Йончева: На думи искаме край на войната, но в ЕП говорят и за ядрен конфликт

На България ѝ трябва правителство, което да не я вкара във военни действия
24 окт 2022 19:09, Анисия Иванова
365
Йончева: На думи искаме край на войната, но в ЕП говорят и за ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

"На думи всички се стремим към спирането на тази война, но дебатът в Европарламента не е за стратегия за спирането ѝ. Всеки ден чуваме думи за въоръжаване, а не за дипломатически преговори. Говори се дори за ядрена война, а не за европейска стратегия за спиране на войната. Преди месец попитах Жозеп Борел, който отговаря за външната политика на ЕС, каква е стратегията и въобще има ли ЕС стратегия за спиране на войната. Отговорът му беше доста изненадващ, че няма стратегия, а целта ни е да помогнем на Украйна. Това не е достатъчно", каза пред Елена Йончева, евродепутат от БСП в Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Накъде ни водите, дами и господа, накъде тласкате Европа? Тази Европа, за която се бориха поколения, за да живеем всички ние в мир. Защо чуваме всеки ден призиви за въоръжаване, а не за дипломатически преговори? Защо говорите за възможна ядрена катастрофа, а не за европейска стратегия за спиране на братоубийствения конфликт? Нима вече имаме европейски комисар на войната?!", заяви тя в изказването си преди дни в пленарната зала в Страсбург.

Тя каза, че разговорът в ЕП е само за оръжие, а не какви компромиси могат да бъдат направени, за да се постигне мир.

Още по темата
"Появяват се все повече гласове за търсене на компромис и спиране на това даване на оръжие, защото това очевидно не води до резултати. Даването на оръжие тласка войната напред. Какво означава пълна победа над държава, която има ядрено оръжие? Това е невъзможно и означава гибел за всички нас. Това не е политика", коментира още Йончева пред БНР.

По думите и от отделни страни в Европа все повече се чуват позиции, които изхождат от реалната политика.

Мнението на евродепутатката е, че с евентуално решение на 48-ото Народно събрание за предоставяне на оръжие за Украйна ще се официализира нещо, което и сега се прави: "Целта е чисто политическа - да се заемат определени политически пространства, ако има нови избори. Не мисля, че нещо ще се промени в българската политика или от развитието на войната в Украйна".

Елена Йончева изтъкна, че на България ѝ трябва правителство, което да не вкара страна във военни действия:

"Сценариите са много. В момента има ескалация на този конфликт. Желанията на политиците отиват на втори план и военната логика води нещата, оръжието си прекарва свой собствен път. Европа в момента не е във война, бъдейки във война".

Евродепутатката изказа оптимизъм по отношение на приемането на България в Шенген.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
1
 
! Отговори
БСП преди 1 година
Ще е по-добре, ако Еленчето Йончева каже дали все обича Сергей Станишев. Това за войната, политиката и ЕС си го знаем. Като ще е ядрена войната, да си купуват йодна тинктура. Тези, които я предизвикаха. Ние ще си пием ракията, а те да му мислят.
246
3
 
4
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 година
СИГУРНО Е ЧЕ ЕЛЕНА ОБИЧА РУСКИЯТ НАРОД,НО ЗАЩО ВИЕ В ЕВРО ПАРЛАМЕНТА ЧАКАХТЕ ОСЕМ ГОДИНИ И НЕ ПОВЕДОХТЕ БОРБА ,БОРБА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МИНСКИТЕ ДОГОВОРИ----СЕГА Е КЪСНО ,АМЕРИКА УСПЯ ДА НАКАРА РУСНАЦИ ДА УБИВАТ РУСНАЦИ
245
1
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Не е важен начина: Много си п'рост да знаеш.
244
4
 
2
 
! Отговори
До еленке преди 1 година
Ами на тая най-вероятно точно това й харесва бе, все едно да плашиш куче с кокал !
243
7
 
10
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
След като видяха, че им спират дейността с лабораториите, краварите решиха да подпалят интригата в Европа. Да има огън, но далеч от техният двор, така е било винаги до сега. Да не забравяме и думите на Ротшилд-Ние печелим, когато има война
242
3
 
8
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Политиците в Брюксел са *** и резултата е налице
241
7
 
7
 
! Отговори
toti преди 1 година
Там сте се събрали хиляди ***,които Америка ви гледа сеира и си прекарва имперската политика!!! РАЗБИВАЙ И ВЛАДЕЙ е целта която те постигнаха и утре ще ви ОСТАВЯТ САМИ да се оправяте!!!
240
1
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
А комисар на мира ....кога ще има !?Има логика в думите ви, но....това се дискутира от интелигентни хора!А то се дига шум, за да севземат едни средства, и послеееееее да дойде мира!Това е глупост, защото с огън не се играе!
239
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мир! Мир! Мир!
238
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМЕРИКАНЦИТЕ СИ ГО КАЗАХА, И В ЗАПИСА НА БУШ МЛАДШИ И КОЙ ЛИ НЕ, ЧЕ ЦЕЛТА Е ВОЙНАТА ДА ИЗТОЩИ МАКСИМАЛНО РУСНАЦИТЕ А НЕ УКРАЙНА ДА ПОБЕДИ... И ИМАТ ПОЛЗА ОТ НЕЯ, ОРЪЖЕЙНИТЕ КОРПОРАЦИИ, ШИСТОВАЦИТЕ... КОНКУРЕНТНИ ПРЕДИМСТВА НАД ЕС, ГАЗОВАТА ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСКА СТАВА АМЕРИКАНСКА... Е КАК ДА СПРАТ ВОЙНАТА. БЪЛГАРИЯ СЪЩО СТРАДА КАТО ЦЯЛА ЕВРОПА. ПЕЧЕЛЯТ РУСИЯ И СЪЩ.
237
6
 
13
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Така ще да е докато хора като Йончева използват политиката за лични цели..."Докъде ни водите?" не е въпрос на действащ политик, а на член от стадото! С присъствието си на подобни форуми Йончева само петни името на България! БСП и СИЕ вън от политиката!
236
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комисар на войната. Хареса ми! Когато кастанетите изпадат от ченето му след първия взрив, вече ще е само беззъб старец.
235
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарке, к.в.о правиш ти в ЕП?!!! Отивай в кремъл да им бърбориш да спрат войната, която започнаха!!!
234
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази овСъ не си ли спомня как преди 20 години в Ирак американците я спасиха от главорезите на Садам, ако не бяха те да и бяха резнали певеца вече! Долна руска пач.Авра!!!
233
4
 
7
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До Бай Дрън- Дрън,дрън , че пляс! Изплиска се от мозък! Да, планен съм и то високо,но не да драскам тук ,а да правя нещо стойностно и да съзидавам , за разлика от рушистан,който само разрушава и граби! А що се отнася до -м.а , ано, им и бе ... тук е форум ,а не комисия за защита на дисертация!
232
8
 
14
 
! Отговори
Не е важен начина преди 1 година
по който се унищожават руските фашаги иРусофилскитеДолниКурви, просто трябва да се прави методично.
231
6
 
11
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Чиба ***! Ти не си ли вече в затвора за злоупотреби с евросредства? *** товаришке, те твойте любимци още началото на март заговориха първи за ядрен конфликт - АКО НЕ СТАНЕЛО ТЯХНОТО! РУСНАКЪТ ,ЧЕ Е Б;.ЯД СИ Е ЯСНО,НО РУСКИТЕ *** -БГ РОБОФИЛИ СА ДАЖЕ И В ПО-ДОЛНИ ОТ ТЯХ ! РОДЕНАТА В МОСКВА ДА МЪЛЧИ!
230
6
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Йончева ти и такива като теб *** не разбирате от дума срещу зло куче зъл прът трябва злото куче е фашисткото управление на Русия,пледирате за мир и ненамеса,но за да има мир трябва да се води и война,била тя и като санкции и помагане с оръжия или хуманитарна помощ ето с такива методи явно всички вие от терористичната групировка бкп-бсп-евролевица не искате да разберете.
229
8
 
9
 
! Отговори
ПАЗИ СЕ ЙОНЧЕВА!!! преди 1 година
ЗНАЕМ ВЪРЛАТА РЕАКЦИЯ ,КГАТО НЯКОЙ ИЗРАЗИ МНЕНИЕ РАЗЛИЧНО ОТ ГОСПОДАРСКОТО.ГОСПОДАРЯ КАЗВА ОЩЕ ОРЪЖИЕ ,ЕСКАЛАЦИЯ ИИИДО СВ. И ЩОМ НЯКОЙ ТРЗВОМИСЛЕЩ ДРЪЗНЕ ДА КАЖЕ ОБРАТНОТО,ЩЕ БЪДЕ СМАЧКАН..ЙОНЧЕВА ,СЕГА СИ ТИ НАРЕД,ПАЗИ СЕ !!ДЕМОКРАЦИЯ БЕ!А ПРЕГОВОРИ ЩЕ ИМА ,НО ДО ТОГАВА ОЩЕ КОЛКО СМЪРТИ,РАЗРУХА ЩЕ ИМА??АМА КАКВО ИМ ПУКА НА ГОСПОДАРИТЕ ,ТЯХ ГИ ИНТЕРЕСУВА ЕДИНСТВЕНО РУСИЯ-ДАЛИ ,КАК ДА БЪДЕ ОТСЛАБЕНА ,АКО МОЖЕ И ПОБЕДЕНА ,ОБВИНЕНАНА,СМАЧЗАНА ОТ ВСЯГЪДЕ. ИИИ Т.Н. ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА НА ПРОВОКИРАНЕТО.
228
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нет, к.299 В България русофилите са над 2 млн,ромите и агите са общо към 1,1 млн. души, децата са около 600 хил. души, пенсионерите към 2,3 млн, като от тях над 1,4 млн. са също русофили, така че вие българофобите, около 500 хил, се вдигайте и бегом в Украйна да се биете с руснаците. Какъв го търсите в България, гласовити и кресливи мързеливци?