Путин на 70: Вместо в тайгата с Шойгу, сам в бункера с книга в ръка

В Кремъл цари хаос, президентът не казвал на никого за решенията си
7 окт 2022 07:22, Нели Христова
227
Путин на 70: Вместо в тайгата с Шойгу, сам в бункера с книга в ръка
Снимка: БГНЕС

Имаше време, когато Владимир Путин щеше да отпразнува рождения си ден, като се отправи към пустинята на сибирската тайга със стария си другар Сергей Шойгу до място за риболов. Но сега, когато навършва 70 години, изглежда малко вероятно той да се сдобри с верния си министър на отбраната. Не и докато руската армия рухва в Украйна. Не и когато всички, които подкрепят инвазията му, все по-бесни от провалите на армията на фронтовата линия и призовават за скалпа на Шойгу.

След като прекара около три години в почти пълна изолация в резиденциите си в Москва и Сочи, Путин, който е разведен, с неизвестен брой деца от една бивша съпруга и поне две любовници, е по-вероятно да посрещне рождения си ден с нос, забучен в книга, може би от Иван Илин, ултранационалистичен руски философ от 20-ти век, който веднъж описа фашизма като "здравословно, необходимо и неизбежно явление".

Още по темата
Напоследък изглежда, че Путин препрочита Илин, тъй като е обсебен от Украйна, Запада и собственото си наследство. Илин, който вярваше, че руският народ трябва "безусловно да обича и безусловно да вярва" на своя лидер, беше цитиран от Путин по време на реч, за да обяви анексирането на четири региона на Украйна. "Духът на Русия е моят дух", каза Путин. "Нейната съдба е моята съдба, нейното страдание е моята скръб, нейният разцвет е моята радост."

И все пак изглежда, че днес в Кремъл има малко разцвет. Въпреки че някога Путин се вслушваше в съветниците си, сега той взема решения изцяло сам. Руските официални лица често са в неведение относно намеренията му, както и останалият свят, казва Татяна Становая, руски политически анализатор, пред The Times.

Тя цитира смесените сигнали от Кремъл преди анексирането на четири украински региона от Русия миналата седмица, когато първоначално изглеждаше, че Путин ще отложи експлозивния си ход. "Това не беше признак на нерешителност, а просто доказателство, че Путин не информира никого за плановете си. На всички беше наредено да чакат неговата команда", обяснява Становая.

Путин, бивш агент на КГБ, повиши страховете от ядрена война до най-високото им ниво от края на Студената война. На концерт за отбелязване на анексията в Москва миналата седмица той нападна "откровения сатанизъм" на западните страни, както и тяхното "отхвърляне на вярата и традиционните ценности". Той също така зловещо спомена  "прецедента", който според него Съединените щати са създали, когато са хвърлили атомни бомби над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Това беше най-агресивната реч за 22-годишното управление на Путин и предизвика нови опасения за психическото му състояние. "Как стигнахме дотам, че страната ни се управлява от луд старец с ядрени оръжия?", написа Ксения Торстрем, опозиционен политик в Санкт Петербург, в социалните медии.

Роден през 1952 г. в Санкт Петербург, Путин се самоопределя като "измамник" от детството си, който се занимава с бойни изкуства в училище, за да "утвърди позицията си в групата". И все пак агресията му не се ограничава до тепиха за джудо. Детските му кавги са му вдъхнали кредо, което е дошло, за да определи дългото му управление: "Разбрах, че във всяка ситуация, независимо дали съм бил прав или не, трябва да съм силен. Трябваше да мога да отговоря", каза той през 2012 г., когато започна трети мандат.

Този безкомпромисен подход послужи добре на Путин, когато той безмилостно натисна опозицията и превърна съдилищата, парламента и държавната телевизия в свои верни марионетки. Но войната разтърси неговата внимателно управлявана политическа система.

Изображения на руски войски, които се оттеглят хаотично от Украйна, предизвикаха гняв сред хардлайнерите, които вярват, че Путин е твърде слаб. Мобилизирането на стотици хиляди мъже предизвика гневни протести, включително в Дагестан, нестабилна република в региона на Северен Кавказ. Повече от 700 000 души са избягали от Русия през последните седмици, за да избегнат набор в армията, според източници от Кремъл, цитирани от Forbes Русия.

Ескалиращата криза означава, че Путин е все по-нерешителен и неспособен да наложи властта си, казва Абас Галямов, бивш автор на речи в Кремъл, който сега е политически анализатор. "Никой не знае какво ще направи Путин, защото често самият той също не знае", допълва той. "Той е загубил контрол. Силите, които той отприщи, станаха толкова мощни, че не той ги контролира, те контролират него."

Също така става все по-неясно дали Путин слуша някого. Високопоставени източници в Москва рисунват картина на нарастващо объркване и раздразнение сред управляващия елит. "Има пълна липса на координация. Бъркотия е. Путин казва на всеки различни неща", казва източник, близък до правителството, пред Фарида Рустамова, руска разследваща журналистка. Друг каза: "Никой не обяснява нищо на никого."

Въпреки че той запазва висок процент подкрепа в Русия, все пащ съществува чувството, че някои членове на политическия елит са приели, че режимът на Путин може да навлезе в последния си етап. "Има разбиране или желание той да не управлява държавата може би в обозримо бъдеще", казва източник, близък до Кремъл, пред опозиционния уебсайт Meduza.

Предполагаемите здравословни проблеми добавиха елемент на непредсказуемост. Путин е бил посетен най-малко 35 пъти от специалист по рака за четири години, съобщи опозиционният уебсайт "Проект" през април. В него се казва, че той е прибягвал до вземане на кръвни вани от рогата на млади северни елени, лечение, което е научил от Шойгу.

Путин е забелязван да накуцва в няколко случая, включително по време на пътуване до Иран през юли. Според държавната статистика средната продължителност на живота на мъж в Русия е 66 години. Въпреки това, за разлика от повечето граждани, Путин има достъп до най-висококачествено здравеопазване.

В допълнение към нарастващото недоволство в руския елит, Путин е загубил общото докосване, което някога му е помогнало да установи емоционална връзка с нацията, казват анализатори. "Путин комуникира добре с хората, когато печели, когато може да осигури повишаване на жизнения стандарт или усещането, че те са част от велика сила", обяснява Галямов. "Във всички останали ситуации, когато няма какво да предложи на хората или те поставят изисквания към него, той губи интерес към тях."

Тъй като руската икономика се огъва под тежестта на западните санкции, огромното богатство, на което се радват Путин и неговия вътрешен кръг, има потенциала да предизвика социално напрежение. Дори преди войната имаше широко разпространен гняв, когато Алексей Навални разкри, че Путин е таен собственик на огромен дворец на Черно море. Резиденцията за £1 милиард може да се похвали с хеликоптерни площадки, подземна пързалка за хокей на лед, тунел до плажа и спа център със склад за лечебна кал. Нейните тоалетни са оборудвани с италиански тоалетни четки със златни листа на стойност 650 британски лири и държачи за тоалетна хартия от 900 британски лири.

Путин бе и обект на подигравки, когато каза, че всеки в Русия, който печели над еквивалента на £180 на месец, трябва да се счита за част от руската средна класа. На концерт през март, за да отпразнува инвазията в Украйна, Путин избра да носи италианско пухено яке Loro Piana на стойност £10 000 - два пъти повече от средната годишна заплата в някои руски региони.

Никой не знае дали Путин възнамерява да използва ядрени оръжия, за да се опита да обърне хода на войната в полза на Русия, но може да има малко съмнения, че той си е изкопал дупка, от която ще бъде трудно да се измъкне. "Той ще направи всичко, което смята, че трябва да направи, за да се спаси", казва Галямов. "Защото, ако той загуби властта, най-добрият изход за него затворът."                                                                                                         

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
26
 
29
 
! Отговори
Не за вярване преди 1 година
че тук има поклонници на един масов убиец. Човека нарежда бомбардировки по болници и детски градини... А според нашите Путинистчета не е виновен той а марсиянците.
135
27
 
25
 
! Отговори
158 преди 1 година
Да е жив и здрав! Че не се знае кой ще дойде след него..
134
13
 
18
 
! Отговори
redordead преди 1 година
до българин - Путин не харесва такива като Кабаева, по принцип е на много тежки медикаменти, за да да потиска желанието си да общува с млади момченца.
133
12
 
21
 
! Отговори
фг преди 1 година
Ква тайга с Шойгу, дядката е на 70 години, да не се занимава с глупости ами да си гледа там внуци муци
132
17
 
27
 
! Отговори
МНОГО СКОРО преди 1 година
вместо книга ще налапа пистолета...
131
30
 
28
 
! Отговори
Ех, преди 1 година
Честит рожден ден Владимир Владимирович! Да сте жив и здрав!
130
9
 
28
 
! Отговори
До 142 преди 1 година
Дъщерите и внуците му живееят в "омразния запад" бе, маугли!!! От първия брак в Холандия и Англия, а любовницата му с другите изтърсачета с Швейцария .....
129
23
 
23
 
! Отговори
Жив и Здрав преди 1 година
Велик Лидер! Поне Още 70 години, Господ ще ти дари за да ДеНацифицираш и ДеМократизираш Европа - ти си последната надежда!!
128
19
 
27
 
! Отговори
Кунтьо преди 1 година
Ще умре сам в бункера като диктатор презиран от собствения си народ и останалата част на света.
127
18
 
18
 
! Отговори
Онази с косата преди 1 година
Време му е вече.
126
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За рождения си ден може да му хрумне да направи някоя голяма мерзост в Украйна.
125
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сте жив и здрав господин Президент.
124
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ZаVалията...
123
19
 
14
 
! Отговори
mim преди 1 година
Happy birthday mr. President!
122
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв ***.зен Бълвоч отдавна не бях чел... направо да ти потекат лигите...
121
3
 
18
 
! Отговори
без паника преди 1 година
Путин, разведен, с любовници, с неизвестно колко деца наистина има, казал, че запада отхвърля вярата и традиционните ценности. По делата им ще ги познаете...
120
10
 
28
 
! Отговори
FCKPTN преди 1 година
Смърт на Путин!!!
119
10
 
11
 
! Отговори
Реално е преди 1 година
"Путин бе и обект на подигравки, когато каза, че всеки в Русия, който печели над еквивалента на £180 на месец, трябва да се счита за част от руската средна класа" Защо му се подиграват? Това е реалността в Русия. Не е казал нищо невярно.
118
3
 
17
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Не е лошо по този повод да му проветрят бункера, че много грешки напоследък.
117
7
 
13
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Падна ли Киев? ...а пак ли се отлага. Ще чакам.