравки с елементарната логика и с международно правните принципи па
39
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите и унгарците трябва да се събудят и да се сетят, че всъщност икономиката им е основана на търговия с ЕС, а не на търговия с русия. Няма седене на два стола. Да избират къде искат. Популистите който говорят за "национален интерес" в търговията с русия са лъжци защото на всички държави националният интерес е в търговията със западния Свят.
38
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злоба, завист, омраза - това са български добродетели! Иначе ако братчедите вдигнат джумбаре под терасата ореваваме света! Важно е не на нас да ни е добре, а на осталите даим е зле! МОБИЛИЗАЦИЯ!!!
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбетата 50 години се опасяваха, че рашките ще ги нападнат, сега смениха плочата, взеха да им стават братя :))) Поправка, сега мълчат и се ослушват накъде духа вятъра :)))
36
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това вече ми прилича на шизофрения - санкции срещу икономиката на Русия? Нали е изостанала държава с разбита икономика? НАТО и украйна воюват срещу руската армия - нали беше избита още на третия ден след СВО? Не искаме руски енергоносители - пищим като ги спряха!? Всъщност време е САЩ да ни кажат какво искаме и да се свършва. Американците ще ни покажат кон боб яде ли. Тяхната върви, да го духат евроге.йците!
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите са комплексирани от нас, който не вярва да отиде в Београд :))) Ако им спрем тока и газа с тях е свършено :)))
34
1
 
7
 
! Отговори
До пепи преди 1 година
демек имат късмет че южен поток е руски така ли? :)
33
6
 
2
 
! Отговори
пепи преди 1 година
До Анонименда го внася през където си иска, но не през европейски тръбопроводи
32
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Югославия не е била в соц лагера, те не разбират какво са преживели бившите сателити на СССР :)))
31
20
 
12
 
! Отговори
До B.Voss of SEE преди 1 година
Хората просто казват, че няма да разрешат инфраструктурата на ЕС да се използва от васали на Мордор. Сърбежите могат да си внасят както намерят за добре, може с кофи, може с пощенски гълъби - просто няма да използват "вражеска" инфраструктура за собствени нужди. Други въпроси?
30
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На това му се вика чиста проба "демократично" изнудване! Туй то е либерастката демонокрация.
29
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнасяме ток за сърбетата, позволяваме да имат газ, те обаче винаги ни псуват, но всички знаем, че те са комплексари :)))
28
2
 
8
 
! Отговори
До Македонец преди 1 година
силният на деня се крие като мишка. единственото дето прави е да налага някакви санкции дето не удрят врага а "съюзниците" му, и да праша оръжия тайно....*** силния....между другото трябваше да напишеш човек от областта македония, щото такова животно македонец не съществува... ;)
27
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не казвате за решението на ОПЕК от вчера да намалят добива на петрол с 2 милиона барела на ден? За важните новини ви трябват дни да ги отразите, но бълвочите на Зеленски ги поствате 15 мин след монолозите му.
26
16
 
6
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
Силният на деня е НАТО, ЩЕ ДЕЙСТВАМЕ КАТО РФ ТО НИКАКВИ ДОГОВОРИ ВЕЧЕ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ!!!!! КОЙТО НЕ МУ ОТЪРВА ДА ХОДИ ПРИ АРМЕНСКИЯТ ПОП ДА СЕ ЖАЛВА, САНКЦИИ ДО СМЪРТ НА РФ И ЯТАЦИТЕ ИМ!!!!!