Победата е наша, извика Путин на Червения площад - но дали е така?

Мечтата му за победа в Украйна се изплъзва
7 окт 2022 22:20, Нели Христова
367
Победата е наша, извика Путин на Червения площад - но дали е така?
Снимка: БГНЕС

"Истината е на наша страна, а истината е сила!", заяви Владимир Путин на Червения площад миналата седмица след грандиозна церемония, на която той обяви четири големи части от украинска територия за част от Русия.

"Победата ще бъде наша!"

Но в реалния свят нещата изглеждат съвсем различно.

Дори когато президентът на Русия подписа своите незаконни укази за анексиране в Кремъл, украинските сили напредваха в районите, които той току-що бе завзел.

Още по темата

Стотици хиляди мъже бягат от Русия, вместо да бъдат мобилизирани да се бият в разширяваща се война.

А нещата вървят толкова зле на бойното поле, че Путин и неговите лоялни привърженици сега преформулират това, което някога твърдяха, че е "денацификацията" на Украйна и защитата на рускоезичните като екзистенциална борба срещу целия "колективен" Запад.

Това е истината и нищо от нея не е на страната на Русия.

Жертва на неговата система

"Той е в сляпа зона. Изглежда, че всъщност не вижда какво се случва", твърди редакторът на Riddle Russia Антон Барбашин за президента на Русия пред BBC. Подобно на мнозина, политическият анализатор смята, че Путин е бил хванат напълно неподготвен от силната подкрепа на Запада за Киев, както и от собствената яростна съпротива на Украйна срещу окупацията.

Тъй като днес навършва 70 години, след повече от 20 години на власт, руският лидер изглежда е станал жертва на собствената си система. Неговият автократичен стил възпрепятства достъпа му до разумна интелигентност.

"Не можете да поставяте под съмнение идеите му", обяснява Татяна Становая, ръководител на анализаторската фирма R.Politik. "Всеки, който работи с Путин, знае неговата картина за света и Украйна, те знаят очакванията му. Те не могат да му предоставят информация, която противоречи на визията му. Просто така работи."

Последното обръщение на президента, произнесено под позлатените полилеи на Кремъл, повтори визията му за нов световен ред. Той включва могъща Русия, един уплашен западен свят, който е бил принуден да се научи на уважение, и Киев, подчинен отново на Москва.

За да постигне това, Украйна е избраното бойно поле на Путин. Но въпреки че амбициите му изглеждат изключително илюзорни, той изглежда не е в настроение да ги намали.

"Много основни изчисления, с които Кремъл работи, не се получиха и не изглежда, че Путин има план Б, освен да продължава да тласка хората към предната линия и да се надява, че чистите числа ще попречат на Украйна да напредне по-нататък", смята Антон Барбашин.

Неохотни новобранци

"Избутването на хората напред" само по себе си е значителна промяна.

Владимир Путин продължава да нарича нахлуването си "специална военна операция", като я оформя като ограничена по обхват и краткотрайна.

Много руснаци успяха да приемат това, дори да го подкрепят, макар че не ги засегна пряко. Но мобилизацията на резервисти превърна нещо далечно и абстрактно в много близък и личен риск.

Регионалните политици се надпреварват в съветски стил за преизпълнение на квотите си, призовавайки колкото се може повече мъже.

"Това е оформящ момент. За мнозинството руснаци войната започна преди няколко седмици", казва Антон Барбашин. "В първите месеци умиращите хора бяха предимно от периферията и по-малките центрове. Но мобилизацията в крайна сметка ще промени това, тъй като ковчезите ще се върнат в Москва и Санкт Петербург."

"Просто ужасни" условия

Призивът породи купища бърборене в социалните мрежи от страна на съпругите и майките на новобранците – онези, които не са хукнали към границите при обявяването на мобилизацията.

Някои от техните публикации - и видеоклипове от самите мъже - разкриват мрачни условия: лоша храна, стари оръжия и липса на основни медицински консумативи. Жените обсъждат изпращането на дамски превръзки за подплата на ботушите на мъжете и тампони, които да им помогнат да запушат раните си в случай, че са простреляни.

Областният губернатор на Курск описа условията в няколко военни части като "просто ужасни". Има дори недостиг на униформи.

Подобни разкрития пробиват едно от най-гордите твърдения на Владимир Путин: че той е преустроил руската армия в професионална бойна сила, в която патриотичните граждани ще искат да служат.

Но засега съпругите на повечето новобранци изглеждат съсредоточени върху сплотяването зад войниците си.

"Ние сме на етап, в който значителна част от руското общество все още вярва, че "Русия е велика сила, която се бори с НАТО в Украйна" и изпращането на тампони, чорапи и четки за зъби на мобилизираните е знак на патриотизъм", написа Антон Барбашин в Twitter тази седмица .

Цензурата рухва

Но бъркотията, породена от мобилизацията и военният срам на Русия подтикват по-известни фигури да говорят.

Когато либералите осъдиха нахлуването в Украйна, те бяха арестувани, а много от тях все още са зад решетките.

Дори използването на думата "война" е незаконно. Но в прокремълските кръгове тази дума вече е обичайна, както и яростните критики към руското военно командване.

Депутатът Андрей Картаполов беше последният тази седмица, който призова министерството на отбраната "да спре да лъже" за руските трудности, защото "нашият народ далеч не е глупав".

Маргарита Симонян, редактор на телевизионния канал RT, цитира практиката на Сталин да екзекутира "страхливци" и "некомпетентни" генерали.

Но няма публично съмнение за самата инвазия, да не говорим за публично съмнение във Владимир Путин. Маргарита Симонян го нарича "Шефа" и със светещи очи говори за анексирането на украинска територия като за историческо постижение.

"Няма антивоенно политическо движение", посочва Татяна Становая, особено в политически репресивен климат. "Дори противниците на мобилизацията избират бягство. Някои се опитват да напуснат страната, други се крият. Но не виждаме опити за създаване на политическа съпротива."

Това може да се промени, казва тя, ако Русия продължи да губи и да засмуква все повече войски.

"Путин трябва да постигне някои победи."

"Свещена“ война със Запада"

Дори президентът намекна за проблеми тази седмица, описвайки ситуацията в анексираните региони като "неспокойна". Но има огромен натиск за неуспехите на Русия да се обвинява "колективният" Запад, който подкрепя Украйна.

Водещи на държавните медии сега описват заграбването на земя в Украйна като нещо много по-грандиозно, което очевидно насърчава нацията за по-голяма битка.

"Това е нашата война с тоталния сатанизъм", каза Владимир Соловьов на зрителите тази седмица. "Не става въпрос за Украйна. Целта на Запада е ясна. Смяна на режима и разчленяване на Русия, така че Русия вече да не съществува."

Това е "истината", в която вярва Владимир Путин и затова този момент на обективна слабост за Русия е и момент на риск.

"Тази война е екзистенциална за Русия и затова за Путин победата трябва да е възможна", твърди Татяна Становая. "А той има ядрени оръжия", казва тя направо. "Мисля, че той се надява, че при някакво ниво на ядрена ескалация Западът ще се отдръпне от Украйна."

Тя не е единствената, която забеляза по-радикалния, почти месиански тон на Путин.

"Изглежда, че това е, в което той всъщност вярва: че това е последната битка на Руската империя, всеобща война със Запада", казва Антон Барбашин. "Че сме на финалната линия, независимо дали Русия ще успее или не."

Анализът е на коренспондента на BBC в Русия Сара Рашфорд. Преди няколко месеца тя бе изгонена от Москва, но по-късно й бе позволено да се върне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубав мост беше , нали така тавариши ?
261
8
 
19
 
! Отговори
redordead преди 1 година
Какъв чувал бре, пааляк? Рашняците обявиха моглизация, защото ги бият ебаат дето ги хванат. Могилизираните нямат униформи, нямат аптечки, а само по един ръждив калашник. Уникланите зенитни комплекси не защитиха нито летището в крим, нито моста, нито складовете - това е истината за смая магучая в мире - слаба, демитоивирана, неорганизирана, със слаба подготовка и калпави оръжия.
260
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже не си и направих труда да го прочета. Не ревете когато цялата украинска групировка попадне в чувал.
259
7
 
14
 
! Отговори
redordead преди 1 година
абе, къде са ви опорките бре? - окончателно рухна митът за "вторая армия в мире", уникалният зенитно-ракетен комплекс "С-400" (уж най-добрият в света, който трябваше да пази този мост и да гарантира небето над завладените територии), стелт руски изтребители СУ-57 (които наистина се оказаха невидими - няма ги), хиперзвукови ракети, руските лазерни оръжия "Пересвет" и всякакви нарисувани оръжия на анимационния герой от Кремъл.
258
22
 
8
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
МАЗЕН ПАСКВИЛ!!! СЛАВА НА РУСИЯ И НЕЙНИЯ ПЪЛКОВОДЕЦ ВЛАДИМИР ПУТИН
257
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е изкуфял пенсионер А Зеленски ще бъде обявен за националеб герой след войната
256
8
 
7
 
! Отговори
До 261 преди 1 година
Ако Укрия остане в историята - то същото ще се случи и с Русия. Няма друг път.
255
8
 
20
 
! Отговори
По името преди 1 година
...ще го познаете. ПУТИН= ПЪТНИК. БАЙ БАЙ !
254
3
 
15
 
! Отговори
До 279 преди 1 година
Сепаратистите ги търси у ЛНР и ДНР спонсорирани от Кремъл
253
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите сорросоидите са като някква клика. Идват по няколко сами си слагат фалшиви лайкове. Служат си с лъжи. Радват се на пожари и всякакви злини. Сепаратисти и убийци работят за Запада.
252
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мухаха, то на болния в Кремъл, вярват такива с ментални проблеми и платени, но те по друга причина!
251
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По долния не ти е жал за руснаците лицемериш много. Гледай ти да не настъпиш мотиката .
250
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато гори чергата на комшията ще запали и твоята черга ще изгори.
249
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е ясен. Жал ми е за руснаците че пак настъпиха мотиката. От 1917 година постоянно го правят.
248
9
 
18
 
! Отговори
Мостчето на Крим преди 1 година
Ах как хубаво гори мостчето на Крим. Сладко, сладко си гори и продължава да се разпалва и да гори, къде е пожарната? Май не може да стигне. Ах, как сладко си гори.
247
5
 
12
 
! Отговори
Hoolio преди 1 година
До Джордже Балашевич / / Споко мразим ги безплатно тия гнусни орркии, които ги намериха скоро да живеят в кочинaтa с прассетата. Ok? Ok.
246
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвърляй бомбата Вова и затривай света. Щом си решил да го играеш голям злодей.
245
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се радва че щяла да се разпадне някоя страна го мисли това и за нашата България.Родоотстъпници.
244
12
 
6
 
! Отговори
европа капут преди 1 година
***,американска слугиньо.кой нормален човек вярва на тези лъжци от ббс?Цитирай и дойче веле и циркът ще е пълен!
243
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Зеленски щял да насади слънчовка ти украинец ли си че славиш така украйна или си македонец или албанец. Родоотстъпник си.