САЩ: Русия използва ресурсите на Африка да финансира войната

Това правели руските наемници от военната компания "Вагнер"
7 окт 2022 18:29, Елка Василева
65
САЩ: Русия използва  ресурсите на Африка да финансира войната
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ обвиниха руските наемници от частната военна компания "Вагнер", че използват природните богатства в Централноафриканската република, Мали, Судан и други африкански страни, за да финансират войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че частната военна компания "Вагнер" използва африканските природни ресурси и че "с незаконно придобитите печалби се финансира военната машина на Москва в Африка, Близкия изток и Украйна".

"Не се заблуждавайте: хората в цяла Африка плащат висока цена за действията на групата "Вагнер" по присвояването на природни ресурси", каза Томас-Грийнфийлд в Съвета за сигурност на ООН.

В състава на частната военна компания "Вагнер" влизат ветерани от руските въоръжени сили, като наемниците са участвали в боеве в Либия, Сирия, Централноафриканската република, Мали и някои други страни, отбелязва Ройтерс.

Компанията бе основана през 2014 г., след като Русия анексира Кримския полуостров и започна да оказва подкрепа на проруските сепаратисти в Донбас.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небезня изрази съжаление, че Томас-Грийнфийлд е повдигнала въпроса за "руската подкрепа за африканските партньори."

"Това разкрива истинските им планове и цели - какво всъщност искат те от африканските страни", каза Небензя, без да дава допълнителни пояснения.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
30
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Яяяя краварите да кажат къде са "биологичните оръжия" на Садам, заради които уж за мира в света нападнаха и унищожиха суверенна република Месопотамия (Ирак).... Биха стреляха и изпотрепаха над 1.5млн иракчани по официални данни( а реално са много повече) и накрая кво?!?! Ами не намерихме биологични оръжия,ама "освободихме" Ирак.Така освободиха и Либия,и Сирия и Египет и т.н.После се чудят на СК защо имат балистични ракети-еми корейците не искат ФАЩ да ги "освобождава".
13
1
 
18
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
да де, ама тая убавица първо да обясни защо в САЩ бият черните, пък после да разправя африкански митове и легенди
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците им предлагат картел за да взимат и те по добри пари за природните си богатства, а не да им ги взимат на безценица с валута без покритие.
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко пързалят мужикия.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не сме имали колонии и роби и не можем да претендираме за Африка.
9
2
 
29
 
! Отговори
ZV преди 1 година
По тази снимка се замислям за Дарвиновста теория)) Ам хамериканските солджъри къде се снимаха заровени в златният резерв на Ирак са правозащитници и борци за мир.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Африка е много богат на природни изкопаеми континент, но е най-беден. Защо ли?
7
6
 
9
 
! Отговори
ИДВА преди 1 година
ЯДРЕНАТА ЗИМА!
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай им строи инфраструктура в замяна на ресурси. Не говорим за инфраструктура само от мината и кариерата до пристанището и жп гарата, но и електроцентрали магистрали, мостове и т.н.
5
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости, Русия си има предостатъчно ресурси - газ, петрол, злато, диаманти, редки метали... Какво ще взима от африканците?
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Природните ресурси на Африка са бащиния на колониалните сили Франция, Англия, Белгия, Италия, Нидерландия и САЩ.
3
5
 
26
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
А САЩ грабят целия свят и го заливат със зелени хартики, а понякога и с "демократични" бомби!
2
4
 
35
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
Крадецът вика дръжте крадеца...
1
13
 
6
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Доброутро..